Recension: 99 Homes (2014)

recension 99 homes
Recension 99 Homes.

Dramat 99 Homes baserar sig på verklighetsförankrade öden i  sviterna efter den senaste finanskrisen.

Titel: 99 Holmes
Regi: Raman Bahranni
Med: Andrew Garfield, Michael Shannon, Laura Dern
Genre: Drama

Dennis Nash (Andrew Garfield) har hamnat i trubbel. Banken tar hemmet ifrån honom via mäklaren Rick Carver (Michael Shannon), vars specialiteter är vräkningar.

För att försöka få hemmet tillbaka börjar Nash jobba för Carver. Det visar sig att Nash också är duktigt på att kasta ut folk från sina hem och han börjar tjäna stålar. Men med tiden börjar hans samvete göra sig påminnande, samtidigt som han sätts under press av sin mor (Lynn Dern). Hon gillar inte hans nya yrke.

Bakgrunden för Holmes 99 är den stora finanskrisen, som inträffade för några år sedan världen över. Många amerikaner drabbades hårt och en del förlorade till och med sina hem. Genom att skildra några av dessa personers öde, har regissör Raman Bahranni skapat en film som väcker sympati för den ekonomiska krisens offer.

Inledningsvis framställs Carver som en hudlös mäklarhaj, men under berättelsens gång förstår vi orsaken till hans beteende. Kan han verkligen ro för det? Nash är ett olyckligt offer för finanskollapsen (jag minns helt plötsligt en scen ur The Wolf of Wall Street, i vilken DiCaprio girigt kränger värdelösa aktier via telefonförsäljning till småsparandes amerikaner, som blir ruinerade och mister sina hem). Kontrasten mellan de två karaktärerna blir till något fängslande, som aldrig mister greppet om tittaren, vilket gör 99 Homes till ett lyckat drama.

Laura Dern, som spelar Nashs mor, gör också en minnesvärd rolltolkning. Hon slog igenom med Wild at Heart (1990), för att sakta försvinna från rampljuset. Det är bara att konstatera att hon fått ett lyft i karriären på senare år. Förra året blev hon Oscarsnominerad för dramat Wild och Golden Globe belönad för sin roll i HBO-serien Enlightened. Dessutom medverkade hon i succéfilmen The Fault in Our Stars under samma år.

99 Homes är ett spännande och medryckande drama, som förtjänar att få mer uppmärksamhet. Filmen gick inte ens upp på bio i Sverige. Rekommenderas!

Bäst: Det utmärkta dramat.

Sämst: Att filmen dissades av de svenska biograferna.

About Sebastian Håkansson 398 Articles
En av Filmtopps medgrundare. På frågan om världens bästa film finns många svar, men världens bästa skiva är Born to Run med Bossen.