Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hero gradient image

Superswede: En film om Ronnie Peterson – Vår bästa racerförare genom tiderna

Andreas Ziegler | Artikel
29 december 2017
Andreas Ziegler | Artikel
29 december 2017

Superswede: En film om Ronnie Peterson är en av årets mest kritikerrosade dokumentärer. Filmen berättar historien om hur Ronnie Peterson från Örebro blev tidernas mest framgångsrika svenska Formel 1-förare och en av de bästa racerförarna i världen. Filmen finns nu att hyra eller köpa och streama på Plejmo.

Ronnie Peterson kom från enkla förhållanden i Örebro. Hans resa till framgång började redan när han var barn och hans far byggde en liten traktor som Ronnie och hans bror kunde köra. Senare började han köra gokart. Hans far byggde även hans första Formel 3-bil. Detta ledde så småningom till en framgångsrik karriär som Formel 1-förare, bland annat för March och Lotus. Den 10:e september 1978 hamnade Ronnie i en olycka på Monzabanan i Italien. Han avled snart därefter till följd av sina skador.

Superswede: En film om Ronnie Peterson handlar dock inte om hur Ronnie dog, utan om hur han levde. Den ger oss en inblick i det kamratskap som rådde mellan förarna och den glädje för sporten de alla kände. Ronnie ansågs av många vara en av sportens främsta förare, trots att han aldrig vann ett VM. Han var en naturtalang med en stark vilja och en våghalsig körstil. Detta gjorde honom eftertraktad hos både stallen och sponsorerna.

Utöver släkt och vänner, så som Ronnies dotter Nina Kennedy, intervjuas ett antal racinglegendarer. Bland andra Sir Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi och Mario Andretti, som var Ronnies stallkamrat när Ronnie gick bort. De berättar historier om hur Ronnie körde och om hur han levde sitt liv. Han var en man som älskade sporten och det liv som kom med den.

Superswede: En film om Ronnie Peterson finns att hyra eller köpa och streama på Plejmo.

Vid köp av filmen går 19 kronor till filmkassan, som sedan kan användas för att köpa eller hyra och streama andra filmer på Plejmo.