Våra fallna stjärnor 2016

In i det sista har 2016 varit ett sorgligt år med det enda dödsbeskedet efter det andra. Vi har förlorat alldeles för många talangfulla filmskapare av olycksfall, sjukdomar och naturliga orsaker. Alla har på ett eller annat sätt lämnat avtryck hos sina anhöriga och fans världen över.

Om vi hade kunnat hade vi gärna listat alla namn för att visa vår respekt, men dessvärre är siffran alldeles för stor. Men förutom de som ni kan läsa mer om nedanför, vill vi nämna några andra stora namn som har gått bort under året:

Bernard Fox – David Huddleston – Patty Duke – Alexis Arquette – Garry Shandling – Tony Burton – Abbas Kiarostami – Abe Vigoda – David Margulies – Michael Galeota – Dan Haggerty – Alan Young – Nancy Dow – Ann Morgan Guilbert – Gloria DeHaven – Florence Henderson – Charmian Carr – Michèle Morgan – Drewe Henley – Frank Finlay – Liz Smith – Lisa Masters.
Må de vila i frid!


David Bowie (08 jan/1947 – 10 jan/2016)

labyrinth-david-bowie-1

Hela världen föll i sorg när nyheten om musikikonen David Bowies bortgång nådde oss. Hans cancer i levern vann tillslut och i januari somnade han in för gott. Även om stjärnan först och främst var en fantastisk musiker så medverkade han även i flera TV- och filmproduktioner som skådespelare.

Labyrint (1986) spelade han Jareth, the Goblin King, som uppfyller en 16-årigs flickas önskan att slippa sin lillebror. Han rövar bort pojken, och den ångrande systern måste genomgå en labyrint för att få tillbaka honom. Han medverkar även i Christopher Nolans sci-fi-drama The Prestige (2006) i rollen som vetenskapsmannen och uppfinnaren Nikola Tesla.

Bowies musik har använts som soundtrack till både film och TV. På IMDb listas ha i skrivande stund med totalt 546 credits (medverkande produktioner). Han Golden Globe-nominerades för Bästa Filmlåt för ”Putting Out the Fire” i filmen Cat People (1982).

David Bowie var en sann stjärna som under hela sin karriär utforskade nya områden och stilar. Precis i samband med sin bortgång släppte han sitt sista album med hälsningar och budskap som upptäckts månader i efterhand.

Bowie blev 69 år gammal. 


Alan Rickman (21 feb/1946 – 14 jan/2016)

Alan Rickman

Den 13 januari avled den legendariska brittiska skådespelaren Alan Rickman i cancer. Genom sin gestaltningar av idag älskvärda skurkroller i Die Hard (1988) och Robin Hood: Prince of Thieves (1991), och hans episka karaktär i Harry Potter-serien som den iskalla Professor Severus Snape har han vunnit över folks hjärtan genom flera generationer.

Under sin karriär regisserade han även två filmer, Vintergästen (1992), med Emma Thompson i huvudrollen, samt A Little Chaos (2014), med Kate Winslet. Rickman spelade även på teaterscenen och nominerades till en Tony för sin insats i Les Liaisons Dangereuses på galan år 2002.

Rickman blev 69 år.


George Gaynes (03 maj/1917 – 15 feb/2016)

george-gaynes-police-academy

Finlandsfödda George Gaynes blev känd genom både TV och film. Under åren 1984-1988 medverkade i TV-serien Punky Brewster i rollen som fosterpappan Henry Warnimont, och från 1984-1994 spred han glädje och skratt över hela världen i de sju Polisskolan-filmerna som den klumpiga och korkade polischefen Eric Lassard.

George Gaynes avled i februari, 98 år gammal.


George Kennedy (18 feb/1925 – 28 feb/2016)

Cool Hand Luke (1967) Directed by Stuart Rosenberg Shown: George Kennedy

George Kennedy hade en väldigt bred repertoar. Han belönades med en Oscars för kriminaldramat Rebell i bojor (1967), men visade även en imponerande komisk förmåga senare i karriären. Tillsammans med Leslie Nielsen gjorde han de tre klassiska Nakna Pistolen-filmerna (Den nakna pistolen (1988), Den nakna pistolen 2½: Doften av rädsla, (1991), Nakna pistolen 33 1/3 – den slutgiltiga förolämpningen (1994)). Under 1988-1991 medverkade han även i såpoperan Dallas (1978-1991) i rollen som Carter McKay.

George Kennedy avled av naturliga orsaker i Middleton, Idaho, bara tio dagar efter sin 91:a födelsedag. 


Doris Roberts (04 nov/1925 – 17 apr/2016)

doris roberts

Doris Roberts inledde sin långa karriär på Broadway. Hon medverkade i bland annat The Desk Set och The Last of the Red Hot Lovers innan hon bytte över till den digitala branschen.

Hennes mest kända roll är förmodligen som Marie Barone, den extremt påfrestande modern i TV-serien Alla älskar Raymond (1996-2005) som gav henne hela fyra Emmys. Hon spelade även i TV-serien Remington Steele (1982-1987) och i långfilmskomedin Ett päron till farsa firar jul (1989).

Doris Roberts avled i sitt hem i Los Angeles av naturliga orsaker, 90 år gammal.


About Oscar Vilhelmsson 165 Articles
Jag studerar filmvetenskap på Lunds Universitet och älskar att hitta nya guldkorn inom alla olika genres. Tar gärna emot tips på mindre kända verk.

1 Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.