Bästa filmerna på Netflix

Singin’ in the Rain (1952)

singin-in-rain1

Handling: Singin’ in the Rain handlar om de mindre vackert talande skådespelarnas svårigheter när stumfilmen blev till ljudfilm. Hollywood goes meta, med bravur!

Motivation: Vem har inte förtjusats av titelspåret? I denna livsbejakande film finns det så många musikstycken som du garanterat känner igen. Det bör anses vara en del av allmänbildningen att ha sett den.

betyg_4_5

Stand by Me (1986)

stand by me

Handling: Det visar sig att de allihop bär på tyngande tankar och problem. Långsamt börjar resan snarare handla om att med gemensam kraft brottas mot fördomar och inre demoner än själva äventyret.

Motivation: Rob Reiner har regisserat två Stephen Kingfilmer, detta var hans första. Det är en gripande film med starkt barnskådespeleri. Bland annat skiner River Phoenix starkt i rollen som gängets utnämnde tuffing Chris.

betyg_4_5

The Wrestler (2008)

wrestler

Handling: Randy, en före detta wrestlingstjärna kämpar för att laga sin spruckna relation till sin dotter samtidigt som han förälskar sig i en strippa. Efter en match får Randy en hjärtattack och råds av läkare att inte göra fler matcher. Fast kan han verkligen hålla sig utanför ringen?

Motivation: I The Wrestler syns det hur mycket hjärta skådespelarna lägger ner i sina roller. Känslan pumpar i varenda ven och karaktärerna känns så oerhört mänskliga. Rourke vann en Golden Globe för sin hjärtevärmande insats som Randy Robinson och blev Oscarsnominerad, men snubblade på mållinjen mot Sean Penn som vann för Milk. Om Rourke hade vunnit hade det varit en inspirerande story i sig.

betyg_4_5

 Betyg 5: De bästa filmerna på Netflix

 A Clockwork Orange (1971)

Clockwork ORane

Handling: Ur samhällets perspektiv är Alex ett monster. Han roar sig med att stryka runt längs stadens gator och råna, misshandla och våldta sina medmänniskor för blotta nöjets skull. Efter att han så småningom åker fast erbjuds han ny behandlingsmetod på fängelset, som ska göra honom äcklad av sex och våld. Resultatet är lyckat, kanske lite för lyckat för Alex egen skull.

Motivation: På många sätt är Clockwork Orange ett av de riktigt stora mästerverken. Det är en film som utmanar sin publik emotionellt på flera plan. Först äcklas vi av Alexs vidriga beteende, därefter ömkar vi honom när han släpps ut från fängelset och faller offer för det samhälle han tidigare terroriserade.

betyg_5

 Batman – The Dark Knight (2008)

Batman

Handling: Bruce Wayne (Christian Bale) har kommit in i sin roll som Batman. Samarbetet med James Gordon (Gary Oldman) underlättar för polisens kamp mot organiserad brottslighet. När en ny spelare kommer in i matchen krävs mer än någonsin förut av Batman för att vinna. Jokern (Heath Ledger) sätter inte bara hans fysiska förmågor på prov, utan även hans psykologiska uthållighet. Ingenting är säkert och allting kan vara en fälla eller ett trick när Jokern är i farten.

Motivation: Jag behöver egentligen endast nämna Heath Ledgers fenomenala tolkning av Batmans ärkefiende Jokern för att denna placering ska vara berättigad. Ingen trodde att han var rätt för rollen innan filmen hade kommit ut, men ack så fel de hade.

5 ögon

Borta med vinden (1939)

GONE WITH THE WIND, Clark Gable, Vivien Leigh, 1939

Handling: En storslagen berättelse om manipulativa Scarlet O’Haras och egensinnige Rhett Butlers kärleksrelation under inbördeskriget.

Motivation: Borta med vinden är en episk kärlekshistoria utan motstycke. Låt dig inte avskräckas av den långa speltiden på fyra timmar, detta är en fullkomligt trollbindande filmupplevelse!

5 ögon

Casablanca (1942)

Humphrey Bogart och Ingrid Bergman i Casablanca

Handling: Casablanca utspelar sig i staden Casablanca i nordvästra Afrika under andra världskrigets början. Staden, som fungerar som en hållplats för européer som vill korsa Atlanten, är dock belägrad av nazister. Rick Blaine (Humphrey Bogart), en f.d. frihetskämpe, äger numera stadens populäraste krog. Av en slump korsas hans väg av hans tidigare kärlek, Ilsa Lund (Ingrid Bergman).

Motivation: En av de absolut största filmklassikerna någonsin. Detta är klassisk romantisk film utan motstycke. Ingrid Bergman gör en bra rolltolkning, men filmens stjärna är Humphrey Bogart. Han fullständigt briljerar i rollen som Rick. Det finns också flera intressanta birollsfigurer i berättelsen som gör starka avtryck: pianisten Sam, stadens polischef Renault för att nämna några.

5 ögon

Chinatown (1974)

Chinatown
Foto: Paramount Pictures

Handling: Privatdetektiven Jake Gittes (Jack Nicholson) får det hett om öronen efter att ett rutinmässigt otrohetsuppdrag visar sig vara betydligt större än vad han någonsin hade kunnat föreställa sig. Under resans gång lär han känna Ewelyn Mulwray (Faye Dunaway) en förmögen societetskvinna, som kan bli hans fall.

Motivation: Chinatown är både en av regissören Roman Polanskis stora mästerverk och en av de bästa detektivfilmerna i amerikansk filmhistoria. Här finns flera ikoniska scener och en ordentlig plot twist – och vem tackar nej till det? Har du inte sett Chinatown och är det minsta filmintresserad, gör dig själv en tjänst och se den nu.

5 ögon

Exorcisten (1973)

Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Handling: William Friedkins odödliga skräckpärla behöver knappast någon närmre presentation. Handlingen är enkel. Linda Blair spelar flickan Regan som blir besatt av en ondsint demon, Max von Sydow spelar prästen som tar sig an uppgiften att driva ut hennes demon.

Motivation: Exorcistens stora styrka är filmens tidlöshet. Effekterna håller fortfarande och skräcken växer successivt och blir gradvis allt mer påträngande. Regans förvandling från oskyldig flicka till ett bisarrt monster är trovärdigt genomförd och den legendariska spindelgånsscenen är hemsökande…

5 ögon

Indiana Jones: Jakten på den försvunna skatten (1981)

Harrison Ford som Indiana Jones

Handling: Arkeologen Indiana Jones anlitas av den amerikanska regeringen för att hitta den mytomspunna Förbundsarken före nazisterna gör det. Det blir en fartfylld och vild kapplöpning över hela världen från Nepal via Egyptens Kairo till det grekiska öriket.

Motivation: Filmen tog hela Hollywood med storm och är fortfarande måttstock för den perfekta äventyrsfilmen.

betyg_5

2 Comments on Bästa filmerna på Netflix

  1. Nyckeln Till Frihet och The Impossible borde definitivt vara med på listan. Fantastiska filmer.

5 Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.