Hero gradient image

Innovativa regissörer som tagit film till nya höjder

Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Annat
14 december 2018
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Annat
14 december 2018

Konst och innovation hör ihop. Inte minst när det gäller regissörer i filmens värld. Just filmen som konstform har haft en osviklig förmåga att driva fram förändringar i attityder, mode, teknik såväl som varor och tjänster rent generellt. Och bakom allt står oftast en innovativ regissör.

Innovatörer i olika skepnader

Steven Spielberg

Innovatörer finns inom alla områden och branscher, genom alla tider. Alltifrån hur Jonas Alströmer som på 1700-talet såg till att populariteten att odla potatis som livsmededel ökade i syfte undvika svält, till spelutvecklare som till en betydligt mer välgödd befolkning utvecklar möjligheter att spela casino utan att ha ett konto.

Steget är nästan svindlande mellan olika världar i form av intressen, typer av innovationer och välstånd, trots att det endast skiljer runt 300 år. Innovatörer finns därmed överallt och driver även utvecklingen framåt, oavsett om de tar fram en skiftnyckel eller skapar ett konstverk som kan förändra vår syn på sakernas tillstånd.

Och bland konstnärerna finns en grupp innovatörer som sticker ut lite extra och det är regissörerna. Få har en sådan möjlighet att kombinera teknik och konst och samtidigt få ut det färdiga resultatet till en stor publik, vilket kan förändra attityder såväl som efterfrågan på nya produkter och tjänster.

Det finns idag flertalet stora regissörer som tagit filmen som konst- och påverkansform till nya höjder. Konkurrensen är givetvis benhård, men det finns några vars innovativa kreativitet sticker ut extra mycket. Låt oss gå igenom fem av de kanske allra främsta.

Christopher Nolan

Kanske lite väl färsk för detta gäng av historiska giganter, men här har vi en innovatör som når ut till ung som vuxen och som ständigt förnyar. Många gånger till och med kritiserad för sitt sätt att berätta, vilket ofta är okronologiskt och kan nästan uppfattas som en labyrint för den som verkligen vill hänga med och förstå vad som händer.

Han tar avstamp från sociala, etiska och filosofiska utgångspunkter i filmprojekt som konstnärligt ofta passerar nya gränser. Filmer som ”Memento” och ”Interstellar” är lysande exempel. Nolan ger sig gärna in i vitt skilda genrer. Alltifrån superhjältar till realism från andra världskriget.

Stanley Kubrick

Stanley Kubrick håller i en kamera.

Perfektionisten som på många sätt förändrat filmen. I ”Barry Lyndon” från 1975 skapade han bland annat ett innovativt bildspråk som fascinerar än idag. Men innovationsförmågan kanske syntes allra mest i den dystopiska och våldsamma framtidsskildringen ”A Clockwork Orange” och vem minns inte Jack Nicholsons episka galenskap i ”The Shining”. Även George Lucas fick inspiration av just Kubricks film ”2001: Space Odyssey”, vilket ju ledde till ”Star Wars”. En film som påverkat och påverkar oss i grunden i nästan allt vi gör numera.

Francis Ford Coppola

I en familjedynasti som producerat tre generationer av Oscars-vinnare, är nog Francis Ford Coppola, den störste i jämförelse med pappa Carmine och dottern Sofia, även om det är i hård konkurrens. Coppolas Gudfader-trilogi räknas till de bästa filmerna genom alla tider och ett fenomen som påverkat populärkulturen från 1970-talet till idag. Inte minst som inspiration till dagens hyllade maffia-serier som ”The Sopranos” och ”Boardwalk Empire”. Coppola har även regisserat nyskapande filmer som ”Apocalypse Now”, vilket var en fri tolkning av Joseph Conrads klassiker ”Mörkrets hjärta”, men med Vietnam-kriget som skådeplats.

Billy Wilder

Billy Wilder.

Började som manusförfattare i Berlin på 1920-talet, men flydde sedan undan nazismen och hamnade till slut i Hollywood, där han skulle bli en av de stora och mest innovativa regissörerna i kamp med andra giganter som Orson Welles och Alfred Hitchcock. Fokuserade mer på handling och dialog än många samtida regissörer, vilket också har lett till flertalet odödliga filmer. Wilder tänjde ständigt på gränser i konstens namn och är även en av pionjärerna när det gäller film noir.

Steven Spielberg

Steven Spielberg

Alltid denne Spielberg. Det går inte att komma runt att den en gång utexaminerade filmskolestudenten från University of Southern California numer är så stor att en av universitetets byggnader är döpt efter honom. Han har från 1970-talet och framåt radat upp den ena nyskapande kassasuccén efter den andra. Produktionsfloran är enorm, men främst åt det breda hållet. Allt ifrån skräcksuccén ”Hajen” till en av de mest tragiska och samtidigt fängslande skildringarna av förintelsen under andra världskriget i filmen ”Schindlers List”.