Guldbaggen 2018: #tystnadtagning är det vi kommer minnas

Guldbaggegalan 2018

Vanligtvis brukar galor passera förbi relativt obemärkt. Har man inte intresse för film, musik, sport, eller vad nu galan handlar om brukar det vara lätt att hoppa över ett år utan att man missar något märkvärdigt, det är ju bara samma sak varje år, och det kommer alltid nya chanser.

Men i år var det inte bara prisutdelning och vinnarna som utformade Guldbaggen 2018. Höstens #metoo-kampanj nådde tidigt den svenska film- och teaterindustrin under uppropet #tystnadtagning. Denna kampanj mot sexism, mot mäns missbruk av sin maktpositioner, mot mäns sexuella våld mot kvinnor, men för jämställda arbetsförhållanden och en värld utan patriarkat.

Redan inför galan talades det om hur #tystnadtagning skulle uppmärksammas under galan. Det hela började på redan under intåget på Cirkus i Stockholm. Med trumslag i spetsen tågade över 80 kvinnor hand i hand, helt klädda i svart. Se klippet här.

Manifestationen fortsatte senare under galan. Efter att priset för Bästa dokumentärfilm delats ut reste sig kvinnor i publiken upp, lämnade sina platser i publiken, och tog plats på scen sida vid sida. Under total tystnad hölls det tal av Mia Skäringer, Angelika Prick och Ingela Olsson. De pratade om att det är dags att ta nästa steg, om mäns ansvar och skyldighet, om framtidsdrömmar och visioner. Applåder och jubel utbröt när sista ordet sagts, och publiken utdelade stående ovationer till kvinnorna som inte längre tänker vara tysta. Se klippet här.

Tyckte du #tystnadtagning uppmärksammades på ett bra sätt under Guldbaggegalan? Kommentera!

About Oscar Vilhelmsson 165 Articles
Jag studerar filmvetenskap på Lunds Universitet och älskar att hitta nya guldkorn inom alla olika genres. Tar gärna emot tips på mindre kända verk.

Be the first to comment

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.