Hero gradient image

Spel med filmtema

Eric Diedrichs | Annat
08 oktober 2019
Eric Diedrichs | Annat
08 oktober 2019
ASSASSIN’S CREED
Photo Credit: Kerry Brown.

Film och spel har en lång relation till varandra. Vi har genom åren sett väldigt många spel få filmatiseringar och filmer få speladaptioner. Det vanligaste är, föga förvånande, att det rör sig om action-och äventyrsgenren. 

Game of Thrones

Tidernas hittills största serieproduktion, HBO:s Game of Thrones, har lyckats ta steget till att bli en franchise. Vi ser det med andra ord serien i alla möjliga sorters sammanhang, från att vara brädspel, pryda kaffekoppar och slotspel. Det sistnämnda är ett casinospel på nätet där du skjuter in pengar i förhoppningen om att vinna mer. Gå in på slotsia.com för att hitta ett spelbolag med Game of Thrones slotspel.

Star Wars

Medan Game of Thrones är serievärldens största projekt, är Star Wars filmvärldens. Redan på slutet av 70-talet släpptes George Lucas första film Stjärnornas krig, som skulle bli en episk saga som är högst aktuell än idag. Vi har även sett massvis med spel i filmernas universum, från Star Wars-monopol till battle royal-spelet Battlefront där folk från hela världen möter varandra i tuffa uppgörelser.

I Star Wars-spelen har vi även kunnat ta del av så kallade rollspel, där vi är en och samma karaktär som beger sig ut på en lång resa i kampen mellan gott och ont. Det klart bästa i den här genren är Knights of the Old Republic som gavs ut redan år 2003. Nästa spel i ledet är Fallen Order som även det är ett storydrivet singular-spel. Lanseras 15 november.

Tomb Raider

Tillsammans med Indiana Jones är Lara Croft från Tomb Raider vår största djungelhjälte. I både spelen och i filmerna om henne tar hon sig an tuffa utmaningar som är allt från giriga skurkar och livsfarliga vattenfall, till mystiska krafter i aztekiska templen. Det senaste TV-spelet heter Shadow of the Tomb Raider och har överlag fått bra recensioner, inte minst av IGN. Roligt för oss i Sverige är att Alicia Vikander spelar Lara Croft i den pågående filmserien vars andra del kommer ut år 2021.

Assassin’s Creed

En av de större spelserierna är det karaktärsdrivna äventyrsspelen Assassin’s Creed som nu rullat i många år, med omkring femton olika spel. År 2016 skulle spelserien få en film med Oscarsnominerade Michael Fassbender i huvudrollen. Även om en del av fansen tyckte om filmen, så flög den inte särskilt bra hos kritikerna som sågade den vid fotknölarna. Spelen brukar dock tas emot mycket väl, särskilt Black Flag och Origins, som av många anses vara två mästerverk.

Vilka spel med filmtema tycker du bäst om?