Filmtips – 10 Mindre kända guldkorn på IMDb topp 250

Filmtips – 10 Mindre kända guldkorn på IMDb topp 250

Oskar Gustavsson Klingenstierna
24 september 2023 kl. 12:09

Sevärda filmtips från IMDb:s klassiska lista

Jag är nog inte ensam om att som filmentusiast försöka kolla alla filmer som finns på IMDb:s topp 250. Förutom en stor del av filmhistoriens givna klassiker finns en mängd andra filmer som är något mer okända. Här kommer några tips på filmer som många tycker håller hög kvalité, men som fått stå i skymundan för mer kända titlar.

Innan filmerna presenteras kan det vara på sin plats med lite intressant statistik. IMDb:s lista över de 250 filmerna med högst betyg av användarna har funnits ända sedan 1996. Christopher Nolan är den regissören med flest filmer – åtta stycken. Hack i häl finner vi Martin Scorsese, Stanley Kubrick och Steven Spielberg med sju filmer vardera. 2000-talet är det mest representerade decenniet med 48 filmer. Robert de Niro är för tillfället den skådespelaren som medverkar i flest filmer på listan – hela nio stycken.

Några av de mest överraskande filmerna som dykt upp på listan under åren är Wallace & Gromit-klassikern Fel brallor (1993), Peter Jacksons bortglömda komedi-skräckfilm Bad Taste (1987) och dokumentärfilmen Koyaanisqatsi (1983), som inte innehåller något tal utan endast musik. Den äldsta filmen på listan är Chaplins pojke (1921) och det yngsta tillskottet är Oppenheimer (2023).

Filmtips – 10 Mindre kända guldkornen på IMDb topp 250

 

Skådespelarna Maria (Carole Lombard) & Joseph (Jack Benny) i "Att vara eller icke vara". Foto: United Artists.

Att vara eller icke vara (1942)

Filmens titel är ett klassiskt citat och för tankarna till Shakespeares drama Hamlet (1603). Skådespelartruppen i filmen befinner sig i det krigshärjade Warszawa, mitt under andra världskriget. De försöker dag ut och dag in att få sina föreställningar att fortgå som vanligt, men blir så småningom indragna i ett nät av lögner och komiska förvecklingar. Ledarna i truppen, Maria (Carole Lombard) och Joseph (Jack Benny), använder sina skådespelartalanger för att iklä sig andra roller för att försvåra nazisternas frammarsch. Detta är regissören Ernst Lubitschs mest kända film vid sidan av Ninotchka (1939).

Carole Lombard, som spelade en av huvudrollerna, dog dessvärre vid 33-års ålder i en flygolycka en månad innan filmen hade premiär. Trots sin korta karriär blev hon utvald av det amerikanska filminstitutet som en av de 25 största kvinnliga filmlegendarerna när de presenterade listan 1999.

Här streamar du: Att vara eller icke vara (1942)

Charles (Anthony Dawson) & Margot (Grace Kelly) i "Slå nollan till polisen". Foto: Warner Bros.

Slå nollan till polisen (1954)

Alfred Hitchcock tillhör en av de mest återkommande regissörerna på listan och representeras hela sex gånger. Fönstret åt gården (1954) Studie i brott (1958) och Psycho (1960) är några av dem och det bör betraktas som obligatoriskt för en van filmtittare att känna till, och att ha sett. Dock vill jag lyfta fram ännu en Hitchcockrulle som handlar om den svartsjuke Tony (Ray Milland) som planerar att mörda sin fru Margot (Grace Kelly) eftersom hon i sin tur har ett kärleksförhållande med Mark (Robert Cummings).

Tony anlitar sin vän Charlie (Anthony Dawson) till att utföra mordet samtidigt som han själv kan bege sig till annan ort för att säkra sitt alibi. Som sig bör i många Hitchcockfilmer går planerna inte som de ska och fort kopplas polisen in och vi får följa ett oerhört detaljerat händelseförlopp där sanningen sakta smyger sig fram.

Här streamar du: Slå nollan till polisen (1954) 

MER LÄSNING: Lista - 10 lysande Hitchcockfilmer de flesta inte sett

Överste Dax (Kirk Douglas) i "Ärans väg". Foto: United Artists. 

Ärans väg (1957)

Med sina imponerande sju (!) framträdanden på listan hör förmodligen Ärans väg till den av Stanley Kubricks filmer som minst personer har sett. Handlingen utspelar sig på västfronten under första världskriget där vi får följa ett gäng franska soldater som får i uppgift att ta över en åtråvärd kulle som för tillfället är belägrad av tyskarna. Överste Dax (Kirk Douglas) får i uppgift att skissa upp planerna för den kommande erövringen. Problemet är dock att attacken anses vara meningslös och att alla odds tyder på att den kommer misslyckas.

Som förklaring på operationens fiasko väljer generalen (George Macready) att anklaga tre soldater för feghet. Under resten av filmen följer en rättegång som haltar å det grövsta; det finns nämligen inget rättmätigt skriftligt åtal och bevisen är obefintliga.

Här streamar du: Ärans väg (1957)

Försäkringstjänstemannen CC Baxter (Jack Lemmon) i "Ungkarlslyan". Foto: United Artists.

Ungkarlslyan (1960)

Regissören till filmen – Billy Wilder, var på sin tid en av de främsta regissörerna som behärskade många typer av genrer, bl.a. komedi, film-noir och seriösa dramer. År 1960 blev han historisk med att kamma hem tre Oscars i kategorierna Bästa film, Bästa regi och Bästa originalmanus.

Filmen handlar om den ensamma tjänstemannen CC Baxter (Jack Lemmon) som lånar ut sin trivsamt inredda pittoreska lägenhet till sina chefer. Han gör det dels för att de ska kunna ha ensamma stunder med sina kärleksintressen, dels att Baxter hoppas på att få klättra i rang på företaget om han visar sig samarbetsvillig. Under filmens gång får dock Baxter nog och vill själv uppleva kärlekens rus och fattar tycke för hissflickan Fran Kubelik (Shirley MacLaine). Problemet är bara att det visar sig att en av hans chefer, Jeff Sheldrake (Fred MacMurray), hunnit före. Filmen är en av undertecknads absoluta favoritfilmer och uppmaningen är kort och koncis – SE DEN!

Här streamar du: Ungkarlslyan (1960)

MER LÄSNING: 5 Billy Wilder-filmer ALLA filmälskare måste se!

Försvarsadvokat Hans (Maximilian Schell) & åklagare Tad (Richard Widmark) i "Dom i Nürnberg". Foto: United Artists.

Dom i Nürnberg (1961)

Många filmer har gjorts om andra världskriget, förintelsen och dess oerhörda grymhet. Inte fullt lika många filmer har gjorts om vad som hände med de förbrytarna som låg bakom en av mänsklighetens värsta brott. I detta, drygt tre timmar långa drama, står fyra tyska domare anklagade för brott mot mänskligheten. Vi får följa hur de stela, obehagliga, syrefattiga och hårda rättegångarna gick till genom huvudkaraktären Dan Haywood (Spencer Tracy).

Filmen fick 11 Oscarsnomineringar och har en otroligt imponerande rollista som inkluderar Burt Lancaster, Judy Garland, Marlene Dietrich, Montgomery Clift, Maximilian Schell och Richard Widmark. Efter världspremiären i dåtidens Västberlin fick filmen ett mycket gott mottagande och har fortfarande ett högt anseende som inte minst reflekteras i att den har en given plats på IMDb:s lista.

Här streamar du: Dom i Nürnberg (1961)

Nyhetsuppläsaren Howard (Peter Finch) i "Network". Foto: United Artists. 

Network (1976)

Det är 1970-tal och den annars så populära nyhetsuppläsaren Howard Beale (Peter Finch) får beskedet att tittarsiffrorna för hans program drastiskt har minskat under den senaste tiden. Hans chef, Max Schumacher (William Holden), berättar att han kommer få sparken. Efter det chockerande beskedet berättar Howard genom ett vansinnesutbrott i direktsändning att han kommer att ta sitt liv. Hans tal får spridning och konsekvensen blir att han får stanna kvar på kanalen eftersom hans popularitet skjutit i höjden. Med hjälp av programchefen Diana Christensen (Faye Dunaway) utvecklas Howards program och han får stjärnstatus.

Filmen låg verkligen rätt i tiden när den hade premiär och är fortsatt aktuell i en tid när våra mediers makt fortfarande är stark och enskilda personer når ut till en stor mängd människor. Peter Finch vann en Oscar för bästa manliga huvudroll och fick priset postumt eftersom han tragiskt avled drygt 2 månader innan galan.

Här streamar du: Network (1976)

Max (Philip Seymour Hoffman) i "Mary & Max". Foto: Icon Entertainment International.

Mary & Max (2009)

Av de totalt 23 animerade filmer på listan är denna film den enda som använder sig av stop-motion. Den skildrar en rörande vänskap mellan den åttaåriga flickan Mary (Toni Collette), bosatt i Australien, och den kritiskt överviktiga fyrtiofyraåriga Max (Philip Seymour Hoffman), bosatt i New York. Av en slump skickar Mary ett brev till Max i vilket hon berättar om sig själv och sen är brevväxlingen i gång. De båda skriver utförligt om hur deras liv ser ut, vad de gör och om livet mörka sidor. Med Barry Humphries trivsamma berättarröst bjuds vi på skratt, men även tårar där två diametralt olika personer bygger upp en stark vänskap.

Här streamar du: Mary & Max (2009)

Hillary (Bryce Dallas Howard), Charlotte (Allison Janney) & Minerva (Octavia Spencer) i "Niceville". Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures.

Niceville (2011)

Emma Stone spelar den nyutexaminerade studenten Eugenia ”Skeeter” Phelan som bosätter sig i Jackson, Mississippi, under 1960-talet. Där bestämmer hon sig för att påbörja ett bokprojekt som handlar om svarta hembiträden. Genom hennes efterforskningar och intervjuer blir hon god vän med hembiträdena Minny (Octavia Spencer) och Aibileen (Viola Davis). Deras vänskap växer till något större och efter ett tag kartlägger Skeeter den systematiska rasism som tycks genomsyra hela samhället. Hon skriver sin bok och ger den titeln ”The Help”, som även är den engelska titeln på filmen. Den planerade publiceringen av boken blir inte helt friktionsfri och konflikter kommer att prägla tiden fram till boksläppet. Spencer vann en Oscar för Bästa kvinnliga biroll och Davis och Jessica Chastain var nominerade för varsin.

Här streamar du: Niceville (2011)

Jeanne (Mélissa Désormeaux-Poulin) & Simon (Maxim Gaudette) i "Nawals hemlighet". Foto: Entertainment One.

Nawals hemlighet (2011)

Innan den kanadensiske regissören Denis Villeneuve satsade på storslagna filmäventyr, som exempelvis Blade Runner 2049 (2017) och Dune (2021), var han framstående inom dramagenren. I denna film möter vi Nawal (Lubna Azabal) som är död när vi kliver in i handlingen. Hennes dotter Jeanne (Mélissa Désormeaux-Poulin) och son Simon (Maxim Gaudette) får i uppgift och tillika det chockerande beskedet att de ska leta upp deras okände far och bror. Genom tillbakablickar får vi stifta bekantskap med Nawal och vad som skett i hennes liv. Samtidigt är barnen på jakt efter deras obekanta familjemedlemmar och ta reda på vad som orsakade Nawals död. Förutom att få en hedervärd plats på IMDb:s topp 250 var filmen även nominerad till en Oscar för Bästa utländska film.

Här streamar du: Nawals hemlighet (2011)

Bruden Romina (Érica Rivas) & brudgummen Ariel (Diego Gentile) i "Wild Tales". Foto: Warner Bros. 

Wild Tales (2014)

Damián Szifróns film från 2014 hör nog till de mest okända filmerna på listan. Den består av sex olika berättelser som är skilda från varandra men där det gemensamma temat är att samtliga skildrar någon typ av våld eller hämnd. Filmtopps recensent skrev: ”I sin helhet tycker jag Szifrón håller en hög standard och att kompositionen av kortare småfilmer gör att det aldrig blir tråkigt”. De små berättelserna handlar exempelvis om ett flygplan där det visar sig att alla passagerare känner samma person, en hetsig biljakt i öknen och ett judiskt bröllop som totalt havererar när det visar sig att brudgummen varit otrogen. Filmen var bland annat nominerad till en Oscar för bästa utländska film och Guldpalmen.

Här streamar du: Wild tales (2014)

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL