Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Minari

11 filmer om nystarter i livet

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
06 januari 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
06 januari 2023

Filmerna för dig som sett fram emot ett nytt år med nya möjligheter

Ibland behöver man börja på ny kula, och det passar sällan så bra som när man precis har ringt in det nya året och har ett blankt blad till år framför sig. Behöver du en spark i baken för att komma igång med nystarten kanske någon av dessa 11 filmer kan vara till hjälp ...

11 filmer om nystarter i livet och att börja om på nytt

Truman Show – 11 filmer om nystarter i livet
Foto: United International Pictures.

Truman Show (1998)

Handling: I 30 år har Truman Burbank varit stjärnan i en direktsänd tv-show – men Truman själv har aldrig varit medveten om att han är världens största tv-stjärna. Men nu börjar han ana att något inte står helt rätt till i hans liv ...

Underbara Truman Show handlar inte så mycket om själva nystarten som att komma till insikten om att den behövs. För den som behöver inspireras till att kasta sig ut i det okända finns det få bättre filmer än Truman Show.

Silver Linings Playbook – 11 filmer om att börja om på nytt
Foto: Noble Entertainment.

Silver Linings Playbook/Du gör mig galen! (2012)

Handling: Pat, en före detta lärare, har precis släppts ut från den psykiatriska anstalten där han suttit efter att ha attackerat sin frus älskare. Nu tvingas han flytta hem till sina föräldrar och gör allt han kan för återförenas med sin motvilliga exfru. På en brokig väg dit möter han mystiska Tiffany som har en hel del egna problem ta itu med.

Silver Linings Playbook, med den urfåniga svenska titeln Du gör mig galen!, är en film om två personer som både är i behov av en nystart, men också tvingas in i det. Det är inte en helt enkel resa, men som lär oss av filmen är den typen av inre resor ofta enklare med någon vid sin sida.

Into the Wild – 11 filmer om nystarter i livet
Foto: United International Pictures.

Into the Wild (2007)

Handling: Into the Wild" är inspirerad av den sanna historien om Christopher McCandless (Emile Hirsch), en ung man som överger sitt bekväma liv för att söka friheten på vägarna. Hans sökande leder honom till Alaskas vildmarker där han ställs inför sitt livs största utmaning.

Det finns på filmer med ett lika tydligt börja-på-ny-kula-tema som Into the Wild. Filmen innehåller många lärdomar och inspiration för den som i någon utsträckning vill eller behöver börja om på nytt i livet. Dels har den förmågan att väcka liv i upptäckaren i var och en av oss, men den lär oss också om vad som är viktigt här livet. Skönheten i livet ligger inte i alla våra bekvämligheter, men inte nödvändigtvis heller i att lämna allt vi någonsin hållit kärt bakom oss.

Sömnlös i Seattle
Foto: Columbia TriStar Films.

Sömnlös i Seattle (1993)

Handling: Sam Baldwin (Tom Hanks) är en änkling som tack vare sin son blir en återkommande gäst i ett radio program – han är en given succé med flera tusen kvinnliga lyssnare, som fyller hans hus i Seattle med romantiska brev. Samtidigt blir författarinnan Annie Read (Med Ryan) inspirerad av Sams historia och blir övertygad om att deras vägar är ämnade att korsas.

Den som vill se en hjärtevärmande berättelse om att börja om på nytt, i form av en film som är likt balsam för själen, bör omedelbart kasta sig över Sömnlös i Seattle.

Lyckan, kärleken och meningen med livet – 11 filmer om att börja om på nytt
Foto: Walt Disney Studios.

Eat Pray Love/Lyckan, kärleken och meningen med livet (2010)

Handling: Liz Gilbert (Julia Roberts) är övertygad om att livet har mer att erbjuda än familj och karriär, så hon lämnar New York och ger sig ut på en årslång resa till Italien, Indien och Bali. På de nya platserna försöker hon hitta sig själv med hjälp av god mat, meditation och förhoppningen att få uppleva sann kärlek.

Lyckan, kärleken och meningen med livet är inte allas kopp te, men för den som drömmer om att ge sig ut i världen för att hitta sig själv är det den ultimata filmen. Med värme och humor får vi följa med Roberts karaktär på resan mot att hitta sig själv.

Wild
Foto: Twentieth Century Fox.

Wild (2014)

Handling: Efter flera års tvivelaktigt leverne och förföljd av minnet av sin mamma bestämmer sig Cheryl (Reese Witherspoon) för att ge sig ut på en krävande vandring. Helt själv och utan någon som helst erfarenhet påbörjar hon en vandring och en inre resa som ger henne styrka och ro i själen.

Wild är ett starkt drama som Into the Wild och Lyckan, kärleken och meningen med livet handlar om behovet av att lägga saker och ting bakom sig. Här är dock inramningen en annan, men den är likväl precis lika sevärd och ur vissa perspektiv precis lika inspirerande.

Minari – 11 filmer om nystarter i livet
Foto: A24.

Minari (2021)

Handling: Jacob och Monica har lämnat Sydkorea för USA, möjligheternas land. De har tillbringat några motiga år i Kalifornien, där barnen Anne och David tillkommit, och nu går familjens flyttlass till Arkansas landsbygd, där Jacob vill försöka sig på att odla koreanska grönsaker. Monica gillar inte sin nya tillvaro i en sliten gammal villavagn och ser fram emot att hennes mamma snart ska komma från Sydkorea. Men hennes mammas ankomst visar sig snarare bidra med ytterligare besvär och påtagliga kulturkrockar – men den amerikanska vischan är en främmande värld där en udda familj kan svetsas samman för att de är annorlunda, samtidigt som de hittar oväntade vänner på vägen.

Minari är en av många sevärda filmer om att bryta upp sitt liv för att starta om på nytt som invandrare i ett annat land. Här handlar det om att försöka förverkliga den amerikanska drömmen och det är berättat med en värme som är omöjliga att värja sig för.

Chocolat – 11 filmer om nystarter
Foto: United International Pictures.

Chocolat (2000)

Handling: Nyinflyttad i staden öppnar Vianne en chokladbutik där hon säljer choklad av alla upptänkliga former och smaker. Hon har en nästan övernaturlig förmåga att lista ut kundernas favoritkonfekt och allt fler hittar fram till hennes lilla butik. Men alla i staden uppskattar inte hennes smaksensationer och förändringen hon för med sig.

Lasse Hallströms Chocolat är en utmärkt film om hur motigt det kan vara att behöva börja om på nytt. Det är inte alltid en självklarhet att man hittar nya bekantskaper utan problem och i vissa fall är utanförskap till och med oundvikligt. Samtidigt innehåller den ett tydligt budskap om att våga vara sig själv och gå sin egen väg.

Thelma & Louise
Foto: United International Pictures.

Thelma & Louise (1991)

Handling: Två kvinnor, en man, ett mord och en sanning ingen tror på. Thelma (Geena Davis) och Louise (Susan Sarandon) åker på semester i en nedcabbad Thunderbird genom öknarna i sydvästra USA. En oväntad händelse gör snart att de tvingas fly från både polisen och de begränsningar som samhället sätter på dem.

Det finns filmer om att börja om på nytt och så finns det Thelma & Louise – en film som trycker plattan i mattan när det kommer till att lämna livet bakom sig. Även om det är ett forcerat beslut i filmen, så mynnar det ut i en enastående berättelse om frigörelse.

Will Hunting (1997) – 11 filmer om att börja om på nytt
Foto: Scanbox.

Will Hunting (1997)

Handling: Will Hunting är en 20-åring vars vardag kantas av problem – men han är också extremt begåvad, så till den grad att han har fotografiskt minne och kan lösa matematiska problem som till och med  ger huvudbry åt prisbelönta matematiker. Trots att Will har all potential i världen att bli något stort besitter han inga av verktygen för att ta tag i sitt liv – något som ser ut att kunna ändras när han tvingas in i terapi.

Will Hunting skiljer sig från många av de övriga filmerna på listan på så sätt att den inte lika tydligt handlar om att rycka mattan under fötterna på någon för att skapa en ny tillvaro, utan den gör det mer till en gradvis process där det krävs arbete för att skapa förändring. Det här är med andra ord filmen som kanske kan skapa de rimligaste förväntningarna för dig på jakt efter en nystart i livet.

Hunt for the Wilderpeople
Foto: Madman Entertainment.

Hunt for the Wilderpeople (2016)

Handling: En bråkig storstadspojke och hans grinige fosterfarbror tvingas samarbeta för att överleva i Nya Zeelands vildmark, efter att omgivningen missförstått deras relation och de blir efterlysta i hela landet.

Strax innan Taika Waititi exploderade på allvar och blev hela filmvärldens kelgris låg han bakom den här pärlan om en omaka duo, bestående av en tjurig gubbe spelad av Sam Neill och hans udda fosterson (Julian Dennison), vars nystart i livet blir allt annat än vad någon av dem hade kunnat föreställa sig.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL