Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Agatha Christie bästa filmerna

Agatha Christie - Bästa filmer

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
08 december 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
08 december 2021

Vilka är de bästa Agatha Christie-filmerna?

Drottningen av pusseldeckare har hållit generationer på spänn. I samband med att C More släpper sin underhållande serie "Agatha Christies Hjerson" passar vi på att tipsa om Agatha Chrities bästa filmer.

Redan 1920 släppte den brittiska deckarförfattaren Agatha Christie sin första bok. 1928 kom hennes första filmatisering, The Passing of Mr. Quinn. Sedan dess har det blivit 172 filmer och serier.

i går släppte C More historiens första TV-serie baserad på en spin off-karaktär i Agatha Christies universum. I Agatha Christies Hjerson ser vi Johan Rheborg som den omdiskuterade mästerdetektiven Sven Hjerson, en karaktär som tidigare existerat i periferin i författarens värld.

Med anledning av detta passar vi på att lista några av författarens bästa filmatiseringar.

Agatha Christies bästa filmer

Crooked House (2017)

Crooked House
Foto: Sony Pictures.

Det senaste inslaget att kvala in på listan stavas Crooked House och är regisserat av fransosen Gilles Paquet-Brenner, som är mest känd för sin thriller Sarahs nyckel. Filmen är baserad på Agatha Christies Konstiga huset från 1949 och följer en före detta spion, som numera livnär sig som detektiv. En dag bjuder hans forna älskare in honom för att lösa en mordgåta innan Scotland Yard får knyst om familjens mörka hemlighet.

I rollerna ser vi bland andra Glenn Close, Christina Hendricks och Max Irons.

Mord på ljusa dagen (1982)

Mord på ljusa dagen
Foto: Sandrew Metronome.

Här är det klurigt så att det smäller om det när Agatha Christies ikoniska detektiv Hercule Poirot försöka lösa ett mysteriet kring en diamant på en kändistät lyxsemesterort på en ö i Adriatiska havet. På rollistan ser vi underbara skådespelare som Maggie Smith, James Mason och Peter Ustinov.

Döden på Nilen (1978)

Death on the Nile
Foto: Sandrew Metronome.

Hercule Poirot befinner sig på en kryssning längs Nilen när ett mord begås. Hinner han lösa mordet innan mördaren lämnar skeppet? Regisserad av John Guillermin brukar detta räknas till en av de bästa Agatha Christie-filmerna. Det är också både underhållande och spännande, men samtidigt frustrerande. Några år tidigare släpptes nämligen Mordet på Orientexpressen (bättre placering på den här listan) med ett liknande koncept, men på ett tåg istället.

…och sen var ingen kvar (1945)

Och sen var det ingen kvar
Foto: 20th Century Fox.

Ultraklassisk deckarhistoria när tio gäster på en ö hittas döda en efter en. Vad är det som händer och varför? Den som ser filmen (eller läser boken) får helt enkelt se!

Filmen är regisserad av René Clair och i rollerna ser vi skådespelare som Walter Huston, Barry Fitzgerald och Louis Hayward.

Mordet på Orientexpressen (1974)

Mordet på Orientexpressen
Stjärnspäckat i en av de bästa Agatha Christie-filmerna. Foto: Universal Picture.

Glöm Kenneth Branaghs totala haveri från 2017. Det här är istället ett lysande och Oscarsbelönat mordgåta signerat Sindey Lumet med skådespelare som Albert Finney, Ingrid Bergman, Sean Connery, Martin Balsam, Lauren Bacall, Anthony Perkins och Michael York. På ett tåg begås ett mord men vem är egentligen skyldig? Hercule Poirot bestämmer sig för att bringa klarhet i frågan!

Åklagarens vittne (1957)

Åklagarens vittne en av de bästa Agatha Christie filmerna
Marlene Dietrich och Charles Laughtons ryggtavla. Foto: SF Studios.

Morget på Orientexpressen i all ära, men den bästa Agatha Christie-filmen är utan tvekan Åklagarens vittne. Med hennes bejublade pjäs som förlaga har mästerregissören Billy Wilder snickrat ihop ett rättegångsdrama som heter duga. Efter en lång serie twister får vi veta om den anklagade verkligen är en mördare eller inte.

I rollerna ser vi bland andra Charles Laughton, Marlene Dietrich och Tyrone Power.

MER LÄSNING:

Kandidater till Agatha Christies bästa filmer

Att göra film på Agatha Christies livsverk tycks aldrig gå ur modet. Flera produktioner är under utveckling där framförallt två stycken sticker ut. Den ena är Döden på Nilen av Kenneth Branagh och den andra är en ny version av Åklagarens vittne.

Förhoppningsvis har Branagh lärt sig av sina misstag från sin usla version av Mordet på Orientexpressen och istället fokuserar på sin  skådespelarensemble framför menlös action.

Den nya versionen av Åklagarens vittne är extra intressant eftersom ingen mindre än Ben Affleck står för regin. Vilka skådespelare han får med sig är ännu inte klart, men vi vet sedan tidigare att Affleck är en riktigt skicklig regissör.

NÄSTA ARTIKEL