Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Camera reel

Om gangsterfilmen Scarface

Filmtopp
Filmtopp | Annat
26 september 2020
Filmtopp
Filmtopp | Annat
26 september 2020

DET HÄR ÄR EN ANNONS AV KRITIK.COM.

Scarface är en bitvis mycket våldsam skildring om en kubansk immigrant som kommer tomhänt till Amerika med oändligt stora drömmar att erövra världen. Brian De Palma regisserade det som anses vara ett av filmhistoriens mästerverk.

Uppgång och fall

Tony Montana är obeveklig i sin strävan att nå toppen som kokainkung. Han är skoningslös och omöjlig att stoppa, men samtidigt rak och ärlig och hycklar aldrig med vad han eftersträvar. Han har en “allt eller inget” mentalitet, och allt han gör präglas av extrem volatilitet, med höga toppar och djupa dalar.

Tony klättrar snabbt uppåt i kokainhandelns ständigt föränderliga näringskedja, som präglas av maktkamp och interna stridigheter. Hans extrema målmedvetenhet uppskattas till en början av hans arbetsgivaren, tills att Tonys egna ambitioner och enorma maktbegär skapar en oundviklig konflikt.

Hans tidiga arbetsgivare Frank Lopez, som han sedan förgör, ger Tony ett tidigt råd:

•    “De som överlever i vår industri flyger rakt och tyst, med låg profil. Gentemot de som vill ha allt: Champagne, kvinnor, lyx & flärd, de överlever aldrig”

Tony Montana är emellertid inte intresserad av att ta emot råd från någon han anser vara vek, och underlägsen. Tony respekterar endast makt och destruktiva krafter. Han respekterar individer som utstrålar mer makt än honom själv, tills den dag han själv har mer makt och besegrar dem.
Han drivs av en närmast självskadlig besatthet för att uppnå sina mål och visar aldrig någon tendens till rädsla, inte ens med en pistol riktad mot tinningen skrämmer honom. Tittaren förstår tidigt att Tonys oförmåga att erkänna svaghet också är vägen till slutet. Reträtt är aldrig ett alternativ, och förr eller senare kommer han att konfronteras av en mäktigare fiende. Något som är ofrånkomligt i hans värld.

Tony Montana är samvetslös, men...

Regissören Brian De Palma går en svår balansgång med Tony Montanas svårhanterliga grymhet, men lyckas alltid balansera berättelsen utan att tittaren vänder honom ryggen. Det är inte ofta, men ibland visar han ljusglimtar av ett samvete, och tittaren fylls av nytt hopp.

Tony är väldigt beskyddande och hängiven sin familj, och står sin mor och syster väldigt nära. Han är väldigt trångsynt och kan enbart se verkligheten från sitt eget perspektiv, och uppskattar inte när hans mamma vägrar ta emot dyra gåvor och knarkpengar. Hans syster är dock mer förlåtande, och lockas av den glamorösa livsstil som Tony erbjuder.

Populärkultur

Scarface är fylld av scener och repliker som sedermera blivit kända och används i flera andra sammanhang. Ofta relaterat till Scarface, men ibland inte.

•    “Say hello to my little friend” används flitigt inom film och tv, ofta utan att Scarface omnämns som referens.  
•    Tv-spelet Hitman, har en slutboss, som inte benämns som Tony Montana, men som har väldigt många paralleller och använder också frasen ovan.
•    Scarface finns som slotmaskin som går att prova genom casinon utan att registrera sig online.
•    Pop-bandet Blink 182, namngav sig genom det antal en viss svordom användes i filmen, häpnadsväckande 182 gånger.
•    Inte helt oväntat finns Scarface även som tv-spel.
•    Tv-spelet Grand Theft Auto III har många karaktärer som inspireras av Tony Montana, därutöver spels mycket musik från filmen.
•    Tv-serien Breaking Bads skapare, Vince Gilligan, påpekar att Scarface och Mr Chips är stora inspirationskällor till tv-serien.
•    Amazon.com säljer Scarface-souvenirer av alla möjliga slag, sida efter sida.

Al Pacino - Scarface

Al Pacino står för en av de mest övertygande skådespelarinsatserna någonsin på vita duken. Han har gjort många berömda skildringar under flera årtionden, men denna rolltolkning definierar hans karriär över allt annat. Det är svårt att se någon annan skådespelare våga sig på att göra en remake av Scarface, och utmana Pacinos makalösa rolltolkning av Tony Montana.