BILDSPECIAL: Milos Formans filmkarriär i bilder

Se regissören Milos Formans karriär i bilder.

Milos Forman.
Milos Forman.

Mästerregissören Milos Forman har lämnat oss 86 år gammal. Från hans medverkan i den Tjeckoslovakiska nya vågen, till en karriär i Hollywood med fantastiska filmer som Gökboet och Amadeus. Milos Forman kunde göra allt och hade en imponerande filmkarriär. Här av vi samlat bilder från hans filmer.

Den japanske animeregissören Isao Takahata som grundade Studio Ghibli gick också bort i år den 10 april. Hans karriär går också att betrakta i bilder.

Det svarta fåret (1964)

Milos Formans första regisserade spelfilm är en reality-film om de första dagarna en tonåring spenderar på sitt nya jobb.

Det svarta fåret
Det svarta fåret.

En blondins kärleksaffär  (1965)

Armén anordnar en sammankomst för en tjeckoslovakisk bys ensamma män och damer. Den unga Andula träffar Milda och tillsammans inleder de en problematisk kärleksaffär.

En blondins kärleksaffär.
En blondins kärleksaffär.

Det brinner, min sköna (1967)

Den skruvade filmen om en brandstations bal är en av den tjeckoslovakiska nya vågens kändaste filmer. Underhållande och knäpp.

Det brinner, min sköna.
Det brinner, min sköna.
Det brinner, min sköna.
Det brinner, min sköna.

Taking Off (1971)

Milos Formans första film utanför Tjeckien var en amerikansk komedi om föräldrar vars barn rymt hemifrån som förs samman genom de rådande omständigheterna.

Taking Off.
Taking Off.

Gökboet (1975)

Den legendariska filmen Gökboet visades på bio i Sverige i över tio år och är ett absolut måste. Jack Nicholson med flera göra starka insatser.

Jack Nicholson i Gökboet.
Jack Nicholson i Gökboet.
Gökboet
Gökboet.
Gökboet.
Gökboet.

Hair (1979)

Långt hår, hippiekultur, krigsprotester, sång och dans. Hair är musikalen som har allt. Avslutas snyggt med låten ”Aquarius/Let the Sunshine In”.

Hair.
Hair.
Hair.
Hair.

Ragtime (1981)

En ung mörkhyad pianist blir indragen i en vit överklassfamilj. Otrohet, våld och rasistiska åsikter präglar det tidiga 1900-talet.

Ragtime.
Ragtime.

Amadeus (1984)

Har var tramsig och fjantig men samtidigt en legend. Milos Forman berättade mästerligt en historia om Mozart baserad på en konspirationsteori om att Salieri skulle varit involverade i hans bortgång.

Tom Hulce som Mozart i Amadeus.
Tom Hulce som Mozart i Amadeus.
Amadeus.
Amadeus.

Valmont (1989)

Colin Firth som kvinnotjusaren Valmont i filmen med samma namn. Historien är baserad på den franska 1700-tals romanen Dangerous Liaisons.

Valmont.
Valmont.
Valmont.
Valmont.

The People vs. Larry Flynt (1996)

Woody Harrelson spelar utgivaren av porrtidningen Hustler och filmer följer hans kamp för att få fortsätta publicera naket.

The People vs. Larry Flynt.
The People vs. Larry Flynt.

Man on the Moon (1999)

Jim Carrey spelar komikern Any Kaufman i detta porträtt om hans liv.

Jim Carrey i Man on the Moon.
Jim Carrey i Man on the Moon.

Goya’s Ghosts (2006)

Milos Formans sista film i USA med Natalie Portman och Javier Bardem.

Goya's Ghosts.
Goya’s Ghosts.

Vilken är din favoritfilm med Milos Forman?

About David Lindahl 471 Articles
27-årig journaliststudent med ett enormt intresse för filmens värld. Har speciell förkärlek för westerns, tunga draman och skådespelaren James Stewart.

Be the first to comment

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.