KLART: Polanskis prisade film får sverigepremiär

Studio S. köper in ”En officer och spion”.

Stillbild ur En officer och Spion.
Foto: Studio S.

Den Oscarsbelönade regissören Roman Polanski är tillbaka med ”En officer och spion”, ett drama om 1800-talets Dreyfus-skandal. Filmen prisades med Juryns Stora Pris på Venedig Filmfestival. Nu har Studio S. säkrat en svensk biopremiär.

Roman Polanski är inte bara aktuell som rollfigur i Quentin Tarantinos Once Upon a Time… in Hollywood, han är synnerligen aktuell som sig själv med. I helgen blev hans senaste storfilm, En officer och spion, belönad med Juryns Stora Pris i Venedig.

Historien bygger på bestsellern av Robert Harris, som även författade boken bakom Polanskis thriller The Ghost Writer. Filmen skildrar Dreyfus-skandalen, som skakade Frankrike i 1800-talets slut så Alfred Dreyfus, en ung judisk kapten, dömdes mot sitt nekande för landsförräderi. Efter att Dreyfus deporterats till den ökända Djävulsön för att avtjäna sitt livstidsstraff börjar officerskollegan Georges Picquart nysta i fallet och inser att ett justitiemord har begåtts.

En officer och spion beskrivs som en gripande skildring om en visselblåsares envisa kamp för att avslöja en omfattande politisk komplott byggd på judehat, och känns lika aktuell i dag som för 125 år sedan.

Rollen som Georges Picquart spelas av Jean Dujardin, en av Frankrikes populäraste filmstjärnor, främst känd för sin Oscarsbelönade roll i The Artist.

Studio S har köpt in ”En officer och spion” för distribution i Sverige, men premiärdatumet är ännu inte satt.

About Eric Diedrichs 757 Articles
Ansvarig utgivare, chefredaktör och medgrundare av FIlmtopp.se. Oavsett om du håller med om vad jag skriver eller inte, kommentera gärna. Det finns alltid nya infallsvinklar att diskutera film med.

Be the first to comment

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.