De sämsta filmerna 2016 – Filmtopp gräver fram bottenskrapet

Ännu ett år har gått och många filmer har det blivit. En hel del bra, men också ett och annat bottenskrap. Här listar vi på Filmtopp de största stolpskotten som vi har recenserat under årets lopp.

LÄS MER: De bästa filmerna 2016 

Följande kriterier måste uppfyllas för att filmen ska kvala in på listan:

  1. Den måste ha fått max 1,5 i betyg av Filmtopp.
  2. Den måste ha haft svensk premiär under 2016. Detta kan innebära att vissa filmer som tidigare har haft premiär utomlands slinker med.
  3. Det måste vara en långfilm.

Eftersom detta inte är en individuell lista utan alla de filmer som Filmtopp har sågat under årets gång, är filmerna sorterade efter bokstavsordning och betyg.

Alice i Spegellandet

alice-through-the-looking-glass
Foto: Disney

Regi: James Bobin
Med: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Sacha Baron Cohen m.fl.
Genre: Äventyr

Handling: Efter att Alice (Mia Wasikowska) har återvänt från en handelsresa med sina fars fartyg, försöker Hamish tvinga henne att skriva över skeppet till honom. Om hon vägrar, förlorar hennes mor sitt hus. När Alice är som mest förtvivlad hittar hon en magisk spegel som visar sig vara en portal tillbaka till Underlandet.

Filmtopps dom: Om du bortser från Wasikowska, som åtminstone lyckas vara någorlunda charmig, hör skådespelarinsatserna hemma på ett studentspex på fyllan. Inte minst Johnny Depps som är förvånansvärt själlöst.

betyg_1_5

Ghostbusters

empire ghostbusters subs cover

Regi: Paul Feig
Med: Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon, Leslie Jones, Chris Hemsworth m.fl.
Genre: Sci-fi, Drama

Handling:  Berättelsen handlar om den paranormala forskaren Abby Yates (McCarthy) och hennes kumpan Jillian Holtzmann (Kate McKinnon), som sammanslår sig med den vetenskapligt inriktade Erin Gilbert (Wiig) och den tuffa tunnelbanearbetaren Patty Tolan (Leslie Jones). Tillsammans bildar kvinnorna spökförbundet ”Ghostbusters” i syfte att bevisa att spöken faktiskt existerar. Allt eftersom inser gänget att staden New York behöver räddas ifrån ett stort andligt hot.

Filmtopps dom: Ghostbusters kan liknas vid förra årets Adam Sandler-flopp Pixels. Monster är lösa i staden och några osannolika hjältar måste komma till undsättning. Det haglar av plumpa skämt samtidigt som båda filmerna har en liknande visuell stil och historierna förs framåt i ungefär samma dåsiga, dimmiga halvfart. I Pixels sköt ett par män ner CGI-skapade arkadfigurer med laserpistoler. Här skjuter ett par kvinnor CGI-skapade spökbanditer med laserpistoler. Om det inte finns hjärta och hjärna i grundhistorien spelar det ingen roll om en film har en budget på över 100 miljoner dollar. Nej, det råder ideligen idétorka i Hollywood.

betyg_1_5

 Gods of Egypt

gods-of-egypt

Regi: Alex Proyas
Med: Gerard Butler, Nikolaj Coster-Waldau, Brenton Thwaites m.fl.
Genren: Äventyr, Drama

Handling: När solguden Ra skapade världen blev resultatet alldeles bedårande. Han lät sina två söner härska och leva bland människorna i Egypten. Den ena var Osiris, fruktbarhetens gud, som kom att personifiera pånyttfödelsen och därmed älskades av folket. Den andra var Set, härskaren över ödemärken, och den raka motsatsen till brodern Osiris. Efter att Osiris utropar sin son Horder som arvtagare till Egypten flaggar brodern Set för maktkamp, eftersom han själv anser sig vara den sanna härskaren och avbryter kröningen.

Filmtopps dom: Den största delen av filmens budget är uppenbarligen avsatt till filmens animationer och fightingscener. Detta på bekostnad av ett uselt manuset och en rätt B-betonade roll-lista, vilket också märks. Det finns igen bra kemi mellan karaktärerna och jag känner inget engagemang till filmens berättelse och dess universum. Faktiskt är samspelet mellan filmens två huvudpersoner, Nikolaj Coster-Waldau och Brenton Thwaites, på samma nivå som TV-serien Xena krigarprinsessan. Ganska pajig och barnslig med andra ord.

betyg_1_5

London has Fallen

Recension london-has-fallen

Regi: Babak Najafi
Med: Gerard Butler, Morgan Freeman, Aaron Eckhart m.fl.
Genre: Action

Handling: Den brittiska premiärminister avlider hastigt i en förmodad hjärtattack och världens ledare måste bege sig till London för den statliga begravningsceremonin. För Scotland Yards del innebär invasionen av presidenter och premiärministrar ett enorm säkerhetspådrag för statsmakten. Många personer och särintressen skall skyddas under tillställningen vars hotbild är kraftigt, speciellt med tanke på den ökade mängden terrorbrott runt om i världen. Efter mycket om och men beslutar sig den amerikanska presidenten att närvara vid begravningen. Ett beslut han inom något dygn ska få ångra.

Filmtopps dom:  Den ena punchlinen är sämre än den andra och inte blir saken bättre av att skådespelarinsatserna är riktigt kemilösa. Gerard Butler framställs som en plastig actionfigur vars primära funktion är att se skitnödig ut, medan han har ihjäl den ena stuntmannen efter den andra, frammanades på motorcyklar.

betyg_1_5

Why Him?

gallery6-gallery-image
Foto: 20th Century Fox

Regi: John Hamburg
Med: Bryan Cranston, James Franco, Zoey Deutch, Keegan-Michael Key m.fl.
Genre: Komedi
Handling: Stanfordstudenten Stephanie Fleming bjuder med sin familj till Kalifornien för att fira jul tillsammans med hennes nya pojkvän, den excentriska tech-miljonären Laird Mayhew. Stephanies pappa Ned, som jobbar inom pappersindustrin, blir inte glad när Laird berättar att han – om Ned ger sin välsignelse – tänker fria till hans dotter.

Filmtopps dom: Why Him? är en julfilm som man snabbt glömmer bort och som knappast kommer att bli någon tradition att se under kommande jular. Storyn är tunn och konventionell, manuset för det mesta torftigt och regin saknar någon som helst stil, vilket främst ger en tevekänsla. Inte ens cameoroller av Elon Musk, Steve Aoki och Gene Simmons kan räta upp situationen.

betyg_1_5

Inline
Inline