Tips på bra dansk film

Filmtopp tipsar – bra danska filmer du borde se

Edward Langert Wikström
14 januari 2024 kl. 12:01

Underskatta inte danskarna!

Våra nordiska grannar till söder har lyckats producera en och annan riktigt bra rulle genom åren. Filmtopp tipsar om några danska filmer som du borde se.

pusher
Foto: Triangelfilm

Pusher (1996)

Regi: Nicolas Winding Refn

I denna thriller får publiken följa smågangstern Frank (Kim Bodina) och hans kompanjon Tonny (Mads Mikkelsen) i deras liv i Köpenhamn i slutet av 90-talet. Tillvaron är enkel. Sälja knark på vardagarna och dricka på kvällarna, Frank och Tonny är nöjda.

Men när Frank bli påkommen med att sälja heroin till en svensk kåkfarare (Peter Andersson, Noll tolerans 1999) och tagen av polisen så förändras allt, och Tonny och Franks partnerskap ställs på spel. Nu måste Frank hitta ett sätt att betala tillbaka pengarna för Heroinet som han fått av Milo (Zlatko Buric, Triangle of Sadness, 2022), en munter men hänsynslös gangsterboss från Jugoslavien.

Här streamar du: Pusher (1996)

FLAMMEN OG CITRONEN
FLAMMEN OG CITRONEN Foto: Sandrew Metronome

Flammen og Citronen/Flamman och Citronen (2008)

Regi: Ole Christian Madsen

Flamman och Citronen var kodnamn för två av de främsta medlemmarna i den danska motståndsrörelsen under den tyska ockupationen 1940-45, Bent Faurschou Hviid (Flamman, Thure Lindhardt) och Jørgen Haagen Schmith (Citronen, Mads Mikkelsen). Detta under en tid där Danmark var hårt pressat och totalt centralstyrt från Berlin, samtidigt som många flytt till det neutrala Sverige.

Filmen skildrar hur den danska motståndsrörelse Holger Danske trappar upp sina attacker och sitt sabotage mot den nazistiska ockupationsmakten 1944, detta med Flammen och Citronen i spetsen. Motståndsrörelsen tar order från London för att bäst kunna understödja de allierade och under sommaren 1944 så får Flammen och Citronen order att likvidera två tyska officerare, de båda motståndsmännen lyder men omständigheterna är oklara. Samtidigt kommer Flammen i kontakt med den mystiske modetecknaren Ketty, vars lojalitet är oklar.

Här streamar du: Flammen og Citronen/Flamman och Citronen (2008)

broderskab
Foto: Studio S Entertainment

Broderskab/Brödraskapet (2009)

Regi: Nicolo Donato

Efter att den unga Lars (Thure Lindhardt) har fått sparken från danska armén efter dåligt uppförande så blir han frustrerad, arg och ovetande om sin framtid. Men av en slump så stöter han in i den lokala Nazistgruppen, som styrs av den iskalla Tykke (Nicolas Bro, Adams äpplen 2005).

Snabbt kommer Lars in i Brödraskapet och blir deras främsta soldat i deras aktiviteter och misshandla homosexuella och attackera flyktingförläggningar, men ännu snabbare kommer Lars närmare den hårdnackade Jimmy (David Dencik), som också är en av brödraskapets främsta soldat. Filmen uttrycker det verkliga kaoset som uppstår när ens radikala politiska ideal kraschar med ens känslor och ens hemliga behov.

Här streamar du: Broderskab/Brödraskapet (2009)

a-royal-affair-a-royal-affair-33099807-1920-1080
Foto: Nordisk Film

En kongelig affære, A Royal affair (2012)

Regi: Nikolaj Arcel

Året är 1766 och den unga brittiska prinsessan Caroline Mathilde (Alicia Vikander) blir av politiska skäl bortgift till den också unga Kung Kristian den 7:e av Danmark (Mikkel Boe Følsgaard). Den spontana och lätt sinnesrubbade Kristian och den blyga Caroline utvecklar en formell och bitter relation, där bägge parter är besvikna på varandra.

Detta sker under Upplysningstiden i Europa, då fler och fler började ifrågasätta den gamla ordningen av religiös och monarkistisk hierarki. Men i Danmark, Europas äldsta kungahus, så blåser inga vindar av förändring och den välbärgade adeln styr i Konseljen, där den uttråkade kungen bara behöver skriva under. Men en dag så får kungen en ny livläkare, den tyska Johann Friedrich Struensee (Mads Mikkelsen), Genast skapar Struensee och Kungen en unik vänskaplig relation, samtidigt som Struensee och drottningen finner varandra.

Här streamar du: En kongelig affære, A Royal affair (2012)

Fem ytterligare tips:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL