"Tretton skäl varför" skildrar inte verkligheten

"Tretton skäl varför" skildrar inte verkligheten

Uppdaterad 09 december 2019 kl. 20:12 | Publicerad 06 maj 2017 kl. 16:05
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fiktion och verklighet är två olika saker

Det är nog få som har missat Netflix-serien "Tretton skäl varför", som har tagit världen med storm. Serien har hyllats på flera håll, men också kritiserats, bland annat för att ha förskönat självmord och skapat misstro för skolkuratorer.

"Tretton skäl varför" skildrar inte verkligheten
Tretton Skäl Varför, Foto: Netflix

Om vi börjar med det förskönade självmordet

"Tretton skäl varför" är inte verklighetsbaserad. Så länge vi har yttrandefrihet och frihet att göra som vi vill, ska vi verkligen behöva sätta upp regler för hur man ska få filma ett fiktivt självmord? Måste personen i fråga skrika i smärta, gråta i ångest över sitt beslut och avskräcka alla som ser serien från att möta samma öde? Jag kan ha missat något, men jag ser inget i varken scenen där Hannah begår självmord eller i serien överlag som uppmuntrar folk till att begå självmord. Eller var det helt enkelt så att filmskaparna skulle ha lagt in "Prova inte detta hemma" i varje introduktionsavsnitt? Hade Tretton skäl varför varit godkänd då?

LÄS OCKSÅ: Tretton Skäl Varför (2017-)

Om Hannahs självmord anses vara förskönat, finns det då inte många andra mord i kriminaldraman som också är förskönade och som isåfall skulle kunna uppmuntra folk till att begå mord? Tretton skäl varför må rikta sig till tonåringar, men tonåringar ser kriminaldraman också.

Den kritiserade skolkuratorn

Det är även Kevin Porter, skolkuratorn, som fått utstå en hel del kritik. Det verkar komma som en nyhet för folk att alla personer är olika. Det betyder också att vissa är bra på sina jobb, andra inte. Likaså är det med Kevin Porter. Han är inte bra på sitt jobb, överhuvudtaget. Han fick flera chanser att hjälpa, men hade inte rätt råd att ge. Hade en skolkurator som var bra på sitt jobb istället varit där, hade Tretton skäl varför inte varit samma serie.

"Tretton skäl varför" skildrar inte verkligheten
Kevin Porter från Tretton Skäl Varför, Foto: Netflix

Måste vi förklara karaktärerna?

Ska det behöva vara en varning där vi skriver att manusförfattarna inte drar alla över en kam och att alla är olika och därför ska du inte döma en personen utefter deras yrke om de skulle ha samma yrke som en karaktär i filmen/tv-serien som du snart kommer att få se? Eller bara berätta om karaktärer som är bra på vad de gör? Eller är tanken att vi alltid måste ha minst två personer med samma yrke eller samhällsklass eller liknande, som är varandras motsats för att bevisa att folk är olika? Jag trodde det redan var självklart.

Det är också många som har varnat för att Tretton skäl varför inte bör användas i utbildningssyfte. Serien är baserad på boken Thirteen Reasons Why av Jay Asher, och det är väldigt sällan som skönlitteratur och fiktiva filmer eller serier som du kan se på bioduken eller på underhållningskanaler fungerar i rent utbildningssyfte. Seriens huvudsyfte är inte att utbilda, utan berätta en historia och underhålla.

LÄS OCKSÅ: Recension: Tretton Skäl Varför (avsnitt 1-2)

Kritiken är inte unik för "Tretton skäl varför", även SVT har fått kritik för sin humorserie Leif & Billy för att bre på ryktet att bönder inte är smarta. Vi kanske behöver ha en lista över folk som vi får skoja med i filmer och serier. Jag kan med ganska stor säkerhet säga att den listan kommer vara tom.

Jag har inget problem med att diskutera film och serier, men när det går så långt som att skolor skickar ut mejl för att försvara sina skolkuratorer OM eleverna har sett Tretton skäl varför, är det bara fånigt. Det skulle inte förvåna mig om det snart kommer att införas en grupp som ska  skriva ihop olika varningar att visa innan varje avsnitt eller film har premiär.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL