Snart har prisade ”Säsong” premiär

”Säsong” har lyfts fram på flera festivaler.


Fotograf/Källa: Foto: Plattform Produktion

Den 3 maj har John Skoogs omtalade långfilmsdebut ”Säsong” premiär. Filmen har redan vunnit priser på Göteborgs filmfestival och på CPH:DOX i Köpenhamn. Filmen ingår i årets Moving Sweden-satsning.

Två kor har rymt in i skogen och blir vildare och vildare. Vattnet fräser när en färja korsar Östersjön med sovande människor som ska arbeta på de skånska lantbruken. En ung man går över fälten mot en skördetröska medan han röker och tittar ner i sin mobiltelefon.

I vackra, mångtydiga och stundtals vagt hotfulla bilder går solen upp och ner över vardagliga företeelser som maskinmjölkning, snigelplockning, dyngspolning och ungdomsfylla. I John Skoogs långfilmsdebut Säsong, som är inspelad i det skånska samhället Kvidinge, smälter det dokumentära och det iscensatta ihop till en filmisk totalupplevelse.

Säsong hade världspremiär i den nordiska tävlan vid Göteborgs filmfestival, där den belönades med Sven Nykvist Cinematography Award för filmfotot av Ita Zbroniec-Zajt (Guldbaggebelönad för Yarden 2016). Nyligen fick den sin internationella premiär på den prestigefyllda filmfestivalen CPH:DOX, där den vann det främsta priset Dox:Award.

Filmen är producerad av Erik Hemmendorff på Plattform Produktion, som bland annat står bakom Ruben Östlunds filmer, senast Guldpalmvinnaren The Square. Manus är skrivet av John Skoog och Anna Karisinska och bland de medverkande ser vi Agnieszka Podsiadlik, Artur Krajewski, Mateusz Wieclawek, Grzegorz Falkowski och Aron Skoog. Filmen är 71 min lång.

About Eric Diedrichs 714 Articles
Ansvarig utgivare, chefredaktör och medgrundare av FIlmtopp.se. Oavsett om du håller med om vad jag skriver eller inte, kommentera gärna. Det finns alltid nya infallsvinklar att diskutera film med.

Be the first to comment

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.