Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmer att se på sommaren – massa tips!

Filmer att se på sommaren – massa tips!

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
11 juni 2022
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
11 juni 2022

Svalka dig med dessa rullar i sommar.

Har du lite tid att döda i sommar? Då finns det en och annan film som gör sig lite extra väl under årets hetaste månader. Nedan tipsar vi om härliga filmer att se på sommaren – både gamla som nya.

Visst är det något alldeles särskilt med att titta på film under sommaren? Oavsett om man gömmer sig från värmen i biografernas luftkonditionering eller bakom persiennerna hemma på tv-soffan, så känns det alltid lite lyxigt att titta på film när det är sommar – känslan av att man verkligen unnar sig något blir så påtaglig.

Det finns givetvis filmer som förhöjer den känslan ytterligare och passar extra under sommarmånaderna. Nedan tipsar vi om några strålande sommarfilmer som kan vara värda att se under ledigheten och vi tror att det kan finnas någonting för alla smaker på listan.

Du kan också kolla in vår lista över svenska sommarfilmer du måste se.

Call Me By Your Name (2017)

Call Me By Your Name – en film att se i sommar
"Call Me By Your Name" är en av alla bra filmer att se i sommar. Foto: Sony Pictures Classics.

Handling: Den 17-årige amerikansk-italienaren Elio (Timothée Chalamet) spenderar sommaren i norra Italien med sin familj. Hans pappa bjuder dit den amerikansk studenten, Oliver (Armie Hammer), för att hjälpa honom med hans avhandling. Kärlek uppstår snart mellan Elio och Oliver och Elios känslor ramas in och förstärks av den italienska sommaridyllen omkring honom.

Det kan inte finnas många filmer från de senaste åren som fångar sommaren och alla förhöjda känslor den kan bjuda på bättre än Call Me By Your Name. Både som drama och sommarfilm finns det inte många bättre alternativ än det här.

Thor: Love and Thunder (2022)

Handling: I Thor: Love and Thunder tar Thor (Chris Hemsworth) hjälp av Valkyria, Korg och exflickvännen Jane Foster (Natalie Portman) för att bekämpa skurk med avsikt att utrota självaste gudarna.

Ingen sommar är komplett utan att man har sett en redig blockbuster på bio och den kommande Thor-filmen känns som den med kanske bäst möjlighet att leverera.

Biopremiär den 6 juli.

Hajen (1975)

Hajen – en given film att se på sommaren
Foto: Universal Pictures.

Handling: Fridfulla sommaridyllen Amity lever på sommarturism för att klara sig genom vinterhalvåret, men när en enorm haj dyker upp förvandlas det lilla paradiset till en dödsfälla. Att skydda badgästerna från hotet i vattnet utan att skada samhällets ekonomi är lättare sagt än gjort, och huvudansvaret faller på polischefen Martin Brody (Roy Scheider).

Steven Spielberg-klassikern Hajen är en given sommarfilm för alla som uppskattar lite popcornskräck, eller bara riktigt bra film för den delen.

Spiderhead (2022)

Handling: I sin jakt på försoning knyter två fångar an till varandra på en toppmodern fängelseanstalt, som styrs av en visionär som experimenterar med psykedeliska droger på anstaltens intagna.

För dig som är på jakt efter lite färsk sci-fi i sommar ser Netflix Spiderhead ut som ett lovande alternativ. Trots handlingen och tematiken ser filmen faktiskt ut att även kunna bjuda på lite sommarkänslor med sina solglänsande miljöer.

Kommer till Netflix den 17 juni.

The Way Way Back (2013)

The Way Way Back
Foto: Scanbox Entertainment.

Handling: Duncan (Liam James) är 14 år och tvingas spendera sitt sommarlov med sin mamma, hennes allt annat än vänlige pojkvän och hans dotter. Duncan har problem att passa in och hitta sin plats, men på det lokala äventyrsbadet hittar han oväntat en vän och mentor i Owen (Sam Rockwell) som jobbar där.

The Way Way Back är ingen film som kommer att golva någon, men det är en lättsmält liten ungdomsfilm som verkligen fångar sommaren. Tycker du om coming of age-filmer om de missanpassade på jakt efter tillhörighet, så är det här en gjuten sommarfilm för dig.

The Gray Man (2022)

Handling: När CIA:s hemlige toppagent oavsiktligt avslöjar några av byråns mörka hemligheter sätter en psykopatisk, före detta kollega ett pris på hans huvud. Något som triggar en global jakt efter honom.

The Gray Man är en av Netflix absolut största filmsatsningar under 2022 och vi räknar med att den stjärnspäckade actionthrillern – Ryan Gosling och Chris Evans spelar huvudrollerna – kommer att vara den perfekta rullen en sommarkväll.

Kommer till Netflix den 22 juli.

Bara en natt (1995)

Bara en natt – en film att se på sommaren
Foto: Svensk Filmindustri.

Handling: Två unga främlingar möts på ett tåg och spenderar sedan en kväll och natt tillsammans i Wien, men båda två är väl medvetna om att sommarnatten de delar kan vara den enda tiden de har tillsammans.

Bara en natt är tillsammans med Call Me By Your Name de två filmer som fångar sommarkärlek bättre än några andra filmer. De soldränkta drömmarna, nyfikenheten och kärleken så som man bara kan känna den under sommaren får alla plats i denna fantastiska film – men även det sorgliga i att allting har ett slut.

Lightyear (2022)

Handling: Lightyear är filmen som berättar bakgrundshistorien om Buzz Lightyear, rymdjägaren som blev till leksaken vi sett i Toy Story-filmerna.

Är hela familjen ute efter att se en biofilm i sommar bör Pixars Lightyear vara det givna alternativet. Hur somrig filmen kommer att kännas kan vi inte svara på, men ett besök i biosalongen en varm dag kommer garanterat att uppskattas av alla sommarlovsfirare i familjen.

Biopremiär den 15 juni.

Midsommar (2019) – Den ruggigaste "svenska" filmen att se på sommaren

Midsommar – en av flera sevärda filmer att se i sommar
Foto: Nordisk FIlm.

Handling: En ung amerikansk kvinna följer motvilligt med sin pojkvän till en avlägsen liten by i Sverige för ett traditionellt midsommarfirande – ett firande som ska visa sig bli en vaken mardröm för henne.

Hajen kan givetvis inte vara den enda filmen på listan med lite skräckisvibbar, och vilken film passar då bättre att inkludera än Ari Asters Midsommar? Sommarkänslor finns det gott om i filmen – om än med rejält mörka undertoner.

Top Gun: Maverick (2022)

Handling: Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) har nu varit en av flygvapnets främsta piloter i över 30 år och han gör vad han kan för att undvika den befordran som kommer att tvinga honom ner på marken igen. I denna uppföljare tränar han också en grupp avgångselever från Top Gun inför ett specialuppdrag.

Precis som med 80-talsklassikern så känns det som att uppföljaren ramar in allt vad ett sommar-actiondrama ska vara – vi bjuds på allt från svettiga actionsekvenser till heta känslor. En given kandidat bland alla filmer att se på sommaren!

Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta (2004)

Dagboken – en sommarfavorit att se under varma dagar
Foto: Svensk Filmindustri.

Handling: En berättelse om två unga människor som förälskar sig i varandra under en sommar men sedan skiljs åt på grund av sina klasskillnader och förutsättningar i livet – och hur de sedan finner en väg tillbaka till varandra.

Dagboken – filmen man antingen älskar eller inte avskyr. Oavsett vilket läger man tillhör går det inte att förneka att det här är en film med ordentliga sommarvibbar. Tillhör du dem som inte kan få nog av romantiska filmer, så bör det nästan vara en sommartradition för dig att se filmen.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022)

Handling: Doktor Stephen Strange använder sig av en förbjuden trollformel som öppnar porten till multiversum, vilket inkluderar en alternativ version av honom själv. Hans alter ego är ett hot mot mänskligheten och även mot Strange, Wong och Wanda Maximoff – trots deras gemensamma krafter.

Är det en blockbuster och Marvel-film hemma på soffan du vill åt så är det bara att klicka dig in på Disney+ den 22 juni, när uppskattade Doctor Strange in the Multiverse of Madness hittar till streamingtjänsten.

Kommer till Disney+ den 22 juni.

Små vita lögner (2010)

Små vita lögner – filmer att se på sommaren
Foto: Atlantic Film.

Handling: Trots en tragisk händelse bestämmer en grupp vänner sig för att ändå åka iväg på sin årliga semester, till ett pittoreskt strandhus strax utanför Bordeaux. Omständigheterna gör att relationer och övertygelser prövas till sin bristningsgräns och alla små vita lögner de omger sig med bubblar sakta upp till ytan.

Denna franska lilla (men ganska långa) pärla fångar sommarkänslor på ett alldeles ypperligt sätt, samtidigt som den bjuder på riktigt bra drama som är både gripande och bitvis väldigt roligt.

Elvis (2022)

Handling: En filmatisering om Elvis Presleys (Austin Butler) liv och hans komplicerade relation till sin manager Tom Parker (Tom Hanks).

Det kanske inte osar sommar om just den här rullen, men vill du se en biofilm utan explosioner, superkrafter eller action i överflöd så är det här helt klart ett alternativ värt att överväga.

Biopremiär den 29 juli.

Fler filmer att se på sommaren:

Vi kanske försöker undvika filmer med fokus på höst och vinter under sommaren, men i övrigt finns det egentligen inga filmer som inte passar att se under årets varma dagar. Är du ute efter fler filmer med just sommarkänsla kan vi dock tipsa om vår lista just om filmer med sommarkänsla.

Där kan du hitta några favoriter vi utelämnat ovan, inklusive Ett päron till farsa!, Dirty Dancing, Mamma Mia!, Goonies – Dödskallegänget och Stand by Me.

Här är ytterligare några sevärda filmer att se på sommaren:

  • Luca (2021)
  • 500 Days of Summer (2009)
  • Palm Springs (2020)
  • E.T. the Extra-Terrestrial (1982)
  • Supersugen (2007)
  • Booksmart (2019)
  • Almost Famous (2000)
  • Boyhood (2014)
  • Sicario (2015)

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL