Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hero gradient image

The Emoji Movie - en film att hata att älska

Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Annat
01 november 2017
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Annat
01 november 2017

The Emoji Movie – Succé eller flopp?

Tre emojis springer i "The Emoji Movie"

"The Emoji Movie" är en 3D-animerad science fiction-film som regisserats av Tony Leondis. Filmens handling bygger på emoji-symbolerna som finns i smartphones och surfplattor. Liksom många andra animerade filmer har även denna dubbats på svenska och man har använt sig av många kända svenska skådespelare, såsom Anton Körberg, Pernilla Wahlgren och Kajsa Ernst.

The Emoji Movie var enligt många en ren flopp och är en av de största filmerna som har fått uslast kritik under senare tid. Sajten ”Rotten tomatoes” gav filmen strax efter premiären 6%, vilket bygger på de recensioner om filmen som de har fått in och bearbetat. Detta är ett riktigt dåligt betyg, men det betyder inte att filmen inte har dragit in pengar. Filmen har dragit in mer än 200 miljoner USD, så trots att filmen var en riktig tittarflopp måste The Emoji Movie erkännas att den var en ekonomisk succé.

Om filmen

Sony Pictures Animation, tillsammans med bland annat Columbia Pictures, är produktionsbolaget bakom "The Emoji Movie". Filmen handlar om en hemlig värld inne i en smartphone. Textopolis är en aktiv storstad som finns inne i meddelande-applikationen där alla emojis bor. Alla invånare i denna stad har bara ett ansiktsuttryck förutom Gene. Gene är född utan filter och har även möjlighet att visa känslor.

Detta är dock inte något som passar Gene, då han bara vill vara som alla andra. För att försöka lösa detta ger sig denna emoji ut på en upptäcktsfärd inne i smartphonens alla program med sina vänner Hi-5 och Jailbreak för att förhoppningsvis hitta en kod som kan fixa honom, så att han kan bli som alla andra. Då en stor fara överraskande dyker upp måste Gene och hans vänner försöka rädda telefonen innan allting raderas för evigt.

Vad kritikerna tycker

De flesta kritiker har gett "The Emoji Movie" sämsta möjliga betyg. Kristoffer Viita, vars recension om filmen går att läsa på Göteborgs Postens hemsida, var inte blyg med sina ord: “Katastrofalt usla ’The Emoji Movie’ är designad för att ge pengar i fickan på filmbolagens chefer och inte så mycket mer”. Den amerikanska globalt välrenommerade tidningen New York Post hade följande rubrik när man recenserade filmen ”‘Emoji’ Movie Sucks (sadface!).” Det går även att hitta skribenter som är lite mer personliga i deras recension av filmen och som bland annat menar att det är mer givande att spela Emoji Planet hos betsson än att se filmen.

Vad tycker fansen

Trots att kritikerna var väldigt negativa till filmen och The Emoji Movie i stort sett endast har fått usla betyg kan man även se filmen från ett barns synvinkel, då filmen i grund och botten är en barnfilm, vilket ett flertal fans har påpekat. De som skriver recensioner om filmer är vuxna människor, som har andra krav än barn på vad en film ska innehålla och de har för det mesta andra förväntningar än vad målgruppen för filmen har. Fans som förstår att detta är en barnfilm menar bland annat att folk pratar illa om filmen och förväntar sig att veta hur det kommer att sluta, men det är en barnfilm och filmens budskap är att varje barn ska vara sig själv och att alla kommer att lyckas.

Man behöver inte vara en kopia av någon annan för att lyckas, utan den enda man behöver vara är sig själv. Detta är ett viktigt budskap, inte bara för barn, utan även för vuxna. Budskapet till trots har fansen i det stora hela inte varit nöjda med filmen, trots att den under premiärhelgen i USA drog in otroliga $24,5 miljoner dollar. Redan nästkommande helg hade dock inkomsten får filmen fallit med hela 50 % till $12,4 miljoner dollar.