Christopher Nolans Dunkirk får 13-årsgräns i USA

Christopher Nolans kommande film Dunkirk har fått 13-årsgräns i USA, ett beslut som enligt filmsidan Screencrush förbryllar många eftersom att den handlar om krig. Slaget vid Dunkerque var en evakuering av brittiska och allierade soldater från en strand på västfronten i Frankrike. Krigsfilmer innehåller ofta blodiga och våldsamma scener som vanligtvis gör att åldersgränser stiger.

”All of my big blockbuster films have been PG-13. It’s a rating I feel comfortable working with totally. Dunkirk is not a war film. It’s a survival story and first and foremost a suspense film. So while there is a high level of intensity to it, it does not necessarily concern itself with the bloody aspects of combat, which have been so well done in so many films.”, sa Christopher Nolan under en presskonferens i USA.

Regissörens tidigare filmer Inception, The Dark Knight och The Prestige (här hittar du vår lista på Nolans bästa filmer) har mycket riktigt alla legat på samma åldersgräns som nu Dunkirk kommer att få. Frågan är dock om vi som tittare blir lika nöjda när handlingen faktiskt ska beröra krigets verkliga fasor och då kanske medvetet måste exkludera scener som anses för grafiska och våldsamma.

Tror du att Christopher Nolan med 13-årsgräns i Dunkirk kan uppnå samma starka känsla som finns i andra krigsfilmer?

About David Lindahl 515 Articles
27-årig journaliststudent med ett enormt intresse för filmens värld. Har speciell förkärlek för westerns, tunga draman och skådespelaren James Stewart.