Projektor

Biokänsla hemma med enkla medel

Filmtopp
Filmtopp | Annat
20 mars 2020
Filmtopp
Filmtopp | Annat
20 mars 2020

Tänker vi på biobesök tänker de flesta på popcorn, sköna fåtöljer, fantastiskt surroundljud och storslagen bild. Allt detta, och lite till, går att få i det egna hemmet.

Det behöver inte kosta skjortan att fixa biostämningen hemma. Du behöver heller inte vända upp och ned på inredningen. Den som har möjlighet att undvara ett helt rum för att skapa en biosalong kan gå all-in med att ljudisolera väggar, rulla ut en röd matta och investera i biostolar. De som inte har samma möjlighet kan göra vardagsrummet till ett mysigt biorum, när det behövs. 

TV och projektor

Bra bild är A och O för en fantastisk filmupplevelse. Filmfantaster hävdar att ingen tv kan slå bra filmprojektorer, men projektorn är inte praktisk om du även ska titta på ”vanlig tv”. För att verkligen kombinera det bästa av två världar rekommenderas det att ha en tv för att titta på tv-program och nyheter, medan projektorn användas för att titta på film och större evenemang. Projektorerna har blivit mindre och kan döljas i taket, eller helt enkelt plockas ned när de inte används. 

Källa: Unsplash
Källa: Unsplash

 

Trots att både tv-apparater och projektorer har sjunkit i pris är det fortfarande en stor kostnad. Framför allt om man vill investera i båda. Ett sätt att finansiera sitt köp är genom att använda ett kreditkort. Fördelen med det är att du kan handla på kredit samtidigt som du kan samla poäng på ditt köp. Genom att jämföra de bästa kreditkorten 2020 får du koll på räntor, eventuella årsavgifter och maxkrediter. Flera kreditkort har också bonussystem. Några kreditkort samlar poäng vid bokade resor och tankningar, medan andra ger bonuspoäng oavsett köp.

Högtalarnas placering

Ljudet är minst lika viktigt som bilden. För att få det dånande bioljudet är det viktigt att lära sig hur högtalarna ska placeras i ett rum. Du vill att ljudet ska komma från alla hörn och verkligen omge dig. Det går att skaffa ett traditionellt hemmabiosystem med sju eller fler högtalare. Det fungerar även med en soundbar med två mindre högtalare och en bas. För att ljudet ska bli ännu bättre är det ett plus som rummet är ljudisolerat. Ett sätt att ljudisolera ett rum utan att det märks är att sätta upp tavlor, eller varför inte filmaffischer, som sitter på vadderade plattor. Plattorna syns inte och de bidrar till att dämpa ljudet. 

Bekvämt och mörkt

Det finns inget som kan förstöra en film som ljus från fönster och angränsande rum. Se till att du kan mörklägga rummet. Rullgardiner är ett alternativ medan mörkläggningsgardiner är ett annat. Mörkläggningsgardiner finns i olika färger och material, vilket gör att de smälter in bra i inredningen. En annan sak som kan förstöra filmstunden är platsen du sitter på. Om du sitter obekvämt kommer du att börja skruva på dig och riskerar att missa scener i filmen. Det går att hitta riktiga biofåtöljer second hand, men det går också att hitta vardagsrumsanpassade fåtöljer och soffor som både är snygga och sköna

Källa: Unsplash

Källa: Unsplash

 

Det är en speciell känsla att gå på bio, men det har sina fördelar att uppleva den hemma. Om inte annat kan du pausa filmen om du har råkat dricka för mycket läsk.