Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bläckfisken och jag.

Bra sevärda dokumentärer – här är våra tips!

David Lindahl | Lista
20 mars 2021
David Lindahl | Lista
20 mars 2021

Dessa verklighetsberättelser får du inte missa.

Från stora allvarliga problem, till mindre triviala. Eller kanske bara en rolig sak att belysa. Dokumentärer strävar efter att ge oss en bild av verkligheten och här har vi samlat några riktigt sevärda dokumentären som du inte får missa.

En skickligt berättad dokumentär kan vara fängslande och kasta omkull din världsbild. Kampen mot orättvisor eller känsliga politiska avslöjanden är populära ämnen i dokumnetärfilmer. Men även smalare och mer okända ämnen kan sätta fingret på viktiga samhällsproblem.

Här har vi samlat några riktigt bra och sevärda dokumentärer som du inte får missa.

 

Det 13:e tillägget (2016)

Ava Duvarneys hyllade dokumentärfilm "Det 13:e tillägget" är en käftsmäll till det amerikanska fängelsesystemet och en djupdykning i hur systematisk rasism ter sig i USA. Välriktade kängor mot äldre presidenter, politiker och företagsledare blandas med avslöjanden om miljonsummorna som de privata fängelsena tjänar på att ha fångar inlåsta. 

 

Det första året (2020)

Netflix dokumentärserie "Det första året" är en intressant studie i ett barns första tid i livet, och om hur otroligt snabbt och fantastiskt de växer. Med fantastisk vetenskap kan vi kartlägga spädbarns utveckling och se vilka betydelser arv och miljö spelar.

 

Life In A Day (2020)

Regisserad av Oscarsvinnaren Kevin Macdonald. Producerad av den legendariska filmskaparen Ridley Scott. Och filmad av DIG. Vad händer egentligen runt om på jorden under ett dygn?

"Life In A Day" är ett YouTube-original och har fått stor uppmärksamhet av kritikerkåren världen över. Filmen visades även på Sundance Film Festival, där den mottogs med öppna armar. Nu kan du se den banbrytande dokumentären här.

 

Folkhemmets styvbarn – Vipeholm (2020)

En av Sveriges mörkaste kapitel inom vård och omhändertagande skedde mellan 1945–1955 när de så kallade Vipeholmsexperimenten ägde rum i Lund. Dokumentären Folkhemmets styvbarn – Vipeholm berättar den sanna historien om hur personalen på sjukhuset i Vipeholm experimenterade på utvecklingsstörda i forskningssyfte. 

 

Godzilla: Behind the Scenes

Genom bakom kulisserna-material tillsammans med intervjuer av regissörer, manusförfattare och berömda skådespelare som Vera Farmiga och Bryan Cranston får vi en djupare inblick i arbetet bakom de senaste två Godzilla-filmerna. Från förproduktion till postproduktion.

 

Three Identical Strangers (2018)

Three Identical Strangers.
Fotot: Neon.

Dokumentären som skakat om många handlar om tre enäggstvillingar separerade sedan födseln. I Three Identical Strangers får vi följa deras återförenande som vuxna och deras lycka över att äntligen ha hittat varandra. Men den till synes lyckliga historien har också en väldigt mörk baksida som successivt uppdagas efter hand som dokumentären gräver djupare.

 

Bläckfisken och jag (2020)

My Octopuss teacher.
Foto: Netflix.

Kan människan ha en relation med alla sorters djur? Bläckfisken och jag är en dokumentär om en man som formar en ovanlig relation med en bläckfisk som han träffar under ett dyk. För alla som trodde att vissa djur inte hade intelligens eller känslor att skapa tillit och vänskap med andra, se denna dokumentär och upplev vänskapen mellan en människa och en bläckfisk.

 

Our Planet: Frozen Worlds (2019)

Frozen Worlds är en del av Netflix hyllade dokumentärserie Our Planet. Som titeln indikerar handlar denna om de kallare platserna på vår planet. Och om hur klimatförändringarna påverkar jordens ekosystem.

 

Crip Camp (2020)

Producerad av Barack och Michelle Obama kommer här en lysande dokumentär om handikappade ungdomar som kämpar för sina rättigheter på ett läger i Woodstock, USA. Om Woodstock klingar bekant beror det sannolikt på den omtalade festivalen med samma namn, som hölls ett stenkast ifrån lägret.