Svenska filmer 2018 – Kommande svensk film att se fram emot

Svenska filmer 2018 – Kommande svensk film att se fram emot

Uppdaterad 10 mars 2022 kl. 09:03 | Publicerad 21 december 2017 kl. 18:12

Ett ljust 2018 att vänta för film-Sverige.

Filmtopp fortsätter att lyfta fram svensk film! Denna gången listar vi de svenska filmerna som vi har att se fram emot under 2018.

För oss på Filmtopp är det viktigt att lyfta fram svensk film. Många tycks nämligen tro att det inte görs särskilt många högkvalitativa produktioner i vårt avlånga land, vilket årligen motbevisas. Under 2017 fick vi exempelvis se fantastiska filmer som Sameblod, Småstad, Den enda vägen och The Square och om vi ser till hela den svenska filmhistorien finns det en oerhörd filmskatt. Spana in vår samlingssida för att läsa mer om och hitta tips på svensk film.

Det svenska filmåret 2018 verkar vara en upprepning av förra årets storfilmer med fokus på biopics om folkkära kändisar. Men det tycks också bjuda på en hel del överraskningar. Exemplevis får vi ta del av något så ovanligt som rymdäventyr! Det kommer också flera nya barnfilmer så alla i familjen har något att se fram emot. Nedan listar vi kommande svenska filmer att se fram emot.

Svenska filmer 2018

Ted - För kärlekens skull

Biopremiär: 3 januari

Den filmen som det har talats om länge nu är såklart filmen om Ted Gärdestad, med Adam Pålsson som den skönsjungande men tyngda artisten. Över en natt blev han en av Sveriges första ungdomsidoler men hela historien fick ett tragiskt slut. Kenneth Gärdestad, bror till den riktige Ted och som skrev hans texter, har varit involverad i filmproduktionen och bidragit med inspiration och personliga berättelser. Han gestaltas i filmen av Peter Viitanen. En garanterad publiksuccé med mycket nostalgi och utsvängda jeans. Vi har redan sett filmen, så passa på att läsa vår recension av Ted.

Euphoria

Alicia Vikander tittar in i kameran
Foto: SF Studios

Biopremiär: 2 februari

Systrarna Ines och Emelie kastas in i livets känslosamma bergochdalbana när de måste spendera tid tillsammans under extraordinära omständigheter. Efter en överraskningsresa anländer de båda till en avlägsen plats där de måste hjälpa varandra. I rollerna ser vi bland andra Alicia Vikander, Eva Green och Charlotte Rampling.

Hjärtat

Svenska filmer 2018 – Kommande svensk film att se fram emot
Foto: Triart Film

Biopremiär: 14 februari

Produktionsbolagets beskrivning av Hjärtat är kort, kryptiskt men talande: "En film om intimitet, sexualitet och en relation som tar slut.". Filmen är en regidebut av Fanni Metelius, som också har huvudrollen och har skrivit filmens manus. Tidigare har vi sett Fanni i Ruben Östlunds Turist, där hon spelar Kristofer Hivjus unga flickvän.

Stålkrigarinnor

Svenska filmer 2018 – Kommande svensk film att se fram emot
Foto: M.A.M.M.A. Production

Biopremiär: 18 januari

Trots att premiären ligger nära i tid finns det väldigt lite information om Stålkrigarinnor, som regisseras av Jelena Mila. Filmen beskrivs som "konstnärlig" och handlar om kvinnor som var volontärer under andra världskriget. Det ska bli mycket spännande att se vad detta blir för något.

Agatha – Granndetektiven

Stillbild ur den kommande svenska filmen Agatha Granndetektiven
Foto: Folkets Bio

Biopremiär: 16 februari (smygpremiär på Göteborg Lilla Filmfestival)

Karla von Bengtsons debutlångfilm Agatha – Granndetektiven beskrivs som ett charmigt och spännande detektivdrama. Filmen handlar om tioåriga Agatha-Christine. Hon älskar deckarhistorier och i familjens källare driver hon sin alldeles egna detektivbyrå. På jakt efter ett nytt fall upptäcker "A-C" att grannen Vincent beter sig underligt, som om han hade något fuffens i görningen.

Agatha – Granndetektiven är en dansk-svensk samproduktion och kommer att ha smygpremiär i Göteborg då den inviger Göteborgs Lilla Filmfestival.

Innan vintern kommer

En pojke rider på en häst.
Foto: Folkets Bio

Biopremiär: 23 februari

Stefan Jarls nya film Innan vintern kommer handlar om något så ovanligt som ett drama om ett Sverige i upplopp. Filmen äger rum i dagens Sverige där en blodig och intensiv statskupp håller på att äga rum. Vi får ur barnets perspektiv följa en familj ute på landet, som trots den rådande situationen försöker lever som vanligt. Men en dag får de besök av några av kuppmakarna.

Innan vintern kommer är den avslutande delen i en lätt sammanknuten trilogi där de andra delarna är Goda Människor och Jag är din krigare.

Tårtgeneralen

Mikael Persbrandt i den kommande svenska filmen Tårtgeneralen.
Foto: SF Studios

Biopremiär: 7 mars

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson skrev manuset till dokumentären Trevligt folk (Karin af Klintberg, 2015). De är nu redo att göra succé igen, denna gången med Tårtgeneralen där de också debuterar som regissörer. Filmen bygger på den sanna historien som börjar 1984 då tv-programmet Rekord-Magazinet utser Köping till Sveriges tråkigaste stad. Men det tänker inte Köpingsbon Hasse Pettersson gå med på, han ska motbevisa “Stockholmsjävlarna” genom att göra världens längsta smörgåstårta. Mikael Persbrandt syns i huvudrollen och Helena Bergström spelar Dyr-Gunilla.

 

Vad ska folk säga?

Svenska filmer 2018 – Kommande svensk film att se fram emot
Foto: Folkets Bio

Biopremiär: 9 mars

Iram Haqs film ser vi Maria Mozhdah i huvudrollen som sextonåriga Nisha. Hon bor i Oslo där hon lever ett dubbelliv. I hemmet följer hon strikt familjens pakistanska traditioner, medan hon med sina vänner för ett modernt och vanligt tonårsliv. Dubbelspelet får sig ett abrupt spel när hennes pappa får veta att hon har en pojkvän. Då skickas hon iväg till Pakistan, ett land hon aldrig har besökt tidigare.

Amatörer

Två ungdomar i filmen Amatörer
Foto: TriArt Film

Biopremiär: 16 mars

Gabriela Pichler gjorde stor succé med Äta sova dö, nu är hon tillbaka med sin andra långfilm. Amatörer beskrivs av distributionsbolaget TriArt som "ett drama fyllt av uppkäftig humor och ett stort bultande småstadshjärta".

Filmen utspelas i Lafors. Ett döende svenskt brukssamhälle i desperat behov av ett lyft. En dag blir det känt att den tyska lågpriskedjan Spuerbilly kan komma att etablera sig i orten, vilket skulle innebära 500 nya jobb och precis den nystart Lafors behöver. Nu gäller det för kommunen att sätta Lafors på kartan. Hur? Jo, genom en kommunfilm så klart! Och eftersom årets budget redan är slut får skolungdomarna föra det som ett projektarbete i demokratins anda.

The Deminer

Ur den svenska filmen The Deminer.
Foto: Filmcentrum Distribution

Biopremiär: 16 mars

The Deminer är en dokumentär om en familjefadern Fakhir som åker till Irak för att kämpa mot terrorn efter Saddam Husseins fall. När han inser omfånget av oskyldigas liv som förstörs på grund av nedgrävda minor bestämmer han sig för att bli desarmerare. Med bara en fickkniv och en tång arbetar han sig igenom tusentals minor.

Toppen av Ingenting

Svenska filmer 2018 – Kommande svensk film att se fram emot
Foto: Njutafilms

Premiär: 16 mars

Njutafilms beskriver Måns Månssons och Axel Peterséns nya film Toppen av ingenting med följande ord: "Efter ett liv i sus och dus och månatligt underhåll ärver Nojet, 68, en hyresfastighet av sin nyligen avlidne far. Det hon trodde var en kassako visar sig dock vara en förbannelse och hon kastas handlöst in i en virvlande kedja av skumraskaffärer i den svenska bostadsmarknadens allra skitigaste hörn."

Jimmie

Hunter Ganslandt i Jimmie
Foto: Triart Film

Premiärdatum: 13 april (förhandspremiär på Göteborg Film Festival)

Jesper Ganslandts (Apan, Blondie) nya film Jimmie vann redan under produktionen Eurimages Lab Project Award för mest lovande projekt inom den nya nordiska filmmarknaden på filmfestivalen i Haugesund i augusti 2017. Filmen berättar historien om fyraåriga Jimmie som måste åka på en resa med sin pappa och lämna mamma hemma. Men resan tar aldrig slut och ingen verkar veta var de ska. Förutom att de är på väg bort från något.

Händelser i Ydre

En bild på en bebis.
Foto: Folkets Bio

Biopremiär: 13 april

Alexander RynéusMalla Grapengiesser och Per Bifrosts dokumentär Händelser i Ydre är en skildring om att leva i en liten kommun som ständigt hotas av nedläggning. Vi får följa några människors arbete och vardag och se hur flyktingströmmen har skapat nya initiativ och lösningar som får effekt på kommunens invånare.

Rosa moln

Ur filmen Rosa Moln.
Foto: New Stories

Premiärdatum: april

Greipr (Albin Grenholm) kommer ut från rehabiliteringen som en nykter alkoholist och nyupptäckt optimist. Han har träffat Lea (Hedda Stiernstedt) som är fast i en vårdnadstvist om sin dotter och Greipr bestämmer sig för att hjälpa henne. Uttrycket “rosa moln” syftar här på en term för känslan av att bli hög på livet när gifter i kroppen ersätts av endorfiner.

Artisten Alexis (Weak) Almström debuterar som regissör i en långfilm han påbörjade under regiutbildningen på Stockholms konstnärliga högskola.

Den blomstertid nu kommer

Svenska filmer 2018 – Kommande svensk film att se fram emot
Foto: SF Studios

Biopremiär: Juni

Den blomstertid nu kommer är filmkollektivet Crazy Pictures första riktiga långfilm. Crazy Pictures blev välkända bland annat genom sin serie Poesi för fiskar på YouTubeDen blomstertid nu kommer finansierades på Kickstarter där den samlade in dubbelt så mycket pengar som det bads om.

Sverige utsätts för en attack (i trailern får vi bland annat se riksdagshuset i Stockholm sprängas) och Alex (Christoffer Nordenrot) tvingas åka tillbaka till sin barndomsby. Där måste han försonas med sin far och ungdomskärlek medan de kämpar för att överleva. Riktigt spännande och en lite annorlunda premiss för ett kollektiv som mest gjort komedi.

Mamma Mia! Here we go again

Ensemblen i Mamma Mia Here We Go Again
Foto: United International Picture

Biopremiär: 20 juli

Äntligen kommer uppföljaren till den stora framgången Mamma Mia! som baserades på ABBAs låtskatt. Vi kommer återse samma skådespelare som i förra filmen, t.ex. Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth och Stellan Skarsgård. Men vi kommer också få se unga versioner av karaktärerna, eftersom filmen kommer att handla om den vilda sommaren då Sophie (Seyfried) blev till. Den första filmen handlade ju om jakten på hennes biologiska pappa men vi lämnades utan svar. Om inte uppföljaren nu fastställer det en gång för alla.

Kungen av Atlantis

Från Kungen av Atlantis, en av flera kommande svenska filmer.
Foto: Folkets Bio

Biopremiär: 27 juli

Marina Nyström regisserar denna film om frihet, förlåtelse och kärlek och som dessutom är baserad på en sann historia. Samuel (Simon Settergren) tar hand om sin pappa Magnus (Philip Zandén) som lider av schizofreni. Men när han träffar Cleo (Happy Jankell) rubbas familjens konstruerade värld och Samuel måste fråga sig själv vad det är för sorts man han egentligen vill vara.

Lyrro Ut & Invandrarna

Biopremiär: 17 augusti

Lorry var en tv-serie som sändes 1989-1995 och som även fick en film, Yrrol - en kolossalt genomtänkt film (Peter Dalle, 1994). Förutom en revy på Oscarsteatern 2001-2002 har det därefter varit tyst, tills nu. Den nya filmen handlar om människor som är på väg, svenskar mot varmare breddgrader och folk från andra länder till Sverige.

TV-serien var uppbyggd på olika sketcher och ibland kontroversiell (den blev till exempel anmäld till radionämnden), så vi får se hur mottagandet blir 2018. De flesta originalskådespelarna kommer tillbaka men det blir också en del nya ansikten. Vad sägs som Suzanne Reuter, Henrik Dorsin, Claes Månsson, Johan Ulvesson, Nour El-Rafai och Björn Gustavsson? Och Peter Dalle är som vanligt den som skrivit manus, regisserar och skådespelar.

Unga Astrid

Alba August som en ung Astrid Lindgren.
Foto: Nordisk Film

Biopremiär: 1 september

En annan väldigt omskriven film är såklart den om en den unga Astrid Lindgren. Efter en omfattande sökning gick huvudrollen till slut till Alba August.

När Astrid var ung hände något som kom att påverka hela hennes liv och som formade henne till en av de mest älskade sagoberättare i vår tid. Filmen är en fri tolkning av Astrids liv, om kvinnan som gick emot den tidens förväntningar och påbud. Den regisseras av den danska regissören Pernilla Fischer Christensen och kommer bli en garanterad succé.

The Girl in the Spider’s Web

Biopremiär: 19 oktober

Ok, försök att hänga med nu: The Girl in the Spider’s Web är den amerikanska/svenska filmatiseringen av boken Det som inte dödar oss av David Lagerkrantz, som en fristående fortsättning på Stieg Larssons Millenium-triologi. Men filmen är också en uppföljare till filmen The Girl with the Dragon Tattoo (David Fincher, 2011), som är baserad på den första boken i serien, fast att Det som inte dödar oss är den fjärde boken.

För att göra det ännu mer förvirrande så tar Claire Foy tar över Rooney Maras roll som Lisbeth Salander, och svenska Sverrir Gudnason tar över Daniel Craigs roll som Mikael Blomkvist. Så det blir en helt ny uppsättning efter att The Girl with the Dragon Tattoo bombade, vilket nog var ett bra beslut, och Fede Alvarez tar över stafettpinnen i regi efter David Fincher.

Alone in Space

Biopremiär: hösten 2018

Om en svensk sci-fi rulle var ovanligt nog så måste väl två stycken med premiär samma år något sorts rekord? Alone in Space är en familjefilm om två syskon som kommer att utmana sitt öde tillsammans med en vänlig utomjording. Rymdskeppen i filmen kommer dessutom att vara riktiga modeller och inte datoranimerade för att ge den rätta retrokänslan. Regissören Ted Kjellsson beskriven filmen som “Astrid Lindgren i rymden” och “Alien för barn”. Det låter både förvirrande och lovande!

Gräns

Biopremiär: hösten 2018

John Ajvide Lindqvists novell är förlagan till denna mörka kärlekshistoria och författaren har själv hjälpt till med manuset. Tina jobbar som tulltjänsteman och hon är bra på sitt jobb men upplevs som underlig av människorna runt henne. En dag möter hon Vore och hon förstår att han döljer något men hon kan inte lista ut vad. Filmen balanserar mellan verklighet och det övernaturliga, och med Låt den rätte komma in (Tomas Alfredson, 2004) i minnet så kan man inte bli annat än förväntansfull!

Halvdan Viking

Biopremiär: hösten/vintern

Martin Widmarks populära böcker om vikingapojken Halvdan ska nu alltså bli film. Gustaf Åkerblom (som bland annat gjort Sune i fjällen) ska regissera och Peter Haber spelar smeden Björn som tar hand om pojken när hans pappa är och plundrar. Björn och Halvdan bor i Östbyn som alltid legat i fejd med Västbyn på andra sidan älven. En dag träffar Halvdan Meia från den rivaliserande byn och de blir vänner. Men ett krig närmar sig och de båda barnen förstår att det hänger på dem om det ska stoppas i tid.

Aniara

Biopremiär: Någon gång 2018

Nästa film på listan är något så ovanligt som svensk science fiction. Det är Harry Martinsons episka dikt från 1956 som äntligen ska filmatiseras.

Miljöförstörelse och krig har gjort så att mänskligheten tvingats lämna jorden. Rymdfärjan Aniara, med destination Mars, hamnar ur kurs och passagerarna börjar inse att de aldrig kommer att kunna vända tillbaka. Filmen regisseras av Pelle Kågerman och Hugo Lilja och är inspelad bland annat på Finlandsfärjor och Mall of Scandinavia. Detta kan nog bli hur bra eller hur dåligt som helst.

Eld och lågor

Biopremiär: någon gång 2018

En film inspirerad av historien om nöjesparken Gröna Lund i Stockholm, det är precis vad Eld och lågor handlar om. John (Albin Grenholm) och Ninni (Frida Gustavsson) är båda arvtagare till varsitt tivoli, och förälskade i varandra. Men deras förbjudna kärlek sätts på prov av deras rivaliserande familjer. Med filmen Känn ingen sorg och serien Midnattssol i bagaget har regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein alla förutsättningar till en ny storfilm.

In i dimman

Biopremiär: någon gång 2018

Anders Hazelius regisserar denna psykologiska dramathriller om Krill (Anastasios Soulis) som lever ett bekymmerslöst liv på sina föräldrars skärgårdsö tillsammans med Kicki (Celie Sparre) och Julle (Anton Lundqvist). Men sedan dyker kompisen Baggy (Freddy Åsblom) upp och beter sig underligt.

Hazelius har bland annat tidigare regisserat den uppmärksammade tv-serien #Hashtag, inspirerad av Instagramupploppet i Göteborg, och det ska bli spännande att se hur han tacklas med ännu ett mörkt tema.

Lucky

Biopremiär: någon gång 2018

Belleville Baby blev prisad när den kom 2013 och vann bland annat en guldbagge för bästa dokumentär. Nu kommer den fria uppföljaren som är en spelfilm inspirerad av dokumentären, den andra delen i en triologi som alla kretsar kring samme man – Vincent. I denna film är han är en åldrad gangster vars tillvaro vänds upp och ner när han plötsligt måste ta hand om sin tonårsdotter Grace. Mia Engberg har återigen regisserat och skrivit manus.

I samproduktion med andra länder.

The Miracle of the Sargasso Sea

Biopremiär: någon gång 2018

Filmen följer två olika kvinnor: Rita (Youla Boudali) och Elisabeth (Angeliki Papoulia). Den första jobbar på en ålfabrik, är socialt isolerad och mobbad av sin bror. Till slut bestämmer hon sig för att mörda honom. Den senare är polis som får i uppdrag att utreda brottet som först stämplas som självmord. I denna produktion med många Europeiska länder inblandade är det den grekiska Syllas Tzoumerkas som regisserar.

Detta var vår lista på kommande svenska filmer att se fram emot. Är det någon du saknar på vår lista? Kommentera gärna och så ska vi se vad det är för guldkorn du har att tipsa om. Visst verkar vi få se en hel del bra svenska filmer 2018?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL