Filmerna som La La Land lånade och ”stal” ifrån

”La La Land” har hyllats till skyarna av både kritiker och publik, men hur originell är egentligen filmen?

La La Land Header

I ett Hollywoodklimat som i flera år har varit torrt på musikaler, är det kanske glädjen över att äntligen få se en igen som förblindar oss.

När moderna stumfilmen The Artist kom 2011, flockades kritikerna kring den och priserna haglade. Fast filmen föll ganska snabbt i glömska och idag är det relativt få som talar om The Artist. Kanske är det lite samma sak med La La Land, att i en tid när musikalgenren i stort sett är död, känns det friskt med en musikal oavsett.

Om vi studerar filmen lite närmare ser vi faktiskt ganska tydligt att den har lånat och snott ganska vilt från många olika filmer. Nedan följer en lista på några större exempel på filmer som La La Land har snott/lånat både små och stora delar ifrån. Passa också på att läsa vår recension av La La Land, Filmtopp var inte på långa vägar lika imponerade som många andra har varit.

Singin’ in the Rain (1952)

singin-in-rain1

La La Lands regissör Damien Chazelle gjorde ingen hemlighet av att han har låtit sig inspireras av Gene Kellys berömda musikalfilm Singin’ in the Rain, men hur mycket som faktiskt är taget och ibland rakt kopierat från detta mästerverk, är kanske svårt att se.

För det första finns det flera små scener och ”hyllningar” till Singin’ in the Rain i La La Land. Till exempel att Ryan Gosling rundar en lyktstolpe och gör en klackspark i Gene Kelly-anda. Det finns också andra betydligt större och tydligare ”stölder”, som exakta danssteg, en filminspelningsscen eller en lång dansscen mot kulisser i ett upplägg helt i stil med Singin’ in the Rain.

About David Lindahl 468 Articles
27-årig journaliststudent med ett enormt intresse för filmens värld. Har speciell förkärlek för westerns, tunga draman och skådespelaren James Stewart.

3 Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.