Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Svenska biotoppen – svenska filmerna som setts av flest biobesökare

Svenska biotoppen – svenska filmerna som setts av flest biobesökare

Filmtopp
Filmtopp | Artikel
31 januari 2021
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
31 januari 2021

Har du sett de mest sedda svenska biofilmerna?

Svensk filmindustri har haft många storartade biosuccéer genom åren. Funderar du på vilka svenska filmer som lockat allra flest besökare i vårt land till biograferna? Här nedan får du svaren!

DET HÄR ÄR EN ANNONS AV CASINOWINGS.SE.

Svensk filmindustri har haft många storartade biosuccéer genom åren. Funderar du på vilka svenska filmer som lockat allra flest besökare i vårt land till biograferna? Här nedan får du svaren!

1. Sällskapsresan (1980)

Antal biobesökare: 2 028 589 

Ingen svensk film har någonsin lockat fler biobesökare i Sverige än Sällskapsresan. Komedifilmen, som är både skriven och regisserad av dess huvudrollsinnehavare Lasse Åberg, är den första om karaktären Stig Helmer, som sedan skulle komma att få hela fem uppföljare. Filmserien är relevant än idag och sett till att Paf utvecklar spel inspirerad av Sällskapsresan och tar filmserien nu steget mot att bli en franchise. 

2. Att angöra en brygga (1965)

Antal biobesökare: 1 955 725 

Den näst äldsta filmen att ta plats på listan är den legendariska humorduon Hasse och Tages romantiska dramakomedi med Monica Zetterlund, Lars Ekborg, Gösta Ekman och Birgitta Andersson. Handlingen kretsar kring ett partysällskap ombord på en båt som ska anlända på en kräftskiva på en ö, men de drabbas av det ena bakslaget efter det andra i sina försök att segla båten ända in till bryggan. Underbart, bisarrt.

3. En man som heter Ove (2015)

Antal biobesökare: 1 656 215

Den senaste filmen att hamna så här högt upp på listan är Hannes Holms är dramakomedin En man som heter Ove, som bygger på Fredrik Backmans roman, med Rolf Lassgård i huvudrollen. Den fängslande berättelsen följer en bitter gammal som man som precis håller på att ge upp om livet när han plötsligt stiftar otippad bekantskap med en yngre kvinna som flyttar in i hans område.

4. Emil i Lönneberga (1971) 

Antal biobesökare: 1 652 791

Den första filmen i ledet om Astrid Lindgrens älskade karaktär Emil i Lönneberga är också den mest framgångsrika som hittat sin väg till svenska biografer. Här etableras berättelsen om den åttaårige bondgrabben som trots att han menar väl lyckas hamna i trubbel och bli inlåst i ett skjul. 

Emil i Lönneberga är ensam som familjefilm med barn som främsta målgrupp att lyckas locka så här många svenska biobesökare. Astrid Lindgren visste hur hon skulle forma en intressant värld.

5. Ronja Rövardotter (1984)

Antal biobesökare: 1 645 776

Tage Danielsson regisserade Ronja Rövardotter, som följer en flickas uppväxt i Mattisborgen där hennes far är hövding för ett rövarband.

Nästan lika många som såg Emil i Lönneberga gick även och såg Ronja Rövardotter som även den är sprungen ur Astrid Lindgrens litterära värld. Berättelsen har även gjorts som musikal, pjäs och TV-serie. 

Bland andra filmer som tillhör de största svenska biosuccéerna någonsin hittar vi “Utvandrarna” (1971) och “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” (2013). Se hela listan på SF Studios Biotoppen här

NÄSTA ARTIKEL