Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Caspen Van Dien Starship Troopers

Barndomsfavoriter: Håller "Starship Troopers" fortfarande?

Fredrik Edström | Krönika
03 maj 2020
Fredrik Edström | Krönika
03 maj 2020

Är den intergalaktiska krigsföringen fortfarande tuffast i stan?

Min barndom spenderades, kanske inte helt oväntat, framför TV:n i ohälsosamma mängder. Innehöll en film något av följande: laserpuffror, kaststjärnor, prinsessor eller grissvettiga southpaws etsades min bleka barnrumpa fast framför skärmen. Det är i denna naiva barnrumpa denna artikelserie tar avstamp: Barndomsfavoriter – håller de idag?

Starship troopers cover
Foto: Buena Vista International

Min uppgift är att bänka mig på TV-soffan och se om mina gamla barndomsfavoriter! Har favoritrullarna från förr åldrats som ett högklassigt vin eller mer som en ekologisk banan under rötmånaderna? Idag är det dags för Paul Verhoevens sci-fi-dänga Starship Troopers att sättas under vuxenblickens lupp. I huvudrollerna ser vi Casper Van Dien, Denise Richards och Dina Meyer.

Jag har delat upp filmen i tre segment där skiljelinjen mellan mina åsikter som barn vs mina åsikter nu framträder tydligast. Mycket nöje!

Ett hopkok av genres

Starship troopers en dissektion
Foto: Buena Vista International

Vad mina barnögon såg: Tyvärr får jag inleda med något av en smärtsam bekännelse: Starship Troopers såg jag sällan från början till slut som barn. Filmens första akt som etablerar huvudkaraktärernas relationer och civila tillvaro gav jag aldrig mycket uppmärksamhet. Intresset vaknade desto mer när boot-camp delen drog i högre växel, men det var först när krypkriget sulade fram det tunga artilleriet som mina pubertala hjärnsignaler på allvar gick på högvarv. 

Vuxenblickens dom: Verhoevens film är en besynnerlig best som korsar en myriad av genres. Släng in ett blöjigt tonårsdrama a lá "Melrose Place" som du sedan silar genom ett Kubrick-inspirerat boot camp och kryddar med James Camerons "Aliens" så hamnar du någonstans i närheten av "Starship Troopers" unika helhet. En drinkmix från ett kreativt ursinne som jag kapitulerar totalt inför. Verhoeven spårar ständigt ur, utrustad med kaxiga långfinger till genre-tänk och detta gör Starship Troopers unik.

Lemmar, hjärnsubstans och allmänt blodbad.

Våld starship troopers
Foto: Buena Vista International

Vad mina barnögon såg: Starship Troopers äntrade mitt barnsliga stjärnsystem i precis rätt tid när jag ständigt ville pusha och utmana mina populärkulturella smaklökar. Trenden var smärtsamt tydlig i all populärkultur som konsumerades: ju mer våld desto mer fascinerande.

Starship Troopers blev snabbt en mytisk legend i det pubertala grabbgänget och snacket om vilka groteska scener filmen bombarderade med förvandlades snart till bränsle. Och jag blev inte besviken.  

Vuxenblickens dom: Starship Troopers bär Paul Verhoevens signifikativa, vässade övervåld med stolthet och i vanlig ordning representerar det mångt mer än enbart splatter-underhållning (även om den aspekten är skoj med). Dessutom ser det oerhört bra ut. Verhoeven nyttjar krutet i såväl analoga som digitala effekter och bemästar balansgången knivskarpt. 

Våldet, kriget, media - satirisk guldgruva

Starship troopers stora hjärnan
Foto: Buena Vista International

Vad mina barnögon såg: om du tror att en sylvass analys av medias våldfanatism och avhyvling av militärkomplexets fascistiska influenser på den lilla människan gick över huvudet på mig som barn så tror du givetvis helt rätt. Min fascination för Starship Troopers sträckte sig inte längre än puffrornas mynningar.

Vuxenblickens dom: Verhoeven, och inte minst manusförfattaren Ed Neumeier, tycks vältra sig i njutning över att driva med landet i västs politiska företeelser. I Starship Troopers bökar radarparet runt i högervriden militär-porr i ett futuristiska samhälle där demokratin gått under krattat manegen för våldets överlägsenhet.

Världen är utsmyckad med nazi-flirtande ikonografi och media har totalt övergivit sitt granskande uppdrag och pumpar ut smetig krigspropaganda. Starship Troopers är smärtsamt underhållande satir 

Domen: är Starship Troopers värd en omtitt?

Starship Troopers sprängd insekt
Foto: Buena Vista International

Svaret är ett evigt ekande, rungande ja! Paul Verhoevens genre-trotsiga våldsfest är och förblir en favorit även i vuxen ålder, om än för klart annorlunda anledningar. Balansgången mellan ung, dum ungdomsfilm, köttig splatteraction och trotsig satir är ett mästerverk som jag kommer se om betydligt fler gånger.

Relaterad läsning:

Barndomsfavoriter: Resident Evil
Barndomsfavoriter: Jaws 2
Barndomsfavoriter: Men in Black

NÄSTA ARTIKEL