Hero gradient image

Filmer med musiktävlingar

Axel Diedrichs | Annat
16 maj 2019
Axel Diedrichs | Annat
16 maj 2019

Film och musik gör sig fantastiskt tillsammans.

Nu när vi befinner oss i tider med Eurovision, världens största musiktävling, lyfter vi fram temat musiktävlingar på film. Det rör sig om härliga filmer att titta på när du behöver piggas upp och ha en högst trevlig filmstund. För vilken bättre kombination finns det än just film och musik?

School of Rock (2003)

Foto: Paramount.

I Richard Linklaters hyllade film School of Rock följer vi den hopplöse musikern Dewey Finn, som vägrar ge upp drömmen om att bli en rockgud. I den vuxna världen framstår hans naivitet som närmast patetisk; han bor ju på sin bästa kompis soffa och bara repar om dagarna.

När Dewey plötsligt blir utslängd från bandet ser allt nattsvart ut, men gryningen kommer när han vikarierar på en skola och inser att han kan spela rock med sina elever. School of Rock är inte bara titeln på filmen, utan också namnet på Deweys nya band som satsar allt på att vinna en musiktävling. Filmen bjuder på många feta ögonblick, läs och se mer av dem här!

Pitch Perfect (2012)

Foto: Brownstone Productions.

Den nya universitetsstudenten Beca ger nytt liv i sånggruppen The Bellas, som länge saknat rätt pondus. Hennes nya energi leder till att de får stor uppmärksamhet, vilket inte tas lätt på av deras manliga rivaler. Och så inleds en kamp om att vara campus bästa sånggrupp, men också vem som har skolans bästa känsla för attityd och utseende.

Tävlingsmomenten i filmen är inte lika storskaliga som i stundande Eurovision Song Contest, men de underhåller en likväl!

Ted – För kärlekens skull (2018)

Skådespelaren Adam Pålsson spelar Ted Gärdestad i filmen av Hannes Holm. Foto: Nicklas Thegerström, Film i Väst, Nordisk Film.

Filmen om den svenska vis- och popstjärnan Ted Gärdestads liv fick stor uppmärksamhet när den kom och hyllades av både kritiker och publiken. Gärdestad har en av de mer intressanta livshistorierna bland så betydande personer. I filmen täcks de tidiga åren, deltagandet i Eurovision med hitlåten Satellit, påfrestningarna med kändisskapet och mycket mer.

John Lundvik i Eurovision Song Contest 2019

På lördag är det dags för årets upplaga av Eurovision Song Contest som äger rum i Tel Aviv. Vår svenska deltagare John Lundvik är på förhand den andra av favoriterna att vinna hela tävlingen, tätt bakom Nederländernas Duncan Laurence som många tror kammar hem allt. Men historien har visat att saker och ting inte alltid går som man tror. På tal om det, vill du testa dina kunskaper om Eurovision Song Contest kan du gå in på  https://www.unibet.se/hub/tel-aviv-2019/se/ och spela deras quiz. Hur bra koll har du på den prestigefyllda tävlingen?

Det kommer att bli spännande att följa avgörandet på lördag och se hur långt John Lundvik tar sig med sin catchiga låt "Too Late For Love", som gjorde braksuccé på Melodifestivalen. Vad tror du, kan han vinna årets Eurovision?