Glow (2017-) är ny serie från Netflix

Glow (2017-) är ny serie från Netflix

Axel Diedrichs
Uppdaterad 24 maj 2021 kl. 14:05 | Publicerad 18 juni 2017 kl. 21:06

I 80-talets Los Angeles har skådespelerskan Ruth (Alison Brie) svårt att hitta ett jobb. I behov av pengar tar hon arbete som wrestlingbrottare i ett projekt med namnet Glow (Gorgeous Ladies of Wrestling), lett av av den alkoholiserade regissören Sam Sylvia. Tillsammans med tolv andra kvinnliga amatörer tvingas Ruth gå igenom små och stora hinder på vägen mot framgång i ringen.

Skaparna bakom serien, Liz Flahive och Carly Mensch har tidigare skrivit och producerat serier som Nurse Jackie, Orange is The New Black, Homeland och Weeds. Med andra ord vet de hur man skapar starka kvinnliga karaktärer. Glow är inget undantag från detta. På många sätt kan man se likheter mellan serien och Orange is the New Black... en huvudroll i ett mansdominerat samhälle som tvingas anpassa sig till en ny värld med ett antal udda och färgstarka karaktärer. Fängelset är utbytt mot en gympasal och 2000-talets New York är istället 80-talets LA.

LÄS OCKSÅ: Recension: Rough Night (2017)

Likt OITNB bärs också Glow av starka skådespelarinsatser. Alison Brie som är mest känd för serien Community spelar den ängsliga olycksfågeln Ruth. Som fan av just Community har jag alltid tyckt om hennes stela quirky-humor, något hon även bjuder på här. Det är kul att se att hon äntligen fått huvudrollen i en stor produktion.

Roligast i ensemblen är däremot podcastaren och komikern Marc Maron, som spelar den okänsliga drogmissbrukaren Sam. Speciellt kul är hans dialoger med just Brie där han på ett otroligt okänsligt sätt resonerar kring hennes utseende. Många av de andra skådespelarna är mindre kända, men bidrar med mycket färg och humor. Efter två avsnitt har bara några få av karaktärerna fått en proper introduktion, men vid säsongens slut lär alla ha fått tid att skina.

LÄS OCKSÅ: Recension: Silicon Valley- Säsong 4, avsnitt 1

Även om humorn tar mest plats i serien är det de dramatiska scenerna som är mest intressanta. I det andra avsnittet vill Sam konstruera ett missfall med hjälp av en ketchupflaska. En scen som börjar lite komiskt men som snabbt blir väldigt mörk och magstark. Som tittare vet jag inte riktigt hur jag ska känna kring det. Samtidigt blir det den scen jag minns bäst.

Som summering är Glow en serie som jag definitivt kommer fortsätta att kolla på. Humorn är stark och de dramatiska elementen fascinerande. Att serien utspelar sig i en glammig 80-tals miljö fylld av hårsprayade frisyrer och disco-musik är bara ett plus i kanten.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL