Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
De tre bästa Beck-filmerna med Haber och Persbrandt

De tre bästa Beck-filmerna med Haber och Persbrandt

Sebastian Håkansson | Lista
29 april 2020
Sebastian Håkansson | Lista
29 april 2020

Länge leve Gunvald.

Mellan åren 1997 – 2016 spelades det in 31 Beck-filmer med Peter Haber och Mikael Persbrandt i huvudrollerna. Innan dess har flera andra, både nationellt och internationellt gestalta filmseriens huvudfigur Martin Beck. Bland annat Carl-Gustav Lindstedt, som medverkade i den bästa Beckfilmen, Mannen på Taket (1976), och Gösta Ekman (1993-1994). Mannen på Taket släpptes förövrigt alldeles nyligen i en helt ny restaurerad utgåva.

Den som spelat Marin Beck tveklöst flest gånger är Peter Haber, som hittills medverkat i hela 38 filmer. I början av januari kom också nyheten att ytterligare 4 filmer spelas in.

 

Numera har Mikael Persbrandt vandrat vidare i karriären och begravt Gunvald Larsson. Likväl, vilka är egentligen de bästa Beck-filmerna med honom och Peter Haber i rollerna?

Gemensamt för filmerna på vår lista är att de gjordes för att gå upp på bioduken. Dagens filmer görs som tv-produktioner.

Spår i mörker (1997)

Beck: Spår i mörkret
Foto: Egmont Film.

Titel: Spår i Mörker
Regi: Morten Arnfred
Med: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Michael Nyqvist, Stina Rautelin m.fl

För första gången på flera år finns äntligen utrymme till några dagars semester för Martin Beck. Tillsammans med kärleken, tillika kollegan, Lena (Stina Rautelin) är en tripp till fjällen inplanerad för lite avkopplande skidåkning. Natten innan de åker blir en kvinna halshuggen i Stockholms tunnelbana och även om Beck lyckas ignorera denna händelse, blir han tvungen att åka tillbaka när ytterligare ett lik påträffas dagen därpå.

Fallet blir uppmärksammat i media, eftersom hela tunnelbanesystemet tvingas stängas ner. En enad presskår kräver att man ska lösa fallet, så att medborgarna återigen kan åka säkert till och från jobbet. Motivet till morden verkar vara långt mer oväntat än någon kunnat föreställa sig. Det visar sig nämligen att det bor en grupp barn i tunnelbanetunnlarna, barn som lever i en sorts låtsasvärld, som inspirerats av ett data-spel. Livet i de mörka gångarna handlar om att ha ihjäl så många människor som möjligt.

Martin Beck är på krigsstigen och detta genomsyrar hela storyn. Manusförfattaren har också lyckats göra Becks liv intressant i filmen. Vi får bekanta oss med fler sidor hos Beck och detta skapar ett behövligt djup kring karaktären, något som saknas i den senaste Beck-produktionen. Även rollfigurerna runt Beck har en vassare framtoning.

Spår i Mörker berättas i ett högt tempot, som bitvis är väldigt spännande. Själva idén om att oskyldiga människa attackeras i totalt mörker faller väl ut, även om det ibland kan bli lite väl surrealistiskt. En del scener är filmade med ett sk nightvisionfilter, vilket fungerar bra. Visst ser man att filmen har 18 år på nacken, bland annat förekommer en del föråldrade ljudeffekter. Men överlag är Spår i Mörker ett stabilt hantverk.

I skarpt läge (2006)

Skarpt läge
Foto: Nordisk Film.

Titel: I Skarpt Läge
Regi: Harald Hamrell 
Med: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Björn Bengtsson m.fl

Efter ett larm om en brutal kvinnomisshandel hittas liket av en man i ett övergivet hus. Husets ägare och hennes två söner har till synes flytt fältet, men blodspår binder henne till platsen. Martin Beck och Gunvald Larsson gör allt för att finna kvinnan och hennes barn, men får reda på att de håller sig gömda. Tydligen finns det fler personer som vet varför misshandeln och mordet skett och vad som verkligen ligger bakom dåden.

I Skarpt läge (2006) är Mikael Persbrandts film. Vi får veta mer om den privata Gunvald Larsson och hans syster blir introducerad för oss tittare. Det är ett bra berättargrepp som ger ytterligare en infallsvinkel, förutom huvudstoryn. I det stora hela är filmen kryddad med flera lyckade sidospår, tillsammans med en bra rollbesättning. Filmen innehåller kanske också den roligaste sekvensen med grannen , gestaltad av Ingvar Hirdwall i Beck-serien. Sekvensen handlar om ett problem med några fastlimmade tänder....

Hustrumisshandel är ett otäckt tema som berör tittaren och filmens upplösning är otroligt spännande!

Hämndens pris (2002)

Hämndens pris
Foto: Nordisk Film.

Titel: Hämndens Pris
Regi: Kjell Sundvall
Med: Peter Haber, Michel Persbrand , Shanti Roney  m.fl.

Tre unga förbrytare får punktering efter ett lyckat inbrott. Stående längs vägkanten, blir de erbjudna hjälp av två förbipasserande poliser. En av brottslingarna blir igenkänd och saken blir inte bättre av att bilen är full med stulna sprängämnen och vapen. De båda poliserna hittas mördade dagen därpå och Martin Beck och hans kollegor får i uppgift att hitta mördarna. För Gunvald Larsson innebär det en personlig kris, eftersom han var vän med en av de mördade poliserna och börjar leta efter mördarna på egen hand.

Hämndens Pris regisserades av Kjell Sundvall (Jägarna) och det märks. Den nionde Beck-filmen spelar i en egen liga där Sundvall helt enkelt gör allt lite proffsigare. Shanti Roney spelar polismördarnas ledare och gör en mycket bra insats som fullständig psykopat. Vi får följa polisernas samt brottslingarnas liv under berättelsen, vilket skapar en handling med bra tempo och driv. Slutscenerna mellan Persbrandt och Roney har Beck-seriens bästa slut.

NÄSTA ARTIKEL