Hero gradient image

Filmtopp summerar - Skandal avslutade Oscarsgalan

Andreas Ziegler | Lista
27 februari 2017
Andreas Ziegler | Lista
27 februari 2017

Årets storfavorit på Oscarsgalan, La La Land drog hem sex av statyetterna. Den drog dock inte hem priset för bästa film, trots att dess namn lästes upp av presentatörerna Warren Beatty och Faye Dunaway när vinnaren skulle presenteras. Priset gick istället till Moonlight.

Fel film lästes upp

Foto: ABC News
Foto: ABC News

Vi får börja från slutet. Warren Beatty och Faye Dunaway står på scenen och har precis presenterat alla de filmer som är nominerade för kvällens största pris, bästa film. Två av de nominerade filmerna är storfavoriterna La La Land och Moonlight. Det är en förvirrad Warren Beatty som läser det som står på lappen. Han tittar i kuvertet för att se om det finns något mer i det. Sedan tittar han på publiken, sedan på Dunaway och slutligen på lappen i sin hand igen. Alla tror han larvar sig. Dunaway skrattar och drar åt sig lappen och läser upp att vinnaren är La La Land. Producenter och skådespelare från La La Land går upp på scenen och tackar sina mammor, pappor, lärare, fruar och så vidare. Sedan kommer det fram att det är Moonlight och INTE La La Land, som har vunnit.

LÄS OCKSÅ: De kan vinna på Oscarsgalan

Vad som hände var att Beatty, på något sätt, hade fått med sig kuvertet för bästa kvinnliga huvudroll upp på scenen. På lappen stod det, mycket riktigt, Emma Stone – La La Land. Detta var orsaken till Beattys förvirring. Detta kommer onekligen att vara det som årets Oscarsgala mest kommer att bli ihågkommen för.

Med det sagt, kan vi börja från början.

Stark inledning

Foto: Popsugar
Foto: Popsugar

I vanliga fall inleds Oscarsgalan med att värden gör ett litet nummer. Vissa värdar, som Hugh Jackman och Neil Patrick Harris, som har bakgrund som musikalartister, inleder med ett sång- och dans-nummer. Ståuppkomiker och talkshow-värdar brukar inleda med en monolog. I år var det dock Justin Timberlake som kickade igång galan genom att sjunga sin Oscarsnominerade låt Can’t Stop the Feeling från Trolls. På så sätt fick galan en springande start.

Årets Oscarsvärd Jimmy Kimmel tog sedan över med en lite mer traditionell monolog där han, så klart, pikade sin ”ärkefiende” Matt Damon, som han har haft en fejkfejd med i flera år. Han gav även president Trump ett par kängor, bland annat genom att kalla Meryl Streep, som var nominerad för tjugonde gången, överskattad, vilket var vad Trump kallade henne i en tweet för en tid sedan. Detta följdes av att Streep fick en stående ovation.

Kimmel skötte sig rätt bra som värd. Han kanske inte är den roligaste värden galan har haft. I sin talkshow har han en avslappnad stil, som får det att verka som att han bara säger det han råkar komma att tänka på, trots att talkshows alltså har manus. Oscarsgalan är ju en rätt stel tillställning och inte ens Kimmel kan få till den där avslappnade stilen han brukar köra med. Men han är klart godkänd.

Den svenska delen av galan

Foto: Sydsvenskan
Foto: Sydsvenskan

Aftonbladet skötte sig föredömligt, precis som förra året. Olivia Svensson var relativt stabil som programledare, även om det märktes att hon var ovan vid uppgiften. Bisittarna var, för det mesta, bra. Det viktigaste var att de alla faktiskt sett de nominerade filmerna, till skillnad från hur det var för ett par år sedan när SVT höll i sändningarna och gästerna i studion inte hade vidare bra koll på de nominerade.

Andrea Reuter, Filmkrönikans programledare, var gäst under spektaklet på röda mattan. Hon är kunnig och kom med intressanta synpunkter om det mesta. När själva galan rullade igång byttes hon ut mot Jens Petterson, som nog skulle representera den äldre generationen av filmkritiker. Han hade visserligen viss tyngd, men kom inte med särskilt starka eller intressanta åsikter, även om han kunde inflika med lite relevant fakta här och var. Reuter hade gärna fått stanna kvar under hela natten.

I övrigt flöt det på rätt bra i studion. De andra bisittarna, Karolina Fjellborg och Nina Campione, var pålästa, kom med relevanta åsikter och, viktigast, hade starka personliga åsikter om de olika nominerade filmerna.

Dessvärre gick En man som heter Ove, som var nominerad både i kategorin icke-engelskspråkiga film och bästa smink, lottlös från galan. ”Sverige” förlorade även i kategorin bästa sång, där Max Martin och Shellback (som Karl Johan Schuster) var nominerade tillsammans med Justin Timberlake för Can’t Stop the Feeling för Trolls. Svenske Linus Sandgren tog dock hem priset för bästa foto för La La Land. Det kanske inte är en lika tung kategori som någon av skådespelarkategorierna, men den är definitivt tung. Och han sa till och med ett par ord på svenska, vilket alltid är trevligt när svenskar gör när de vinner.

De stora vinnarna

La La Land Header

La La Land knep alltså sex statyetter. Utöver foto vann den även för dekor, sång, musik, regi och kvinnlig huvudroll. Detta gör den till en av kvällens stora vinnare, även om den alltså förlorade åtta av de kategorier den var nominerad i, inklusive bästa film. Damien Chazelle var nog väntad att vinna för bästa regi. Han utmärker sig genom att vara den yngsta någonsin att vinna denna kategori med sina trettiotvå år. Det var kanske inte helt oväntat att Stone vann sin kategori, även om Isabelle Huppert var favorittippad för Elle.

Moonlight vann endast tre av de kategorier den var nominerad i. Utöver bästa film, vann den även för bästa manus baserat på tidigare material och manliga biroll, som gick till Mahershala Ali.

Manchester by the Sea vann endast två av sina kategorier, originalmanus och manlig huvudroll. Det blev alltså Casey Affleck som vann denna kategori, trots att Denzel Washington och Ryan Gosling var favorittippade av olika anledningar för Fences respektive La La Land.

Trots att ovan nämnda tre filmer alltså hade fjorton, åtta respektive sex nomineringar, var det ingen av filmerna som skrällde. Anledningen till detta var att detta inte endast var storfavoriternas kväll. Hacksaw Ridge kammade till exempel hem två Oscarstatyetter, för klippning och ljudmixning. Den sistnämnda kategorin, ljudmixning, är troligtvis en av de minst intressanta kategorierna för de flesta. Detta kan dock inte sägas stämma i år. För i år vann bland annat Kevin O’Connell, en man som varit nominerad tjugo gånger tidigare och vann för första gången. Det var uppenbart hur rörd han var av att vinna. Så trots ljudmixningens relativa osexighet, gick det inte att göra annat än glädjas med honom.

Talen

Foto: NBC News
Foto: NBC News

Viola Davis vann för kvinnlig biroll för Fences. Detta var hennes tredje nominering, så det var lite på tiden kan man säga. Till skillnad från de flesta andra, som bara rabblade upp namn på alla de ville tacka, höll hon ett tal om vikten av att berätta historier med filmer. Det blev en smula förvirrat och kändes lite pretentiöst, men allt som allt var det ett rätt bra tal.

I och med att många i nöjesindustrin har talat mot Trump tidigare, var det lite förvånande att inte fler tog tillfället i akt att ge Trump en känga. Ett noterbart undantag var iranske regissören Asghar Farhadi, som vann sin andra Oscar, även denna gång i kategorin bästa icke-engelsspråkiga film, för filmen The Salesman. Han valde att bojkotta Oscarsgalan på grund av president Trumps inreseförbud. Hans representant på galan läste upp ett meddelande från honom som talade för förståelse och empati. Detta mottogs varmt av publiken.

I övrigt finns det inte så mycket att säga om talen. Som vanligt var det många som rabblade namn. Casey Affleck var så tagen av att vinna att han haltade sig genom sitt tacktal, vilket i och för sig var rätt rörande.

Skandal istället för skräll

Foto: NPR
Foto: NPR

La La Land tangerade rekordet med sina fjorton nomineringar, som delas med Titanic och All About Eve. Men det blev alltså ingen skräll, som när Titanic vann elva av sina kategorier. Priserna fördelade sig relativt jämnt mellan de olika filmerna, vilket gör att det inte fanns några verkliga förlorare under kvällen. Istället kommer denna Oscarsgala troligtvis bli mest ihågkommen som det år då fel film lästes upp, ett misstag som inte upptäcktes förrän nästan alla var färdiga med sina tacktal. Det kommer göra detta år minnesvärt om inte annat.