Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
De 5 filmatiseringarna Stephen King avskyr mest

5 filmatiseringar Stephen King avskyr

Filmtopp
Filmtopp | Lista
25 juni 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
25 juni 2022

Inte alla adaptioner av Kings böcker har uppskattats av författaren.

Det finns ingen annan författare vars verk har adapterats till vita duken lika ofta som Stephen Kings böcker och noveller. Bland alla filmatiseringar finns det några titlar som författaren öppet deklarerat att han ogillar. Här är fem av dem...

Stephen King är knappast rädd för att sälja rättigheterna till sina litterära verk, så att de kan få nytt liv i form av filmer eller tv-serier. Faktum är att det genom åren blivit så många adaptioner att ingen verkar kunna säga med all säkerhet hur många filmatiseringar som finns. Med alla direkta filmatiseringar, tv-serieadaptioner och verk som tydligt baserats på Kings berättelser ser det ut att finnas åtminstone 85 släppta adaptioner – och många fler är på väg.

En så stor mängd adaptioner leder oundvikligen till både en och annan succé, samt en och annan flopp. Bland dem hittar vi givetvis också några titlar som Stephen King själv inte uppskattar, och det är inte nödvändigtvis flopparna han avskyr.

Genom åren har King tillkännagett en och annan film som han inte klarar av, och med hjälp av Far Out Magazine, har vi kunnat sammanställa vilka fem adaptioner han tycks avsky allra mest.

De 5 adaptioner Stephen King avskyr mest

The Shining (1980)

De 5 filmatiseringarna Stephen King avskyr mest – The Shining
Foto: Warner-Columbia Film.

Ja, hyllade, älskade, kultförklarade The Shining är en film som King erkänt ogillar. Trots att Stanley Kubrick-adaptionen med Jack Nicholson i huvudrollen anses vara ett mästerverk, så har King själv aldrig kunnat se på filmen med värme.

King har öppet pratat om hur han inte gillade riktningen som Kubrick valde att ta berättelsen och jämförde den bland annat med "en stor, vacker Cadillac utan någon motor inuti". Det är bara ett av väldigt många negativa utlåtanden King haft om filmen.

Eldfödd (1984)

De 5 filmatiseringar Stephen King avskyr mest
Foto: United International Pictures.

Eldfödd från 1984, regisserad av Mark L. Lester är åter aktuell med tanke på nyversionen som hade premiär under våren 2022. Ingen av tolkningarna har fick ett särskilt varmt mottagande (framför allt inte den senaste), och den första filmen ogillades även av King.

– Den är smaklös, som potatismos från skolmatsalen, ska King ha sagt om filmen enligt Far Out Magazine.

Vad han tycker om den senaste, ännu mer sågade versionen, vet vi inte, men vi misstänker att det kanske inte är en favorit...

The Running Man (1987)

5 adaptioner Stephen King avskyr – The Running Man
Foto: Sandrew Film & Teater.

Den dystopiska actionthrillern med Arnold Schwarzenegger, The Running Man, regisserad av Paul Michael Glaser, har blivit lite av en kultfilm – men King var knappast imponerad. King ska ha ogillat allt från handlingen till rollbesättningen och utöver titeln tyckte han inte att filmen hade mycket gemensamt med hans roman. Det hela gick till och med så långt att King ska ha försökt sätta stopp för att hans namn användes i marknadsföringen.

Graveyard Shift (1990)

Graveyard Shift – 5 adaptioner Stephen King avskyr
Foto: Paramount Pictures.

Rysaren Graveyard Shift av Ralph S. Singleton är en numera ganska så bortglömd Stephen King-adaption som inte verkade uppskattas av egentligen någon när den kom, och givetvis inte av King heller. Enligt Far Out Magazine var det här filmen King nämnde vid namn när han en gång fick frågan om han hatade några av adaptionerna av hans verk.

Drömfångare (2003)

De 5 filmatiseringarna Stephen King avskyr mest
Foto: Warner Bros.

Lawrence Kasdan har arbetat på några av filmhistoriens största succéer – inte minst som manusförfattare för Jakten på den försvunna skatten och Rymdimperiet slår tillbaka – men hans King-adaption Drömfångare från 2003 blev knappast någon fullträff.

Trots en så stor regissör, en så väletablerad manusförfattare (William Goldman) och en extremt namnkunnig rollbesättning, föll filmen platt. King själv har kallat den för ett haveri.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL