Så många såg svensk biofilm 2017

Svensk film stod bara för 17,2 procent av besöken på de svenska biograferna förra året. Det är dock en ökning med åtta procent jämfört med året dessförinnan, visar färsk statistik från Sveriges Biografägareförbund. 

I ett pressmeddelande till den presenterade statistiken framhåller Sveriges Biografägareförbund att det är ”anmärkningsvärt att den svenska filmen gjorde ett ordentligt uppsving med senaste kvartalet, då filmer som Solsidan, All inclusive och Borg till sist förbättrade siffrorna för den svenska filmen.” Man ser det som ett resultat av det gamla filmavtalet och varnar för att den nya svenska filmpolitiken har gett problem i form av mindre pengar till filmproduktion.

Svensk biofilm 2017
Solsidan fick biopremiär den första december.

Solsidan var den svenska film som sågs av allra flest biobesökare under 2017, med 784 014 besök. Filmer går fortfarande på bio och kan kanske sniffa på miljonen? Nästa svenska film på listan var Hundraettåringen som smet från notan (även den regisserad av Felix Herngren), som hamnade på plats åtta på listan med 398 456 besök.

Totalt genomfördes 16 882 281 biobesök under 2017, vilket anses som ett normalår.

About Sebastian Håkansson 583 Articles
En av Filmtopps medgrundare. På frågan om världens bästa film finns många svar, men världens bästa skiva är Born to Run med Bossen.

Be the first to comment

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.