Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hero gradient image

Prisbelönat kostymdrama om kärlek och svek

Andreas Ziegler | Artikel
18 januari 2018
Andreas Ziegler | Artikel
18 januari 2018

De bedragna” är ett kostymdrama som handlar om isolation, kärlek och svek. Filmen, som är regisserad av Sofia Coppola, vann pris på Cannes filmfestival och finns att hyra, streama och köpa på Plejmo.

Året är 1864. En liten skola för flickor, under ledning av lärarinnan Martha, lever isolerat i Virginia medan det amerikanska inbördeskriget rasar i hela landet. Flickorna och kvinnorna på skolan lever i ständig rädsla för att nordstatssoldater ska komma. En dag finner en av flickorna en skadad nordstatssoldat i skogen och Martha går motvilligt med på att vårda honom. Till en början är flickorna oroliga för vad soldatens närvaro kan föra med sig, men efter att ha bekantat sig med honom finner de glädje i hans sällskap. Detta leder snart till svartsjuka, vilket är början på en oförutsägbar händelseutveckling.

Sofia Coppola är dottern till Francis Ford Coppola, regissören bakom filmer som ”Gudfadern” och ”Apocalypse Now”. Sofia Coppola började som skådespelare, bland annat i Gudfadern del III. Snart bestämde hon sig dock, liksom sin far, för att ställa sig bakom kameran.

Hon slog igenom 2003 med den hyllade Lost in Translation, som nominerades till ett antal priser. Sedan dess har hon ofta hyllats för sin talang som regissör. För De Bedragna belönades hon med ett pris för regi på Cannes filmfestival och filmen var också nominerad till en Palme d’Or, ett av de största priserna på den prestigefyllda filmfestivalen.

De Bedragna utforskar ämnen som isolation och kärlek, men även sexualitet – ett tabubelagt ämne för tiden då filmen utspelar sig. Svartsjuka och svek är myntets fula baksida. Sofia Coppola ger oss bevis på sin förmåga som regissör när hon med små medel visar hur kärlek vänds till svartsjuka och medmänsklighet vänds till svek.

I den stjärnspäckade rollistan ser vi bland annat Colin Farrell, Nicole Kidman, Elle Fanning och Kirsten Dunst, som här gör sin fjärde film med Sofia Coppola.

De Bedragna finns att hyra eller köpa och streama på Plejmo.