Skräckclowner – De mest minnesvärda skräckclownerna på film!

Clowner, detta ska vi frossa i idag! Färglada uppsminkade underhållare eller läbbiga, krigsmålade psykopater? Ämnet är sannerligen polariserande – i synnerhet med tanke på det aktuella mediadrevet. Hysteriska inlägg delas flitigt på sociala medier av vettskrämda medborgare, som förtäljer att maskbärande dårar idkar våldsamheter på våra gator och torg. Våldsbenägna dårar utnyttjar människors redan problematiska relation till de sminkbärande lustigkurrarna.

Även skräck-dirigenter i Hollywood är väl bekanta med denna akilleshäl. Hollywood är snabba på att kapitalisera på människors värsta fobier och rädslor i skräckfilmer av varierande kvalitet. Tandläkare (The Dentist 1 & 2), dockor (Den onda dockan, Annabelle) och även, givetvis, clowner är några av de känsliga punkter Hollywood exploaterar med ett sadistiskt leende på läpparna! Som liten parvel fick mitt tarmsystem sig ordentliga rensningar signerat Tim Currys Pennywise (It) och det är fortfarande en figur som sprider kalla kårar i hela mitt nervsystem.

Just nu rullar också nyinspelningen av boken ”Det” på våra biograferna. Bill Skarsgård är grym i rollen och givetvis platsar han på denna lista om minnesvärda skräckclowner på film. En annan lista jag vill passa på att tipsa om är Filmtopps sammanställning med de bästa skräckfilmerna från filmhistorien.

Idag tänker jag presentera en lista över de mest minnesvärda skräckclownerna från filmens värld.

Paul/HE – He Who Gets Slapped (1924)

Foto: MGM
Foto: MGM

Lon Chaneys bittra clown vars hela akt består av att ta emot barska örfiler från andra clowner.

Clowndockan – Poltergeist (1982)

de mest minnesvärda skräckclownerna på film
Foto: MGM

Vem kan sudda ut denna filuren ur sitt filmminne? Jag frågar åt en kompis.. Steven Spielberg-producerade Poltergeist är onekligen en riktig skräckklassiker.

Alienclownerna – Killer Klowns from Outer Space (1988)

Foto: Trans World Entertainment
En film med många skräckclowner. Foto: Trans World Entertainment

Killer Klowns from Outer Space erbjuder en tripp för den som föredrar sina clowner bestående av lika delar trams som terror.

Cheezo, Bippo & Dippo – Clownhouse (1989)

Tre mentalpatienter flyr sitt boende och antar ett gäng cirkusclowners identiteter. Terrorn kan börja i denna kontroversiella skräckis.

Pennywise – It (1990)

Foto: Warner Bros. Television
Foto: Warner Bros. Television

Denna klassiker har figurerat i många clownofobers feber-osande mardrömmar. Tim Currys Pennywise är ett säkert kort för dig som vill sprida skräcken för stora, röda näsor och tuperade frisyrer.

Killjoy – Killjoy-serien (2000 – 2016)

Foto: Full Moon Entertainment
Foto: Full Moon Entertainment

En riktigt b-rulle som lyckas framavla inte mindre än fyra uppföljare – så någonting måste väl Killjoy göra rätt?

Kent McCoy – Clown (2014)

Foto: Dimension Film
Foto: Dimension Film

Regissören Jon Watts (herren som blivit anförtrodd Spider-man: Homecoming) tar i från tårna! Vad kan vara läbbigare än en ruskig clowndräkt? Jo, en som växer fast i huden på dig. Uscha!

”Det” 2017

Bill Skarsgård som skräckclownen Pennywise i film Det.
Bill Skarsgård som skräckclownen Pennywise i filmen Det.

Det bästa till sist? Filmen Det rullar för fullt på våra biografer och har du inte sett filmen boka en biljett nu! Bill Skarsgård är grym som skräckclownen Pennywise.

Har du lyckats hålla din clownfobi stången under detta kollage? Var det någon läbbig pajas jag glömde på denna lista? Tveka inte att tipsa oss om fler skräckclowner på film!

About Fredrik Edström 284 Articles
Med den ena foten stabilt placerad i den bombastiska, högbudet-världen och den andra i mysiga karaktärsdrivna draman blir jag knappt själv klok på min filmsmak. Dock är en sak säker: Jag är djupt förälskad i filmens värld.