Bästa filmerna på Netflix

The Matrix (1999)

The Matrix

Handling: I syskonen Wachowskis ikoniska dystopi får datahackern Neo (Keanu Reeves) veta sanningen kring sin och sina medmänniskors verklighet. Att vi alla är förslavade av maskiner och att allt vi upplever bara är en illusion.

Motivation: Matrix var en fullständig milstolpe i sci-fi och actiongenren. Actionscenerna var banbrytande och är fortfarande otroligt läckra. Filmens filosofiska ton ger också upplevelsen en extra dimension, som är svår att finna ett motstycke till.

betyg 4

Memento (2000)

momento

Handling: Leonard är på jakt efter sin frus mördare, något som kraftigt försvåras av att han inte kan lagra några långtidsminnen. För att hålla reda på alla viktig info han snappar upp tvingas han förlita sig på lappar – de viktigaste ledtrådarna tatuerar han in.

Motivation: Memento är en riktigt tät thriller som bjuder på flera överraskningar. En av dessa överraskningar är att filmen börjar med slutet och slutar med början. Låter det tråkigt? Låter det rörigt? Det funkar faktiskt utmärkt och det är värt resan!

betyg 4

Midnatt i Paris (2011)

midnight in paris 2

Handling: Gil (Owen Wilson) är en filmförfattare som lever ett otillfredsställande liv. Större delen av hans energi går åt till att alternera mellan att spy galla över hur blek samtiden är och att romantisera Paris ”gyllene ålder” . Gil är övertygad om att han är född i fel epok – att hans talanger och romantiska livvssyn hade skördat större framgångar på 20-talet. Se upp med vad du önskar, Gil, risken finns att det går i uppfyllelse.

Motivation: Midnight in Paris är en urmysig, varm komedi som är ogenerat naiv och gullig i sitt framförande. En film jag varmt rekommenderar, oavsett privata åsikter om Woody Allen som regissör eller person.

betyg_4

Mystic River (2003)

mystic-river-jimmy-finds-out-katie-is-dead

Handling: Mystic River följer tre vänner vars liv tidigt tar en oväntad vändning när en av dem blir kidnappad och utsatt för sexuella övergrepp. I vuxen ålder sammanflätas de gamla vännernas öden återigen efter en fruktansvärd familjetragedi.

Motivation: Det är en rysligt spännande historia där utgången inte är given förrän i filmens sista stund. Filmen lyfts ytterligare av fantastiska skådespelarinsatser från Kevin Bacon, Sean Penn och Tim Robbins där de två sistnämnda belönades med varsin Oscar.

betyg_4

Måndag hela veckan (1993)

groundhog-day

Handling: Självcentrerade TV-meterologen Phil (Bill Murray) har åkt till småstaden Punxsutawney för att göra ett reportage om Groundhog Day, en årlig stadsfest där frisläppandet av ett murmeldjur ska visa hur våren kommer att bli. Phil, som hatar sitt uppdrag lika mycket som han föraktar staden, vill åka hem så fort som möjligt, men en snöstorm tvingar honom att stanna kvar över natten.

När han vaknar upp följande dag upptäcker han att det är Groundhog Day – igen. På något märkligt sätt har han hamnat i ett slags tidsloop där samma dag återkommer om och om igen. Till en början utnyttjar Phil situationen till att göra precis vad han vill, men snart finner han situationen outhärdlig. Hur ska han bryta förbannelsen?

Motivation: Måndag hela veckan är en riktigt skarp svart komedi med en romantisk touch. Phil blir förälskad i nyhetsproducenten Rita (Andie MacDowell) och en stor del av historien kretsar kring hur han ska vinna hennes hjärta – på ”en” dag. Bill Murray är som gjuten för rollen.

betyg 4

Män som hatar kvinnor (2009)

Foto: Nordisk Film
Foto: Nordisk Film

Handling: Journalisten Mikael Blomkvist har en bister dag framför sig när vi först möter honom – han blir dömd för förtal efter att hans senaste scoop visat sig för bra för att vara sant. Mikael går dock inte arbetslös länge eftersom industrimagnaten Henrik Vanger behöver akut detektiv-hjälp med det ouppklarade mordet på hans högt älskade brorsdotter, Harriet. Mikael accepterar och får dessutom en research-assistent i form av en socialt missanpassad hacker vid namn Lisbeth Salander. Tillsammans slår de sina kloka huvuden ihop för att kunna lösa mordmysteriet.

Motivation: Män som hatar kvinnor är inte bara en av få svenska thrillerfilmer som på senare år gått upp på biograferna, men även en av de absolut bästa svenska thrillers som gjorts. Filmen har en spännande och komplex historia som ständigt håller oss gissandes. Dessvärre hittar du enbart den förlängda versionen på Netflix.

Bioversionen är tajtare och hade varit en bubblare till att ta en plats bland Netflix 10 bästa filmer.

betyg_4

The Network (1976)

The Network

Handling: När nyhetsankaren Howard uppger att han ska ta livet av sig i direktsändning blomstrar stationens tittarsiffror likt aldrig förr. Bolaget ger Howard ett eget program där han får raljera om ”sanningen” kring diverse samhällsproblem. Efter att han börjar attackera den egna TV-kanalen börjar han få stora problem.

Motivation: The Network är en briljant satir. Faye Dunaway är klockren som känslokall TV-producent och Peter Finch är magnifik i huvudrollen.

betyg 4

Shawshank 2

Handling: Andy Dufresne (Tim Robbins) blir dömd till livstids fängelse för mordet på sin fru, ett brott han hävdar att han inte har begått. Andy förs till Shawshank-fängelset och vi får i filmen följa hur han klarar av livet i fängelse. Han finner en vän i Ellis Boyd ‘Red’ Redding (Morgan Freeman) och en rad andra fångar. Han försöker ständigt göra livet i Shawshank bättre för sig själv och de andra fångarna samtidigt som han i smyg planerar att fly från livet han inte förtjänat.

Motivering: Nyckeln till frihet har under årens gång blivit så pass uppmärksammad att det tillhör närmast allmänbildningen att ha sett den.

betyg 4

 När Harry träffade Sally (1989)

Handling: Harry (Billy Crystal) träffar Sally (Meg Ryan) för första gången när de både tar examen. Sally ger honom skjuts till New York och efter det fortsätter deras liv på varsitt håll där de båda försöker på misslyckade sätt finna lyckan i kärleken. Men med jämna mellanrum springer de båda på varandra, och inser tillslut att en vänskap med det motsatta könet inte vore en dum idé. Snart uppstår frågan om en man och en kvinna verkligen kan vara vänner utan att känslor och sex blir inblandat.

Motivation: Detta är en av de absolut roligaste romantiska komedierna som jag har sett. Humorn är skarp, dialogen välskriven, rapp och fantastisk. Helt klart en av de bästa filmerna på Netflix.

betyg 4

Precious (2009)

Precious

Handling: Precious är 16 år och överviktig. Hon kan varken skriva eller läsa och bor tillsammans med sin horribla mamma i en sunkig lägenhet. Hennes mamma, Mary, utsätter ständigt Precious för fysiska, psykiska och sexuella övergrepp.

Motivation: Precious lyckas vara en underdog story om att finna sig själv utan att vara sentimental. Även om den inblick vi får se i Precious liv på många är sätt är skrämmande och vedervärdig, skänker filmen också hopp om en ljusare framtid.

betyg_4

2 Comments on Bästa filmerna på Netflix

  1. Nyckeln Till Frihet och The Impossible borde definitivt vara med på listan. Fantastiska filmer.

5 Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.