Disneyfilmer och deras hemligheter

Spekulationerna är många kring filmer från Disney gällande alla påstådda dolda budskap. Det finns så pass många olika teorier och vissa har bevisats via stillbilder, eller freeze frames, där ett dolt budskap syns tydligt. Det täcker allt från Bernard och Bianca och Skönheten och Odjuret. Här i denna artikel tar vi upp några ganska väldolda hemligheter som gömmer sig i Disneyfilmer. Vi är barnvänliga här på Filmtopp.se och väljer att utesluta snusket och ger dig istället lite Disneys karaktärer som helt oväntat dyker upp i helt fel film. Spännande misstag eller rent genialsiskt för Disney fans som är vassa nog att lägga märke till dessa små underhållande detaljer.

Filmtopp avslöjar hemligheter disneyfilmer

Det stora animationsbolaget Walt Disney Studios

Hemligheter – i form av easter eggs – är något som på senare år har blivit väldigt populärt att leta efter bland filmer som har direkta kopplingar till varandra. Filmerna refererar till varandra, ibland väldigt tydligt och direkt, men ibland väldigt diskret och näst intill osynligt. Den här gången ska vi kolla närmare på några klassiska disneyfilmer.

Disney Pixar har under de senaste åren varit en snackis kring just detta ämne där föremål eller karaktärer från olika filmer plötsligt syns i något helt annat sammanhang. Men vad vi tror många kan ha missat är att Walt Disney Pictures hållit på med den här formen av referenser och inplaceringar från sina filmer mycket tidigare. Nedan listar vi några klassiska disneyfilmer där dessa hemligheter förmodligen passerat förbi de flesta obemärkt.

VARNING FÖR DISNEY SPOILERS!


Ringaren i Notre Dame (1996)

Det storslagna äventyret om den vanskapte och utstötte klockringaren Quasimodo och zigenerskan Esmeralda i 1400-talets Paris. Under en scen när Quasimodo blickar ut över Paris från Notre Dames tak får vi se en bild på stadens gator, och vem skymtar vi där om inte Belle från Skönheten och Odjuret (1991).

Gömda hemligheter i Disneyfilmer

Belle från den klassiska Disneyfilmen Skönheten och Odjuret


Björnbröder (2003)

Historien om en ung Inuit-jägare som dödar en björnhona och förvandlas senare till sitt totemdjur – som råkar vara just björn. I sin nya form blir han beskyddare åt honans unge som är ovetandes om hennes död. Under en scen när jägarna fiskar i floden dyker ingen mindre än Nemo från Hitta Nemo (2003) upp bland fångsten.

Nemo syns i Björnbröder - odödliga Disneyfilmer

Hitta Nemo - disneyklassiker


Läs också: Disney och döden – Scenerna som skakade om vår barndom


Tarzan (1999)

I Afrikas djungel uppfostras en människopojke upp bland en grupp gorillor efter att hans föräldrar avlidit. I många år förblir djungeln avskild från civilisationen, tills dagen då två forskare anländer för att studera aporna. Men det blir aporna som upptäcker dem först och går loss fullständigt i deras läger. Ett musiknummer bryter ut och mitt i alltihop trummar Tufs på lite porslin. Tittar man nog ser man att det inte är vilket porslin som helst. Det är Mrs. Potts, Chip och de andra kopparna från Skönheten och Odjuret. 

Tarzan - klassisk Disneyfilm från 90-talet

Mrs. Potts och Chip från den klassiska Disneyfilmen Skönheten och Odjuret

I ett senare klipp träffas forskarna och gorillorna och hälsar på varandra för allra första gången. När professor Porter vänds upp och ned faller plötsligt något vitt – en hund. Och kollar man noggrant så känner man kanske igen den, det är nämligen hunden från Mulan (1998).

Hunden från Mulan syns i den klassiska Disneyfilmen Tarzan

Mulan - Disneyfilm från 90-talet


Den lilla sjöjungfrun (1989)

I det här storslagna havsäventyret skymtar vi inga mindre än stöttepelarna i hela Disney-franchisen. När havskungen Triton anländer i sin vagn för att tala till folket skymtar vi de klassiska karaktärerna som vi alla känner igen. Musse, Kalle och Långben har hittat hit och står i publiken. Hur de har lyckats med det, eller hur de överhuvudtaget klarar av att andas under vatten, är dock ett stort mysterium.

Den Lilla Sjöjungfrun - en klassisk Disneyfilm

Klassiska Disneyfigurer


Lilo & Stitch (2002)

Även detta äventyr där den lilla flickan Lilo, bosatt på Hawaii, adopterar ett nytt husdjur som i själva verket är en intergalaktisk flykting, refererar till Mulan. På väggen i Lilos systers sovrum ser vi en affisch från filmen uppsatt.

Lilo & Stitch Disneyfilm från 2002

Mulan - klassisk disneyfilm


Hercules (1997)

När den grekiska halvguden, Hercules, har gjort ett namn för sig i landet blir uppståndelsen total. Som superkändis vill alla köpa produkter med hans ansikte eller namn på. När han poserar för en konstnär har Hercules på sig en lejonpäls över huvudet och ryggen. Ni känner säkert igen lejonet, inte sant? Scar från Lejonkungen (1994) har lyckats smyga sig hit. Det spelar förmodligen lite på faktumet att Zazu faktiskt säger till Mufasa att Scar hade gjort sig lämplig som matta.

Disneyfilmen Hercules använder Scar från Lejonkungen som matta.

Scar i Lejonkungen - en klassisk Disneyfilm


Läs också: Marvel Cinematic Universe: Easter Eggs du kan ha missat


Aladdin (1992)

Men det blir ändå filmen Aladdin som tar hem priset för flest referenser och easter eggs av alla disneyfilmer. Har man en magisk ande till hjälp så kan verkligen vad som helst hända, vilket ni kommer märka. Vi börjar med när Aladdin lovar Anden att med hans sista önskan göra honom fri. Anden tror inte på honom och byter huvudskepnad till Pinocchio med näsan långt utsträck för att indikera att allt är lögn. Jag tvivlar dock på att Aladdin själv begrep den här den referensen. Aladdin och Anden-Pinoccio i en av de bästa Disneyfilmerna

Vidare när Anden ska förvandla Aladdin till en prins försöker han hitta det rätta receptet i sin kokbok. Men istället fiskar han upp en krabba från ingenstans, Sebastian från Den lilla sjöjungfrun. Anden och Sebastian ser lika förvånade över hur detta gick till.

Anden i Disneyfilmen Aladdin

Krabban Sebastian från filmen Den lilla sjöjungfrun. Disney klassiska karaktärer.

När Aladdin har bjudit med prinsessan Jasmin ut på en flygtur över världen passerar de Grekland en snabbis. I bakgrunden kan vi skymta Zeus tempel som Hercules besöker i jakten på sin sanna identitet. Dock kom Aladdin fem år före Hercules, därav är det oklart om det här var planerat eller bara en slump.

Aladdin och Jasmin flyger förbi Zeus tempel på sin flygande matta. Disneys bästa filmer.

Sultanen av Agrabah har ett stort barnasinne och leker gärna med sin små djurfigurer. I scenen när man kan se honom bygga ett stort torn av dem är det emellertid en figur som sticker ut. Odjuret från Skönheten och odjuret finns med i samlingen.

Aladdin bästa Disney filmer - Sultanen leker med Disneys Odjuret

Odjuret från filmen Skönheten och Odjuret Disneyfilm online

När Jafar har förlorat den sista striden och alla han har förhäxat blir sig själva igen händer det något märkligt med tigern Rajah. Hon får i sin återförvandling plötsligt två huvuden. Och det stora till vänster påminner väldigt starkt om en annan välkänd karaktär, eller hur? Huvudet är format som Musse Pigg.

Prinsessan Jasmin, Sultanen och tigern Rajah Disneyfilmer Aladdin

När striderna är slut bestämmer sig Aladdin för att befria anden från sitt slaveri som tjänare. Han blir överlycklig och bestämmer sig för att åka på en lång, välförtjänt semester. På ett ögonblick byter han om till semesterkläder och på huvudet får Janne Långben pryda honom.

Aladdin Disneyfilmer online


Exemplen är många och detta är blott ett axplock av alla underhållande smådetaljer som Disneyfilmer erbjuder. Disney är inte bara harmlösa barnfilmer som är ämnade för underhållning av småbarn, utan Disneyfilmer har alltid något budskap. På så vis har också Walt Disney och hans bolag blivit en av de största och mäktigaste mediabolagen i världen.

Vad tyckte du om alla referenser och easter eggs i dessa disneyfilmer? Har du kanske hittat fler som vi har missat? Kommentera nedan! Hjälp oss lista de bästa filmerna 2017!

About Oscar Vilhelmsson 161 Articles
Jag studerar filmvetenskap på Lunds Universitet och älskar att hitta nya guldkorn inom alla olika genres. Tar gärna emot tips på mindre kända verk.