Hero gradient image

Christine – en fantastisk bilfilm i Stephen Kings universum

Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Annat
06 december 2019
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Annat
06 december 2019

Vi blickar tillbaka på Stephen Kings bortglömda pärla.

26 år efter premiären är det nu dags att blicka tillbaka på "Christine" (1983), en av Stephen Kings mest spännande filmatiseringar. Har du vågat se den ännu?

Foto: Columbia Pictures.

 

Filmatiseringen på Stephen Kings roman Christine är riktigt obehaglig. Handlingen följer Arnie, en nördig grabb som en dag förälskar sig i en kvaddad Plymouth Fury från 1958, som dess förra ägare döpte till Christine. Han köper upp den för att sedan ta den till verkstaden och bygga upp den på nytt. Men det han inte vet om är att han i samband med att han lagar bilen, väcker det onda liv som existerar i den. Hux flux är han ägare till en demonisk bil som till varje pris försöker ha ihjäl personerna runtom den. Christine är regisserad av ingen mindre än John Carpenter som ligger bakom den ikoniska skräckfilmsserien Halloween.

Fascinerande teknik

Det finns flera minnesvärda scener i Christine, men en sticker ut bland mängden. Efter att Arnie insett att hans nya bil har en egen och mycket ondsint vilja bestämmer han sig för att förstöra den. Men bilen förblir inte kvaddad länge innan den börjar att bygga upp sig själv på nytt. Den här scenen är väldigt stämningsfull, men också oerhört snyggt gjord för sin tid. Scenen ger också en själv inspiration till att vilja reparera och bygga upp en gammal bil. Eller kanske mer rimligtvis uppgradera sitt åk med nya fräscha däck. På en sajt som bildelaronline24.se finns det ett stort utbud med både däck och reservdelar.

En av de bästa Stephen King-filmerna

Foto: Columbia Pictures.

Låt oss vara ärliga: det finns inte särskilt många kanonbra Stephen King-filmer. Men Christine är helt klart en av dem. Filmen osar av typisk 80-talsanda, samtidigt som den är välgjord och stämningsfull. Den vågar också vara hastigt skräckinjagande, som när Arnies bekant Moochie jagas av Christine och inte kan undfly sitt tragiska öde, hur långt han än springer.

Keith Gordon är dessutom klippt och skuren för rollen som Arnie. När han på grund av Christines demoner börjar genomgå en nedåtgående personlighetsförändring, förmedlar Gordon ett mörker som påminner om det Jake Gyllenhaal har i Donnie Darko. Ja, Christine är tillsammans med titlar som Gröna milenNyckeln till frihetDet och The Shining en av de bästa filmerna hämtad från Stephen Kings skrämmande bokskatt.

Ifall du är sugen på att ha dig en riktigt spännande filmupplevelse, kan du idag hyra Christine iTunes.

Har du redan sett "Christine"? Berätta då gärna vad du tyckte om den.