Bästa filmerna på Netflix

The Big Sleep (1946)

Foto: Warned Bros. Humphrey Bogart och Lauren Bacall

Regi: Howard Hawks
Genre: Thriller

Handling: Privatdetektiven Philip Marlowe (Bogart) anlitas av den äldre generalen Sternwood för att utreda ett utpressningsförsök på sin äldsta dotter Vivian (Bacall). Snart befinner sig Marlowe i ett nät av intriger, mord, gåtor och vilseledande kvinnor.

Motivation: Publiken får hela tiden arbeta som detektiver och precis som Marlowe gör, slungas vi mellan att dra den ena slutsatsen efter den andra. Detta kan uppfattas som krävande men samtidigt är det just detta som gör filmen så unik. Det handlar inte om att förstå exakt hur allt binds ihop utan det handlar mer om att njuta av känslan av att vara inblandad i en riktig deckargåta.

Blue Jay (2016)

blue-jay
Regi: Alexandre Lehmann
Genre: Drama
Handling: När Jim och Amanda gick i high school var de oskiljaktiga, de var kära upp över öronen och deras framtid tillsammans var redan utstakad. Nu, nästan 20 år senare, möts de igen under ett tillfälligt besök i deras lilla hemstad i Kalifornien, bland gångarna i matbutiken. Efter att ha kommit över den stela ”Hej, hur är det med dig nuförtiden?”-tröskeln spenderar de dagen med att reflektera över deras gemensamma förflutna, vilka personer de än gång var och vilka de nu har blivit.
Motivation: Det handlar om filmskapande i sin enklaste form, även om Alexandre Lehmann regisserar skickligt är det Mark Duplass-film. Utöver att spela huvudrollen som Jim har han också skrivit manuset, eller åtminstone ett ramverk för honom och Sarah Paulson att hålla sig inom då mycket är improviserat.
betyg_4

Den sista föreställningen (1971)

Handling: I en småstad i Texas på 50-talet får vi följa ett ungdomsgängs liv. Kärlek, sex och utanförskap förmedlas med en stor dos medmänsklighet.

Motivation: Jämte Paper Moon och What’s up Doc är The Last Picture Show regissören Peter Bogdanowich bästa film. Jeff Bridges gör en skön biroll och hela skådespelarensemblen är stark. En solklar plats bland de bästa filmerna på Netflix, se den om ni inte har gjort det!

betyg 4

Donnie Brasco (1997)

Johnny Depp och Al Pacino i Donnie Brasco
Handling:  FBI-agenten Joe Pistone (Johnny Depp) infiltrerar New York Citys maffia. Under namnet Donnie Brasco får han kontakt med Lefty Ruggiero (Al Pacino) och börjar jobba som indrivare. De två börjar samarbeta och blir snart nära vänner. Snart leder jobbet som undercover-agent till starka påfrestningar på Joes familjeliv. Samtidigt börjar maffian ana att de har en mullvad inom organisationen, men om han flyr kan det vara Lefty som får ta smällen.

Motivation: I Donnie Brasco bjuder både Al Pacino och Johnny Depp på förstklassigt skådespel. Filmen lyckas hela tiden vara lika delar spännande som gripande.

betyg 4

Drive (2011)

Drive

Regi: Nicolas Winding Refn
Genre: Thriller

Handling: En stuntman (Ryan Gosling), som drömmer om att bli professionell racingförare, skramlar ihop pengar genom att jobba åt Los Angeles farligaste män. Givetvis går inte allt enligt planerna.

Motivation: Drive är en spännande och ultrastilistisk film av en av modern tids mest intressanta regissörer, danske Nicolas Winding Refn. En given stilbildare!

betyg 4

 The French Connection (1971)

Foto: 20th Century Fox
Foto: 20th Century Fox

Handling: Den hetlevrade polisen ”Popeye” (Gene Hackman) och hans partner Buddy Russo (Roy Scheider) ger sig ut på jakt efter en fransk knarkkung, Alain Charnier, för att klämma åt hans koppling mellan Frankrike och New York.

Motivation: Personligen avskyr jag biljakter, men filmens ikoniska klimax – en vansinniga biljakt genom Stillwell Avenue, New York – är ren magi. Enligt regissören William ”Freaky” Friedkin filmades hela jakten utan varken tillstånd eller med avspärrade vägar. Det som betraktaren ser är det som hände framför kameran, inga specialeffekter, inga statister. Därav den påtagligt realistiska känslan. Vansinne!

betyg 4

För en handfull dollar (1964)

A fistful of dollars

Handling: En kringresande cowboy kallad ”Joe” (Clint Eastwood) stannar upp i en by som präglas av ett krig mellan två mäktiga familjer. Att byborna dör som flugor är inget som skrämmer Joe. Han ser detta som ett bra tillfälle att tjäna pengar och börjar agera legoknekt åt de båda familjerna; först ett uppdrag hos den ena familjen, sen ett hos den andra. Frågan är, vad är det Joe egentligen vill?

Motivation: Det var med denna film som filmens regissör, Sergio Leone, i stort sätt revolutionerade hela westerngenren med sin unika stil. Det var också med den här filmen som Clint Eastwood blev en superstjärna, men faktum är att han var långt nere på regissörens önskelista över huvudrollsinnehavare. Det var inte förrän Charles Bronson, Henry Fonda, James Coburn och Richard Harrison hade tackat ”nej” som Clintan kom på tal. Om du är ett fan av westernfilmer borde du spana in vår lista på de bästa westernfilmerna.

betyg 4

Hope (2013)

hope 1

Handling: En dag på väg till skolan blir åttaåriga Na-young våldtagen och misshandlad. Hur kan en familj hantera ett sådant trauma? Hope är filmatiseringen av händelsen som chockade Sydkorea.

Motivation: Hope är ett gripande drama som lyckas vara både hjärtkrossande och märkligt nog hjärtevärmande. Mitt i all misär känner både föräldrarna och den lilla flickan hopp om en ljusare framtid, något som blir lite av en tröst för oss i betraktare.

betyg 4

The Invitation (2015)

the-invitation_dinner
Foto: Drafthouse Films

Regi: Karyn Kusama
Genre: Thriller

Handling: Will och hans flickvän blir tillsammans med några vänner inbjudna på middag hos Wills exfru Eden. Det märks direkt att det här är en ovanlig tillställning och Will börjar ana att allt inte riktigt står rätt till – vad har Eden och hennes nya man egentligen för avsikter med middagen?

Motivation: Den tredje akten är fullkomligt chockerande och den sista bildrutan är minst sagt speciell. Det är inte omöjligt att många missat den här pärlan eftersom den i Sverige bara visades på Stockholms och Malmös filmfestivaler. Tack och lov finns den nu att se på Netflix.

betyg 4

Kick-Ass (2010)

Kick Ass

Handling: Serietidningsnörden Dave Lizewski ställer sig frågan om varför ingen någonsin har testat att vara hjälte på riktigt och bestämmer sig snart för att bli den första att försöka.

Motivation: Kick-Ass är en av de absolut skarpast och mest underhållande actionkomedier som har gjorts. Blodet sprutar medan skämten haglar in, men samtidigt finns här en tydlig medmänsklig ton.

betyg 4

Kill Bill: vol. 2 (2004)

Foto: Miramax
Foto: Miramax Films. Kill Bill: vol. 2, en av de bästa filmerna på Netflix.

Handling: ”The Bride” får ett namn och fortsätter sin jakt efter de personer som förstörde hennes liv. Denna gången konfronterar hon sin stora nemesis, Bill.

Motivation: Kill Bill: vol. 2 är inte lika skarp som sin föregångare, men är likväl en värdig uppföljare bättre än de flesta actionfilmerna där ute. Här flirtas det mindre med asiatisk action och mer med spaghetti-western.

betyg 4

2 Comments on Bästa filmerna på Netflix

  1. Nyckeln Till Frihet och The Impossible borde definitivt vara med på listan. Fantastiska filmer.

5 Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.