Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Indiana Jones-filmerna – rankade från sämst till bäst

Indiana Jones-filmerna rankade – från sämst till bäst

Filmtopp
Filmtopp | Lista
03 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
03 december 2022

Låt oss ladda upp inför Harrison Fords sista äventyr!

Som en uppladdning inför den kommande storfilmen "Indiana Jones and the Dial of Destiny" rankar vi arkeologens äventyr i fallande skala – från sämst till bäst.

Nästa sommar får vi se nu 80-årige Harrison Ford göra en sista stöt som den piskande arkeologen, och i går landade även en allra första trailer. Inför premiären av The Dial of Destiny rankar Filmtopps skribent Frank Stenhammar de föregående fyra filmerna. Listan uppdateras senare med en placering av den femte filmen, som blir den första att inte regisseras av Steven Spielberg

Håller du med om rankingen av Indiana Jones filmer? 

Indiana Jones-filmerna rankade– från sämst till bäst
Foto: Paramount Pictures.

4. Indiana Jones och det sista korståget (1989)

I den sista filmen att landa innan en lång frånvaro skulle komma för titelkaraktären, beger Indy sig av på ett farofyllt sökande efter sin far, den vresige doktor Henry Jones som är expert på den heliga graalen nazisterna jagar. Så inleds en kidnappning av Henry, och Indy är fast besluten om att överlista de onda och frigöra honom – men det är en kamp mot klockan. 

Låt oss först vara tydliga med att alla filmer på den här listan är högst sevärda; Indiana Jones är en av de får förunnade karaktärer som genomgående fått bra filmer. Med det sagt är Det sista korståget precis som vi alltid fått av Spielberg en underhållande äventyrsrulle. Det är också mäktigt att se Ford teama ihop sig med den alltid så underbare Sean Connery. Däremot tycker jag att den ibland faller på sina actionscener, som saknar verklig spänning. Känslan av allting står på spel larvas flera gånger bort – filmen har kort och gott tendensen att bli för humoristisk för sitt eget bästa.

Indiana Jones-filmerna rankade – från sämst till bäst
Foto: Paramount Pictures.

3. Indiana Jones och kristalldödskallens rike (2008)

I den första comeback-filmen tar äventyret sin början 1957 i öknen mitt under det kalla kriget när professor Jones återvänder till sitt hem vid Marshall College. Där  upptäcker han att läget är allt annat än gott vid universitet. Indys senaste eskapader har gjort regeringen misstänksam, så han väljer att lämna staden, men träffar snart Mutt, en ung rebell som ger den äventyrlige arkeologen ett minst sagt spännande förslag. Om han hjälper honom, har Indy chans att hitta sitt största arkeologiska fynd någonsin – den legendariska kristallskallen från Akator. 

Filmen fick en hel del kritik när den kom, men mest för att den inte såg lika praktiskt genomförd ut som sina föregångare. Kan du komma runt detta faktum, garanterar filmen en slick och rapp matinéunderhållning som aldrig slår av på takten. Kristalldödskallens rike lyckas bättre med att balansera charmen med intensitet och höga insatser än Det sista korståget. Och CGI:n har faktiskt åldrats oväntat bra. Högst värd en omtitt, men framför allt en omvärdering!

Indiana Jones-filmerna rankade – från sämst till bäst
Foto: Paramount Pictures.

2. Indiana Jones och de fördömdas tempel (1984)

I filmseriens andra del undkommer Indy med nöd och näppe ett våldsamt slagsmål på en nattklubb i Shanghai – bara för att kraschlanda i Indiens regnskog där ondskans makter härjar. Tillsammans med sin följeslagare Short Round och den motsträviga nattklubbssångerskan Willie Scott överlistar Indy blodtörstiga skurkar som korsar deras väg i nästa skattjakt.

De fördömdas tempel är inte kritikernas favorit, men många andras mest älskade film om Indiana Jones. Så även min. Här får man inte bara till en ständigt spännande åktur i rasande takt, utan också flera skrämmande sekvens – den twistade tredje akten är även i vuxen ålder mardrömslik. Filmen har också seriens allra bästa stund. Jag tänker förstås på det exceptionellt läckra anslaget som öppnar med ett musikalnummer och en pittoresk middag som resulterar i en uppgörelse med Indy och Lao Che.

Indiana Jones-filmerna rankade – från sämst till bäst
Foto: Paramount Pictures.

1. Jakten på den försvunna skatten (1981)

I filmseriens allra första del lär vi känna arkeologen Indiana Jones som ger sig tillsammans med sin självständiga och något svårhanterliga ex-flickvän Marion Ravenwood iväg för att finna den sägenomspunna heliga arken före nazisterna. Det hela leder till en halsbrytande kapplöpning genom Sydamerikas djungler, Kairos myllrande gator och en topphemlig ubåtsbas.

Den ohotade ettan på listan. Här lyckas Spielberg nästan lika bra som med Hajen att göra en film som närmast liknar ett kollage av ikoniska scener – från början till slut. Denna ikonik ligger främst i actionscenerna, men det ska understrykas att filmen även lyckas få in all substans som behövs för att fullända en berättelse. Jakten på den försvunna skatten är storslagen men består av interaktioner mellan människor snarare än bara explosioner och kulisser. Marvel kan slänga sig i väggen – det här är än i dag blockbuster när den är som bäst. 

Den 28 juni 2023 är det premiär för "Indiana Jones and the Dial of Destiny". Då blir det spännande att se var någonstans den kvalar in sig på listan. Förhoppningsvis har vi ännu inte sett det bästa av Harrison Fords legendariska rollfigur på vita duken.

Frank Stenhammar

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL