Robin Hoods filmer rankade från sämst till bäst

Robin Hoods filmer rankade från sämst till bäst

Uppdaterad 08 januari 2020 kl. 12:01 | Publicerad 02 december 2018 kl. 21:12

Vilken är den bästa Robin Hood-filmen?

Sherwoodbanditen Robin Hood har funnits i filmens värld i över 100 år. Men hur står sig de olika filmatiseringarna mot varandra? Vilken är bäst och vilken är sämst?

Robin Hoods kända staty i Nottingham.
Robin Hoods kända staty i Nottingham.

Här rankar vi Robin Hoods filmer från sämst till bäst.

10. Sword of Sherwood Forest (1960)

Richard Greene i "Sword of Sherwood Forest".
Richard Greene i "Sword of Sherwood Forest".

En brittisk lågbudget film som tyvärr gör det mesta fel när det gäller berättelsen om Robin Hood. Skådespelarna känns träiga, bågskyttet är fånigt, handlingen ointressant och utförande överlag dåligt.

Kul att se Peter Cushing och en ung Oliver Reed. Men inte ens det räcker för att väcka liv i denna kalkon till film.

9. The Story of Robin Hood and His Merrie Men (1952)

Richard Tood i "The Story of Robin Hood and His Merrie Men".
Richard Tood i "The Story of Robin Hood and His Merrie Men".

Disneys första Robin Hood-film och totalt deras andra spelfilm efter Treasure Island (1950). Tyvärr blir filmen inte mycket mer än en sämre version av Robin Hoods äventyr. Detta trots bra skådespel från bland andra Peter Finch som sheriffen av Nottingham.

Innehåller mycket av de klassiska scenerna från berättelserna; bågskyttetävlingen, mötet med Broder Tuck och Lille John samt duellen med sheriffen av Nottingham.

8. Robin Hood (2018)

Taron Egerton i "Robin Hood".
Taron Egerton i "Robin Hood".

Taron Egertons nya "Robin Hood" ska ha beröm för att den försöker skapa något nytt till den redan väl berättade historien om Sherwoodbanditen. Dialogen är ungdomlig. Rekvisitan, kostymerna och scenografin känns moderna.

Tyvärr är filmen alldeles för rörig för att leverera en träffsäker berättelse. Försök till kritik mot vår nutida omvärld och politik går att utläsa. Men det är alldeles för flummigt för att lämna något bestående intryck.

7. Robin Hood (2010)

Russell Crowe i "Robin Hood".
Russell Crowe i "Robin Hood".

Ridley Scott tacklade den klassiska Robin Hood-historien på ett mörkare och mer realistiskt sätt. Borta är de gröna trikåerna, supande munkarna och skuttande skogsmännen. Russell Crowe spelar honom som en sargad "Gladiator"-liknande karaktär.

Den stora problematiken här är dock att dramaturgiskt känns filmen snarare som en längre miniserie. Tempot vacklar och Robin Hood blir aldrig riktigt den där laglöse banditen och hjälten som han ska bli. Ska en film vara mörk och mer realistisk. Gå hela vägen. Tappa inte tråden halvvägs.

6. Robin Hood – karlar i trikåer (1993)

Cary Elwes i "Robin Hood – karlar i trikåer".
Cary Elwes i "Robin Hood – karlar i trikåer".

Kungen av parodi bestämde sig för att ta sig an mannen i gröna trikåer. Mel Brooks levererade en komedi som hade dalar och toppar. Cary Elwes plockade fram Westley från Bleka dödens minut och dummade till honom. Resultatet? Roligt.

Trams och flams där medeltid möter nutidshumor. Fortfarande den enda riktigt bra komedin som har gjorts om Robin Hood.

5. Robin and Marian (1976)

Audrey Hepburn och Sean Connery i "Robin and Marian".
Audrey Hepburn och Sean Connery i "Robin and Marian".

En udda tolkning av berättelsen om Robin Hood. En historia som fokuserar mer på Robin och Marians relation som ett äldre par.

Det anmärkningsvärda med Robin and Marian är den otroligt tunga rollistan. Sean Connery som Robin Hood och Audrey Hepburn som Marian. I biroller syns bland andra Richard Harris och Robert Shaw. Regissören var ingen mindre än Richard Lester som då nyligen gjort det briljanta matinéäventyret De tre musketörerna (1973).

4. Robin Hood (1922)

Douglas Fairbanks i "Robin Hood".
Douglas Fairbanks i "Robin Hood".

Är inte Robin Hood egentligen en ganska fånig karaktär? Sett till stumfilmslegenden Douglas Faribanks tolkning är det inte svårt att tycka så. Han skuttar, skrattar och tramsar omkring. Men ack så bra det är.

Detta är den Robin Hood-film som ger bäst bakgrundshistoria på vem vår hjälte faktiskt är. I de flesta filmer är han redan en laglös. Nu får vi se varför han blir det och vad han är villig att offra på vägen. Fairbanks akrobatik när han klättrar på väggar är också överlägset det fysiskt mest imponerande vi sett från Sherwoodbanditen.

3. Robin Hood (1973)

Robin Hood.
Robin Hood.

En billig tecknad Disney-produktion som återanvänder scener och karaktärer från filmer som Djungelboken och Snövit och de sju dvärgarna. Kan det verkligen vara bra? Sannerligen. Djurrikets egen version av Robin Hood är precis så lättsam och seriös som krävs för att få detta spektakel att skina.

Här i Sverige har scenerna där broder Tuck frias från fängelse blivit en kulturell klassiker som visas varje år på julafton. Prins John är en låtsaskung av England och det är Robin Hood jag vill ha.

2. Robin Hoods äventyr (1938)

Errol Flynn i "Robin Hoods äventyr".
Errol Flynn i "Robin Hoods äventyr".

Errol Flynn är utan tvekan den perfekta Robin Hood. Han har charm, utstrålning och den fysik som krävs för att skutta runt i alldeles för tajta trikåer. Robin Hoods äventyr tog världen med storm och var en av de första riktigt populära spelfilmer i färg.

Förutom den briljanta Errol Flynn innehåller också filmen fantastisk scenografi och otrolig revolutionerande filmmusik av Erich Wolfgang Korngold, en klassisk kompositör som vi tidigare nämnt i vår serie om Hollywoods historia i avsnittet om filmmusikens födelse.

1. Robin Hood: Prince of Thieves (1991)

Kevin Costner i "Robin Hood: Prince of Thieves".
Kevin Costner i "Robin Hood: Prince of Thieves".

Kevin Costner må inte vara den perfekta Robin Hood. Men hans film är den bästa. Och helt ärligt, om du bara fånigt fokuserade på att han inte hade en brittisk dialekt missade du troligen varför den är bäst.

Med perfekt balans mellan humor och allvar är det ett matinéäventyr som kan ses om och om igen. Alan Rickman som sheriffen av Nottingham är briljant. Scenografin blandar skitigt grått i Nottingham mot skogens fantastiska grönska. Michael Kamens underbara originalmusik som i eftertexterna omvandlades till Bryan Adams "(Everything I Do) I Do it For Your". "Robin Hood: Prince of Thieves" är en modern klassiker.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL