Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Avatar – Allt vi vet om uppföljarna

Avatar – Allt vi vet om uppföljarna

Filmtopp
Filmtopp | Artikel
21 mars 2021
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
21 mars 2021

Gör dig redo att återvända till pandora!

Efter många års väntan börjar det äntligen närma sig att vi får se James Camerons efterlängtade uppföljare till "Avatar". Här är vad vi vet om uppföljarna!

MER LÄSNING: 

Konceptbilder på Avatar 2

Första titten bakom kulisserna på Avatar 2

Breddar universumet och utforska Polyphemus andra månar

Det finns ännu bara hintar om vad Avatar 2 kommer att handla om. På IMDb avslöjas det blott att den är en uppföljare. Men på Wikipedia och andra forum kan vi läsa att handlingen utspelar sig 13 år efter händelserna i den första filmen. När vi återser militären Jake Sully och Neytiri har de bildat familj och lever ett stilla liv. Men när deras gamla fiender dyker upp för att avsluta vad de startat, tvingas paret lämna sitt hem och utforska planeten Pandoras olika områden. Vad gäller Avatar 3 och de övriga uppföljarna vet vi desto mindre om. 

Fördröjningarna

Labbet i "Avatar 2".
På produktionen för "Avatar 2". Foto: 20th Century Fox.
Det var först tänkt att Avatar skulle spelas in direkt efter Titanic 1997, men på grund av tekniska begränsningar skulle det dröja betydligt längre än planerat. År 2006 sa filmskaparen James Cameron att han ville göra ett par uppföljare till Avatar om den skulle få bra spridning. Filmen släpptes 2009 och passerade Camerons klassiker Titanic som tidernas mest sedda film på bio.
2010 bekräftade regissören att han skulle göra fler filmer. Dessa var då tänkta att släppas under 2014 och 2015. Efter ytterligare uppskjutningar gick Cameron 2016 ut med att han planerar för hela fyra uppföljare. 2017 började testfilmningen av Avatar 2 och på Nya Zeeland. Om allt vill sig väl kommer vi att få se Avatar 2 den 16:e december 2022. Den tredje, fjärde och femte filmen beräknas ha premiär under 2024, 2026 och 2028.

Skådisar som återvänder

När vi återvänder till Pandora återser vi stjärnorna Sam WorthingtonZoe SaldanaSigourney Weaver och Stephen Lang från originalfilmen. Rolig fakta är att Worthington och Saldana skrev på kontraktet att reprisera sina roller så tidigt som 2010. Hur som helst får vi även se andra storheter, som Vin DieselKate Winslet och Edie Falco från The Sopranos

Tekniska experiment

Avatar under vatten
Håller Camerons vatten-CGI? Foto: 20th Century Fox.

En stor anledning till att filmerna dröjer är James Camerons fasta vilja att pusha den cinematiska teknikens gränser. Inte minst utvecklar han möjligheterna för att på riktigt kunna filma CGI-scener under vatten. Det har också sagts att produktionen jobbat på att kunna framföra en glasögon-fri 3D-lösning. Vad statusen är på det vet vi inte i dagsläget – men det låter väl ändå för bra för att vara sant? 

Cameron sades också tidigt vilja spela in filmerna i högre bildfrekvens än vi är vana vid att se på bio, som Peter Jackson gjorde med Hobbit-filmerna. Hur många bilder per sekund det skulle röra sig om är dock inte känt. 

Avatar räknas återigen som bioetta

Avatar (2009)
Foto: 20th Century Fox.

Efter att Avengers: Endgame gick förbi Camerons blockbuster i biljettintäkter skulle Avatar nyligen – efter att ha gått upp på bio i USA igen – återta tronen. Bröderna Russo som regisserat Endgame skickade ut ett Twitterinlägg där de gratulerade till förstaplatsen. 

Filmtopp håller dig uppdaterad om de kommande Avatar-filmerna. 

TIPS: Gör Filmtopps Quiz om Avatar!

För mer läsning --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL