Varför har legenden om Robin Hood överlevt så länge?

Varför har legenden om Robin Hood överlevt så länge?

Uppdaterad 08 december 2019 kl. 18:12 | Publicerad 01 december 2018 kl. 19:12
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Robin Hood har funnits i åtminstone 650 år.

Robin Hood har i över 100 år underhållit genom rörliga bilder och långt tidigare i skrift. Men varför är denna karaktär fortfarande så populär och vad är det som gör honom tidlös?

Taron Egerton i "Robin Hood".
Taron Egerton i "Robin Hood".

Taron Egerton är aktuell med den nya Robin Hood-filmen och ger nytt liv åt Sherwoodbanditen som tar från de rika och ger till de fattiga. Men han är långt ifrån den enda som har gjort det.

Myten om Robin Hood sträcker sig längre tillbaka än vad många tror. Den tidigaste överlevande litterära referensen finns bevarad på Cambridge University och är skriven någon gång efter 1450. Men det ska ha funnits referenser om den älskade engelska hjälten redan från 1370-talet. Därmed är myten om banditen som tar från de rika och ger till de fattiga minst 650 år gammal.

Men vad är det som gör att legenden om Robin Hood har överlevt så länge och fortfarande berättas om och om igen?

Historien om Sherwoodbanditen har utvecklats genom århundraden av ballader, böcker och även filmer. Bestående element kring hjälten har dock alltid varit att han är en laglös som motsätter sig de rikas tyranni mot de fattiga. Förr må detta politiska budskap ha figurerat som en tydlig referens till monarkins förtryck mot dess undersåtar. Men i dag kanske det snarare är liknelser och metaforer om vårt eget samhälle. En känga mot klasskillnader, makthavares korruption och deras utnyttjande av folket.

Djupanalytiker skulle likna Robin Hoods metoder med extrem fördelningspolitik. Samhällets ekonomiska resurser ska delas jämnt och de rika ska bidra mer. Det finns också inslag av revolution och kanske rent av marxism. Störta regimen och sträva efter ett mer klasslöst samhälle. Detta är framför allt tydligt i de äldre Robin Hood-filmerna där slutet ofta resulterar i att prins John och hans adelselit besegras medan kung Richard minglar med folket och ser sig som "en av dem".

Errol Flynn i "Robin Hoods äventyr".
Errol Flynn i "Robin Hoods äventyr".

Det finns något att hämta från Robin Hoods medeltidshistoria även i vår moderna värld.

Förutom det politiska budskapet skildrar Robin Hood det också den klassiska hjältehistorien som vi så ofta ser på film och läser om i böcker. Framför allt bilden av den manliga hjälten som besegrar skurken, räddar världen och får kvinnan. Robin Hood, Stålmannen, James Bond, Aragorn, Harry Potter och Zorro har mycket gemensamt med varandra. Men mannen i de gröna trikåerna kom först.

I slutändan kanske det är våra samveten som gör att Robin Hood består. Han fungerar som en vägvisare och dröm om ett jämlikt samhälle där alla är lyckliga. Ett samhälle där tyranni slås ned och våra ledare ser till folkets bästa. På många vis är Robin Hood en av grundpelarna till modern hjältedom på film.

Med Taron Egertons nya Robin Hood-film skrivs ytterligare ett kapitel i den redan långa historien om Sherwoodbanditen. Bara inom film och tv har det gjorts över 100 produktioner och det är långt ifrån slut än. Inom framtiden finns det flera potentiella filmprojekt kring Robin Hood. Allt från Sonys idé om att skapa ett universum där sidokaraktärer som Broder Tuck kan få egna filmer, till systrarna Wachowskis manus till filmen "Hood".

Missa inte vår djupdykning i Robin Hood genom tiderna.

Slutsatsen är att Robin Hoods budskap är odödligt och det gör honom som hjälte tidlös. Vi kommer att få njuta i många år till av Robin Hoods hjältedåd.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL