Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Filmer som är bättre än boken

Skippa boken, se filmen! – Åtta filmer bättre än boken

Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Lista
27 juni 2021
Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Lista
27 juni 2021

Skippa boken, se filmen!

Den vedertagna sanningen är att boken alltid är bättre än filmen. I den här listan utmanar jag den teorin genom att lista åtta filmer som överträffade boken den baserades på.

Starship Troopers (1997)

Starship Troopers
Omdiskuterad, kritiserad, hyllad. Starship Troopers är något utöver det vanliga.

Paul Verhoevens filmer är knappast kända för sin lågmäldhet. Blodsplatter, ohämmad nakenhet och medvetet överdrivet skådespel är vanligt förekommande. Detta görs kanske allra bästa i hans rymdsåpa Starship Troopers från 1997.

Baserad på boken med samma namn som publicerades redan 1959, strösslar holländaren berättelsen med höga doser satir av både krigspropaganda, fascism och kommersialism. Allt detta bidrar till en löjligt underhållande film som åldrats som ett fint vin sedan sin premiär.

Requiem for a Dream (2000)

Requiem for a Dream
Världen är nattsvart i Requiem for a Dream.

Om Starship Troopers var lite väl overklig och publikfriande för din smak – varför då inte ta dig an Darren Aronofskys gravt deprimerande film om drogmissbruk?

Requiem for a Dream är en känslomässig dränering av allt som liknar glädje och framtidstro och är inte det ändå exakt det vi letar efter när vi slår oss ner i soffan och trycker på Play? Skämt åsido så är Requiem for a Dream en fantastisk film på alla de mest obekväma sätten och det finns nog ingen bok i världen som kan åskådliggöra huvudkaraktärernas plågade ansiktsuttryck som det görs i slutscenen av Requiem.

Drive (2011)

Drive
Den moderna pärlan Drive är en av alla filmer som är bättre än boken den baserades på.

Vad som ursprungligen var en kortroman på blott 158 sidor blev i regissören Nicolas Winding Refns händer en fullfjädrad masterclass i visuellt filmskapande. Starka neonfärger, ett fantastiskt soundtrack och en tystlåten Ryan Gosling bidrar till en sammantagen upplevelse som helt enkelt inte går att fånga på ett ark papper.

PS: Om någon vet vart man kan köpa Goslings skorpionbroderade jacka från filmen, hit me up!

Mandomsprovet (1967)

The Graduate
Dustin Hoffman slog igenom stort och på studs med Mandomsprovet.

Räcker det med att presentera Simon & Garfunkels soundtrack som argument för att Mandomsprovet ska ta en plats här? Inte det? Okej då.

Överlag väldigt lik boken den baserades på så ger oss ändå filmen något som pappersversionen inte kunde erbjuda; introduktionen av Dustin Hoffman. Den numera ikoniska skådespelaren slog igenom stort som den vilsna och ofta obekväma Ben Braddock och han fick då sin första av många Oscarsnomineringar.

Utöver det har filmatiseringen även givit oss en av filmhistoriens mest ikoniska slutscener. Rätt bra jobbat får man väl ändå säga.

Election (1999)

Election
Reese Witherspoon i sin kanske präktigaste roll. Underbart underhållande!

Alexander Payne fick sitt genombrott med den här filmen om en brådmogen och överambitiös elev och hennes frustrerade lärare. Som bevis på detta fick han då sin första Oscarsnominering för sitt manus som baserades på Tom Perrottas bok med samma namn.

Ett originellt och fräscht intåg i High School-genren av filmer där Reese Witherspoon imponerar stort som den ihärdiga och underbart irriterande Tracy Flick. Filmens framgång gick heller inte Tom Perotta förbi då han till och med medgett att filmen överglänser hans egen skapelse i flera områden.

Hajen (1975)

Jaws
Mästerverket Hajen är baserat på en kioskvältare. Om du måste välja, läs inte boken se filmen istället!

Japp, ni läste rätt. Den ikoniska jakten efter en terroriserande vithaj härstammar inte enbart från Steven Spielbergs fantasi. Innan filmen satte skräck i badgäster världen över gick historien även att ta del av i boken med samma namn, skriven av Peter Benchley 1974.

Och Benchley i alla ära men när man konkurrerar med vad som blivit en av filmhistoriens mest ikoniska filmer, mest skräckinjagande monster, och mest igenkännbara tonsättningar, då är uppförsbacken ganska brant och hans bok har sedermera fallit i en ganska överhängande skugga.

Once Upon a Time in America (1984)

Once Upon a Time in America
Sergio Leones svansång är ett mästerstycke filmhistoria.

En storslagen karriär kräver ett storslaget avslut. Detta gällde kanske mer än någonsin för Sergio Leone och hans sista film. Once Upon a Time in America är en nästan fyra timmar lång berättelse om ett ungdomsgäng som växer upp på New Yorks gator under förbudstiden i USA och det är bara att buga och bocka för hur Leone lyckas knyta ihop en så episk och storslagen historia.

Helt på egen hand gjorde han det dock inte, den bastanta italienaren. Källmaterialet till filmen härstammar från boken The Hoods, skriven av Harry Grey – problemet där är såklart att man inte får se Robban De Niro i huvudrollen.

Domslutet (1982)

The Verdict
Paul Newman briljerar som alkoholiserad advokat i Domslutet, en film som är bättre än boken den baseras på.

Sidney Lumets rättegångsdrama från 1982 blev en hit bland både publik och kritiker när det begav sig. Filmen norpade åt sig fem tunga Oscarsnomineringar, bland annat för bästa film, bästa regi och bästa manliga huvudroll.

Till grund för denna framgångssaga ligger delvis Barry Reeds bok med samma namn från två år tidigare. Reeds bok nådde dock ingen större publik utan gick under radarn för de flesta fram tills att Lumet gjorde film av materialet. Och tur är väl att han gjorde det för filmatiseringen är en oerhört spännande och gripande historia med en fantastisk Paul Newman i huvudrollen som en alkad advokat.

Detta var vår lista med filmer som är bättre än boken de baseras på. För mer läsning scrolla vidare eller spana in vår lista med 11 filmer du inte visste var baserade på böcker!

NÄSTA ARTIKEL