Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hero gradient image

Dunkirk – En spektakulär visuell upplevelse

Andreas Ziegler | Artikel
17 december 2017
Andreas Ziegler | Artikel
17 december 2017

"Dunkirk "är den senaste filmen av mästerregissören Christopher Nolan. Filmen handlar om den farofyllda evakueringen av de brittiska militära styrkorna från hamnstaden Dunkerque år 1940. Redan nu finns Dunkirk att köpa och streama på Plejmo.

Christopher Nolan är en av vår tids mest visionära regissörer. Han har gett oss filmer som Batman-trilogin och Interstellar. Hans senaste film är Dunkirk. Nolan valde att ha sparsmakad dialog i filmen för att istället berätta en spännande historia med hjälp av musik, komponerad av Hans Zimmer, och ett storslaget foto.

I filmen skildras händelserna kring Dunkerque ur flera perspektiv. Vi får följa soldaterna på stranden, omringade av fiendestyrkor. Vi får även följa med på en resa över havet med en av de civila småbåtar som skickats ut för att undsätta soldaterna. Slutligen får vi följa piloten Farrier vars jaktplan börjar få slut på bensin. Trots detta beslutar han sig för att inte vända hem, utan gör sitt bästa för att bistå under evakueringen.

Christopher Nolan är känd för sin visuella stil, som utmärks av stora vyer och innovation. Detta kan man bland annat se i filmer som Inception och Interstellar. I Dunkirk, som alltså innehåller väldigt lite dialog, är det större fokus än någonsin på de visuella aspekterna. Det hav som separerar soldaterna från säkerhet känns nästan som ett större hot än de, i stort sett, osynliga fiendesoldaterna. Havet ser gigantiskt ut under Farriers lilla jaktplan. Atmosfären i ett av skeppen blir alltmer klaustrofobisk när det börjar sjunka. Och när olyckan är framme kan vi nästan känna kylan som soldaterna måste uppleva i det kalla vattnet.

I rollistan ser vi välkända skådespelare. I rollen som den modige piloten Farrier ser vi Tom Hardy. Cillian Murphy, i sitt femte samarbete med Nolan, spelar en skärrad soldat. Kenneth Branagh syns i rollen som den sammanbitne befälhavaren för flottan. Oscarsvinnaren Mark Rylance styr skutan i en av de civila båtar skickade för att undsätta soldaterna.

Filmen har premiär på VOD den 18:e december. Men redan nu kan du köpa och streama Dunkirk på Plejmo.