Bästa filmerna på Netflix

The Prestige (2006)

Foto: Francois Duhamel

Handling: Robert Angier och Alfred Borden, två före detta vänner och lärlingar till samma illusionist blir ärkefiender efter att Angiers fru drunknar under ett trick.

Motivation: Se den om du älskar överraskande ”twists”. The Prestige är en smart film som hela tiden utmanar publiken att fundera ut vad som egentligen försiggår.

betyg 4

Riddarfalken från Malta (1941)

 

Handling: I denna klassiska deckargåta dras privatdetektiven Sam Spade (Humphrey Bogart) in i en mordgåta som utmynnar i något helt annat.

Motivation: En spännande klassiker som nästan känns som en Tintin-film för vuxna, fast med rappa dialoger och hårda nävar.

betyg 4

Rädda menige Ryan (1998)

spr-wallpaper-saving-private-ryan-1669435-1680-10501

Handling: Åtta amerikanska kommandosoldater tar sig in på tyskt ockuperat område under andra världskriget för att rädda en soldat vars tre bröder har dödats.

Motivation: Steven Spielbergs film är anmärkningsvärd för sin intensiva öppningsscen på 24 minuter där landsättningen på Omaha Beach den 6 juni 1944 (Dagen-D), gestaltas. Makalöst välregisserat!

betyg 4

The Selfish Giant (2013)

the selfish giant

Handling: Två arbetarklassungdomar försöker hantera sitt utanförskap i detta brittiska drama.

Motivation: Detta är en enkel film som på ett träffsäkert sätt sätter fingret på utanförskap. Det är också en film som på många sätt imponerar. Fotot är snyggt, särskilt med de minnesvärda bilderna på fabrikstornen som står som dystra mörka vakttorn.

betyg 4

Skuggor över södern (1962)

To Kill a Mocking Bird

Handling: Atticus Finch är en försvarsadvokat som ska hjälpa en mörkhyad man och hans son mot en orättvis våldtäktsdom.

Motivation: Denna klassiker bjuder på flera gripande scener och innehåller några av de bästa rättegångsscenerna i amerikansk film.

betyg_4

Sleepy Hollow (1999)

Johnny Depp i Sleepy Hollow

Handling: Året är 1799 och konstapeln Ichabod Crane, spelad av Johnny Depp, skickas till det lilla samhället Sleepy Hollow för att utreda de mystiska omständigheterna kring en rad mord där offren har halshuggits av en till synes huvudlös ryttare.

Motivering: Sleepy Hollow är en spökhistoria i ruggig höstmiljö. Filmen är långsam i sitt tempo vilket ger den en mer kuslig stämning snarare än skräckinjagande. Historien om den huvudlösa ryttaren är intressant och som tittare för man bit för bit följa mysteriet kring de mordiska omständigheterna. Rekommenderas för den som gillar mer spöklika skräckfilmer framför splatter-historier.

betyg 4

Smala Sussie (2003)

smala sussie

Handling: Sussie är spårlöst försvunnen och hennes bror återvänder hem till Värmland för att hitta henne.

Motivation: Smala Sussie är Ulf Malmros bästa verk, och en gripande gangsterkomedi som lyfter fram de allvarliga konsekvenserna av drogmissbruk.

betyg_4

Storstadshamn (1954)

On the Water Front

Handling: Terry Malloy drömmer om att bli boxare medan han springer ärenden åt Johnny Friendly, en korrupt fackföreningschef. En dag blir Terry vittne till ett mord som utförs av Johnny Friendlys hejdukar.

Motivation: Storstadshamn är ett starkt litet drama med en exemplarisk Marlon Brando i huvudrollen.

betyg 4

 The Terminator (1984)

The Terminator

Handling: En cyborg kommer från framtiden för att döda servitrisen Sarah Connor. Varför? Jo, hennes ännu ofödda son kommer fyrtio år senare leda människornas motståndsrörelse mot maskinerna som tar över jorden.

Motivation James Camerons The Terminator är en riktigt spännande actionthriller och möjligen regissörens bästa film.

betyg 4

Trollkarlen från Oz (1939)

Foto: Warner Home Video
Foto: Warner Home Video

Handling: Dorothy sveps in i en magisk värld, och beger sig ut på en krokig färd för att hitta trollkarlen som kan hjälpa henne hem.

Motivation: Denna oförglömliga pärla från 1939 står sig fortfarande som en av filmvärldens mest renhjärtade (och färgglada!) hyllningar till det mänskliga släktets ohämmade fantasi. Klassiska melodistycken som Over the Rainbow och åtskilliga nyinspelningar visar att denna sagolika historia kan fånga vågor av generationer. Ett måste för filmälskaren.

betyg_4

Under skuggan (2016)


Handling: Mamma Shideh (Rashidi), dotter Dorsa (Manshadi) och pappa Iraj (Naderi) bor tillsammans i Teheran mitt under det pågående kriget mellan Iran och Irak på 80-talet. Familjeförhållandena är minst sagt ansträngda. Shideh, som har varit politiskt aktiv i den iranska revolutionen, får inte återuppta sina läkarstudier. Åttaåriga Dorsa drömmer mardrömmar om djinner (ökenandar) och har svårt att sova. När Iraj, som är utbildad läkare, får direktiv om att stationera sig i en krigszon vägrar Shideh att följa sin makes råd om att flytta in hos hans föräldrar. Istället tänker hon stanna i lägenheten tillsammans med sin dotter och vänta ut bombningarna. Hon anar dock inte vilka övernaturliga krafter som komma skall.

Motivation: Med sin långfilmsdebut Under the Shadow bjuder den iranska regissören Babak Anvari på en nyanserad skräckfilm där verklighetsburen skräck – i form av krigsterror och skuldkänslor – blandas med ett barns mardrömmar om övernaturliga varelser.

betyg_4

Undergången (2004)
undergången

Handling: Undergången är en dramatisering av de verkliga händelser som ägde rum hos den nazityska statsledningen under andra världskrigets allra sista period, den 20 april till den 2 maj 1945. Vi befinner oss i det tyska rikskansliets bunker i Berlin. Krigslyckan har vänt för nazisterna och Röda armén närmar sig huvudstaden med stormsteg. Hitlers ursprungliga glans har falnat och han är ett mentalt nervvrak.

Motivation: Undergången är ett av de mer fängslande och mänskliga porträtten vi har fått se av Hitler i filmväg. Bruno Ganz är exemplarisk i huvudrollen.

betyg 4

Zodiac (2007)

Robert-Downey-Jr-Zodiac-écrivain

Handling: Tecknaren Robert (Jake Gyllenhaal) är besatt av att hitta San Franciscos ökände seriemördare ”Zodiac”, som lämnar ledtrådar i stadens tidningar.

Motivation: Zodiac är en thriller där detaljerna ger dig utrymmet att själv agera detektiv. Jag trodde först att jag hade stenkoll på berättelsens innehåll, men jag överrumplas fortfarande över hur många detaljer och ledtrådar jag kan fånga upp när jag ser om filmen.

betyg 4

2 Comments on Bästa filmerna på Netflix

  1. Nyckeln Till Frihet och The Impossible borde definitivt vara med på listan. Fantastiska filmer.

5 Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.