Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
10 briljanta komedifilmer från 2010-talet

10 briljanta komedifilmer från 2010-talet

Jonathan Smeds | Lista
20 mars 2022
Jonathan Smeds | Lista
20 mars 2022

De här filmerna är fortfarande roliga!

Humor är en subjektiv form av konst, och därför är det alltid svårt att bestämma vad som gör en film rolig eller inte. Men dessa tio filmer från 2010-talet tycker åtminstone vi på Filmtopp har lyckats med det.

Popstar: Never Stop Never Stopping (2016)

Popstar: Never Stop Never Popping
Foto: Universal Pictures

Regi: Akiva Schaffer & Jorma Taccone
Med: Andy Samberg, Jorma & Taccone Akiva Schaffer

Handling: En mockumentär där vi får möta pop och rap superstjärnan Conner4real. Efter att hans senaste album misslyckats slå alla rekord, får sig hans karriär en rejäl törn och hans kändisliv börjar sakteligen kollapsa. Han gör vad som helst för att studsa tillbaka, för utom en sak; att återförenas med det gamla rapbandet The Style Boyz.

Lonely Island var en stor aktör bland humorn på den första halvan av 2010-talet, och det kulminerade med denna film. Deras låtar känns nästan som en slags tidskapsel för vad vi tyckte var roliga förra årtiondet.

Finns på: SF Anytime och Itunes att hyra

Keanu (2016)

Keanu (2016)
Foto: Warner Bros. Pictures

Regi: Peter Atencio
Med: Jordan Peele och Keegan-Michael Key

Handling: Under en uppgörelse mellan två karteller råkar ena chefens katt försvinna. Vardagliga och laglydiga Rell råkar hitta katten, och döper honom till Keanu. Ett gatugäng kidnappar Keanu, och nu är det alltså flera olika farliga grupperingar som är ute efter den söta katten. Det stoppar dock inte Rell, som tillsammans med sin kusin Clarence bestämmer sig för att hämta hem Keanu. 

Precis som Lonely Island hade komikerduon Key och Peele och en stor plats i 2010-talets humorelit. Den här filmen känns nästan som en lång Key och Peele-sketch.

Finns på: SF Anytime och Itunes att hyra

Game Night (2018)

Game Night
Foto: Warner Bros

Regi: John Francis Daley och Jonathan Goldstein
Med: Jason Bateman, Rachel McAdams och Billy Magnussen

Handling: Max och Annie brukar ha spelkvällar tillsammans med sina vänner, men när Max odrägliga bror Brooks erbjuder sig att vara värd för en spelkväll spårar allting ur. Hans plan är att anordna en fest med mordmysterium, som börjar med att Brooks blir kidnappad. Det är ju dock bara en del av spelet, eller? Plötsligt är Max, Annie och de andra indragna i en riktig röra.

Game Night är en film med ett piggt koncept och ett manus som man aldrig riktigt vet vart den tar vägen. Rolig och smart film!

Finns på: HBO Max

This Is the End (2013)

This is the End
Foto: Sony Pictures Releasing

Regi: Seth Rogen och Evan Goldberg
Med: James Franco, Jonah Hill, Seth Rogen, Jay Baruchel och Danny McBride

Handling: James Franco har anordnat en fest där massvis av kändisar är inbjudna. Men allt får ett abrupt slut när jordens undergång plötsligt uppenbarar sig. Jay Baruchel, Seth Rogen och flera andra filmstjärnor är nu fast i James Francos hem och försöker överleva apokalypsen. Och kanske, bara kanske, finns det en väg ut för de allihopa.

This Is the End är verkligen inte för alla, för hatar du stoner comedies lär du hata den. För alla oss andra är den precis lika rolig som den verkar.

Finns på: HBO Max och Amazon Prime Video

Deadpool (2016)

Deadpool (2016)
Foto: 20th Century Fox

Regi: Tim Miller
Med: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein och T. J. Miller

Handling: 2016 kom filmen om en av Marvels absolut största antihjältar. Wade Wilson drabbas av cancer och väljer att genomgå en behandling med förhoppningen att bli frisk. Istället blir han ärrad för livet, men får också superkrafter. Med sina nyvunna krafter väljer han att anta alter-egot Deadpool, och utkräver hämnd på dem som stod bakom experimenten.

Kanske är det här fusk? Eftersom det är en superhjältefilm. Men jag kan i alla fall själv säga att få filmer fått mig att skratta lika mycket som Deadpool.

Finns på: Disney+

Bridesmaids (2011)

Bröllopsfilmer – Bröllopskaos på vita duken
Foto: Universal Pictures

Regi: Paul Feig
Med: Kristen Wiig, Maya Rudolph, Ellie Kemper och Melissa McCarthy

Handling: Annies liv är bara en enda stora röra, men när hennes bäst vän Lillian förlovar sig så bara måste hon tacka ja till att bli hennes brudtärna. Hon är både singel och pank, men lyckas ändå fixa både dyra och galna ritualer. För trots det struliga livet, är Annie bestämd att Lillian och resten av hennes tärnor ska få uppleva en möhippa de sent kommer att glömma...

Utan att överdriva för mycket måste man ändå säga att Bridesmaids har en stor roll i komedifilmens historia. Många menar nämligen att filmen blivit en slags målbild för kvinnor inom humorbranschen. Den nominerades dessutom till två Oscars. 

Finns på: Viaplay och Amazon Prime Video

Scott Pilgrim vs. the World (2010)

Michael Cera
Foto: Universal Pictures

Regi: Edgar Wright
Med: Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, Kieran Culkin och Chris Evans

Handling: Kärlekslivet är inte enkelt, speciellt inte för Scott Pilgrim. Han har inte svårt att få tjejer, utan snarare att bli av med dem. I hans liv finns ex-flickvännen som krossade hans hjärta och en tonårsflört som han försökt bli av med. Värst är dock hans nya flickvän. Hon visar sig ha ett obehagligt förbund av ex-pojkvänner som kontrollerar hennes kärleksliv. De är också beredda att göra vad som helst för att bli av med Scott.

Scott Pilgrim vs. the World var en så kallad Box-office bomb, men kritikerna älskade den. Numera har den dessutom fått lite upprättelse, eftersom filmen skapat ett kultfölje.

Finns på: SF Anytime och Itunes att hyra

Ted (2012)

Ted (2012)
Foto: Universal Pictures

Regi: Seth MacFarlane
Med: Mark Wahlberg, Mila Kunis och Seth MacFarlane

Handling: När John Bennett är åtta år gammal har han bara en önskan: Att hans nya teddybjörn Ted ska komma till liv. Han önskar det i samband med en fallande stjärna, och önskan slår in. 27 år senare bor Ted och John tillsammans i Boston, och lever ett syndigt liv fyllt av alkohol och marijuana. Johns flickvän Lori vill att han ska ta tag i sitt liv och växa upp. Det är nog lättare sagt än gjort när man har Ted i sitt liv.

Lonely Island samt Key och Peele har redan nämnts, men även Seth MacFarlane hade ett enormt inflytande över 2010-talets humor. Den kom verkligen till uttryck genom denna film. 

Finns på: Netflix och Amazon Prime Video

21 Jump Street 

Krönika: Ge oss ”riktiga” nyinspelningar istället för parodier
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

Regi: Phil Lord och Christopher Miller
Med: Jonah Hill, Channing Tatum, Brie Larson och Dave Franco

Handling: Morton Schmidt och Greg Jenko är två kompisar som gick ut polishögskolan tillsammans. Efter att ha arresterat ledaren för ett MC-gäng, men behövt släppa honom eftersom de misslyckades med att läst upp mirandavarningen, blir de omplacerade i ett program från 1980-talet. Deras uppdrag? Att infiltrera en gymnasieskola och försöka lösa en illegal droghandel som skett där.

En 2010-tals take på buddycop genren, och rolig är den! Det syns både på de recensioner den fick och på dess intäkter.

Finns på: SF Anytime eller Itunes att hyra

Parasite (2019 film)

Parasit
Foto: CJ Entertainment

Regi: Bong Joon-ho
Med: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong och Choi Woo-shik

Handling: I den sydkoreanska huvudstaden Seoul bor Ki-taek med sin familj. De bor fattigt i en liten lägenhet och tar sig fram i livet med sin list. Hans son Ki-woo får möjligheten att arbeta som privatlärare för den rika familjen Parks dotter. Ki-woo bestämmer sig för att ta jobbet, trots att han egentligen inte besitter de rätta kunskaperna. Det här ger Ki-taek en idé, och snart har han gjort en plan där hela hans familj blir anställda av familjen Park. Men planen går snart inte riktigt som de tänkt sig...

Denna mörka komedifilm får en flera gånger att ifrågasätta om det är okej att skratta eller inte. Men lugn, det är precis den sortens genremix som regissören Bong Joon-hos försökt göra. Resultatet är en fyndig komedi-drama film som belönades med fyra Oscars, bland annat för bästa film.

Finns på: SF Anytime och Itunes att hyra

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL