Bästa filmerna på Netflix

4,5 i betyg

12 Years a Slave (2013)

12 YEARS A SLAVE, right: Chiwetel Ejiofor, 2013, film still, ph: Francois Duhamel/TM and Copyright ©Fox Searchlight Pictures. All rights reserved./courtesy Everett Collection
Foto: Fox Searchlight Pictures.

Handling: 12 Years a Slave är inte någon typisk Oscarsfilm utan ett originellt klyschfritt mästerverk baserat på en sann historia om den frie familjefadern Solomon Burke (Chiwetel Ejifor) som tvingas till slaveri. Salomon säljs först till den relativt sympatiske ranchägaren Ford (Benedict Cumberbatch) för att sedan hamna hos den omtalat stränge farmaren Edwyn Epps (Michael Fassbender).

Motivering: Kort sagt är 12 Years a Slave ett litet mästerverk inom genren. En framtida klassiker.

betyg_4_5

American History X (1998)

american-history-x-kapak-fotografi-2

Handling: En före detta nazist försöker hindra sin yngre bror från att begå samma misstag som honom.

Motivation: American History X är ett spännande och chockerande drama i vilket Edward Norton briljerar i rollen som storebrodern Derek. Vi tittare får lära oss de bittra konsekvenserna av rasism och grupptryck.

betyg_4_5

Black Swan (2010)

black swan

Handling: En fullvuxen balettdansös bor fortfarande hemma hos sin mamma gör allt hon kan för att landa rollen som den svarta svanen i balettföreställningen Svansjön.

Motivation: Black Swan är en mörk psykologisk thriller som ständigt kommer att hålla dig på spänn. Unikt med filmen är att den varken känns en minut för lång eller för kort. Natalie Portman vann en Oscar för Bästa Kvinnliga Huvudroll.

betyg_4_5

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Foto: Columbia Pictures
Foto: Columbia Pictures

Handling: I denna kolsvarta konedi, inspelad ett par år efter Kubakrisen, försöker en stridslysten general övertala politiker att dra igång ett kärnvapenkrig mot Sovjetunionen.

Motivation: Trots sina år på nacken, är Dr. Strangelove fortfarande en av de skarpaste satirerna som har gjorts. Stanley Kubricks tagning av kalla kriget är både skarp och hysteriskt rolig. Dessutom står Peter Sellers för tre av huvudrollerna.

betyg_4_5

Fight Club (1999)

fight club

Handling: En man som lider av allvarlig sömnbrist, letar efter ett sätt att förändra sitt liv när han stöter på Tyler Durden och de bildar en slagsmålsklubb.

Motivation: Fight Club är definitionen av filmskaparglädje. Hur regissören David Fincher leker med färger och form är tillsammans med denna blodiga berättelse väldigt fängslande. Brad Pitt och Edward Norton är båda två helt suveräna.

betyg_4_5

 Jakten (2013)

hunt1

Handling: Jakten är baserad på den verkliga historien om en förskolelärare som blir anklagad för att ha sexuellt ofredat ett barn. Snart vänder sig hela byn emot honom, utan direkta bevis om hans skyldighet.

Motivation: Jakten är en gripande konversationsstartare om ett tabubelagt ämne, som lika självklart som Mads Mikkelsen gör en fantastisk insats, har en plats bland de bästa filmerna på Netflix.

betyg_4_5

Järnjätten (1999)

Järnjätten i The Iron Giant

Handling: Unge Elliot blir vän med en jätterobot från yttre rymden. Men när staten hör rykten om en jättevarelse, som de med säkerhet tror är en kommunistisk mördarmaskin, måste Elliot gömma sin nya vän.

Motivation: Denna pastisch till atomålderns kommunistskräck är så jäkla spot on. Det är innovativt, retro och rätt och slätt underbart.

betyg_4_5

Kill Bill: vol 1 (2003)

kill-bill

Handling: När ”The Bride” vaknar upp efter en tid av koma, är hon fast besluten på att hämnas på de som förstörde hennes liv.

Motivation:  När Kill Bill kom 2003 var den med hästlängder Tarantinos mest blodiga actionthriller. Hela filmen är fantasifull, överdriven och späckad med spännande, utdragna dialoger. Dialogerna går att hitta i alla Tarantinos filmer och det är därför han fått sin titel ”Master of Dialogue”, men en av de starkaste dialogdrivna scenerna han skrivit finns i slutet av Kill Bill.

betyg_4_5

Maffiabröder (1990)

goodfellas-522b689dd0306

Handling: Henry Hill har alltid drömt om att bli en gangster. Han och hans vänner avancerar långsamt inom maffia-hierarkin.

Motivering: Förutom Gudfadern-filmerna så är detta den bästa maffiafilmen där ute. Det är nästan så att man känner sig skyldig för att man hejar på skurkarna, men det är omöjligt att inte dras med på deras resa.

betyg_4_5

Once Upon a Time in America (1984)

once_upon_a_time_in_america

Handling: I Sergio Leones epos Once Upon a Time in America får vi se hur två judiska ungdomar växer upp och lämnar gettot för New Yorks organiserade kriminella värld.

Motivation: Detta är på många plan ren och skär filmmagi. Leone har fått till en  ovanligt varm touch i detta vackra drama.

betyg_4_5

2 Comments on Bästa filmerna på Netflix

  1. Nyckeln Till Frihet och The Impossible borde definitivt vara med på listan. Fantastiska filmer.

5 Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.