Vad gick snett? Filmserierna som spårade ur: The Matrix

Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Idag är det premiärdags för en ny, storartad artikelserie här på Filmtopp! Vi ska ta ett våghalsigt djupdyk ner i en smutsig värld, en värld pumpad med brutna löften, bortslösad potential och ursinniga filmfans gråtande likt nyfödda bebisar. Det är misslyckade filmserier som ska sättas under vårt skoningslösa mikroskåp för att noggrant dissekeras och vändas ut och in.

Tar du dig en rundtur längst filmvärldens boulevard är oddsen höga att du hittar en och annan filmserie utslagen längs vägkanten. Trasiga skapelser i akut behov av första, andra och tredje hjälpen. Min uppgift i denna nya artikelserie är att dra på mina analytiska glasögon och försöka gå till botten med vad som egentligen gick snett. Jag kommer presentera fyra problemområden som enligt mig var avgörande för filmseriens bistra öde. Detta är: Vad gick snett? Filmserierna som spårade ur.

Först upp till giljotinen är The Matrix. The Matrix (1999) tillhör en av mina favoritfilmer genom alla tider där stilism och koncept smälte samman i en mustig och oemotståndlig hybrid. Uppföljarna slarvade dessvärre bort detta arv i ett nafs med en bastant CGI-smocka. Hur kunde detta ske? Här är mina tankar:

About Fredrik Edström 241 Articles
Med den ena foten stabilt placerad i den bombastiska, högbudet-världen och den andra i mysiga karaktärsdrivna draman blir jag knappt själv klok på min filmsmak. Dock är en sak säker: Jag är djupt förälskad i filmens värld.