Bästa biografier 2015

 

Det har varit många biografifilmer på bio i år och många fler kommer att komma. Bara nu på bio kan vi se Johnny Depp spela gangster i Black Mass, Jake Gyllenhaal bestiga Mount Everest i Everest, rappgruppen N.W.A. återskapas i Straight Outta Compton och Joseph Gordon-Levitt balansera mellan World Trade Center-tornen. Vad är egentligen värt att se?

Bästa biografier 2015

10. Black Mass

Johnny Depp i Black Mass.

Brottslingen Kevin Weeks börjar förse den amerikanska underrättelsetjänsten med information om sin före detta chef, gangsterkungen James ”Whitey” Bulger (Johnny Depp).

Vi slussas tillbaka till mitten av 70-talet och får snart berättat för oss hur Bulger, med FBI:s hjälp, växte från att vara en smågangster till att bli Bostons ”Kingpin”. Det är FBI-agenten John som kommer med förslaget till Bulger. Om han hjälper dem att sätta dit den italienska maffian så får han fritt spelutrymme för sin gangsterverksamhet. På ett vilkor, inga mord.

Frågan är, kan James leva upp till kravet och hur kommer John, som ser James informationstillgång som en karriärstege, göra om våldsbrott begås? Vi har givetvis recenserat filmen och i vår recension berömde vi Johnny Depp för sin rollprestation.

9. Woman in Gold

Helen MIrren i "Woman in Gold"

Maria Altmann (Helen Mirren) lyckades fly från nazi-ockuperade Österrike och ta sig till USA. Efter sig lämnade hon sina föräldrar, sitt hem och familjens alla ägodelar. Däribland fanns en samling tavlor, varav en föreställande hennes egen faster. Nazisterna tog dem allihop i beslag och efter kriget hamnade de på ett museum i Wien.

Maria anser att hon har rätt till dessa tavlor och anställer därför den unga advokaten Randy Schoenberg (Ryan Reynolds), vars förfäder också tvingades fly. Tillsammans ger de sig in i en kamp mot museet och den Österrikiska regeringen för att försöka få hem konstverken till deras rättmätiga ägare. Om du vill veta vad i tyckte om Woman in Gold kan du läsa vår recension.

8. Everest

En del av expeditionen i Everest står i en snörik miljö.

Adventure Organisations affärsidé har blivit en kommersiell succé. För priset av 65 000 dollar kan vanligt folk få möjligheten att, under kontrollerade former, bestiga berget Mount Everest. Året är 1996 och Rob Hall (Jason Clarke) ska leda vårens expedition. Under 40 dagar ska hans grupp leva tillsammans och anpassa sig till det speciella klimatet, för att sedan försöka bestiga toppen.

Everest är baserade på verkliga händelser, därför slår det mig i filmens sista del vilket fruktansvärt öde en del människor har fått gå igenom. Utan att spoila något (vilket kvällstidningarna glatt struntade i när avslöjade utgången i sina vad-hände-sedan-artiklar), är kampen om överlevnad riktigt obehagligt betrakta. Själva upplösningen är väldigt trovärdigt dramatiserad. 

7. Straight Outta Compton

Ensemblen som gestaltar N.W.A. går i led i filmen " Straight Outta Compton"

I filmen om N.W.A. får vi lära känna Ice Cube, Dr.Dre och Eazy-E innan innan det stora genombrottet och lämna dem en tid efter att gruppen har splittrats. Under resans gång får vi en inblick i det hårda gettolivet, hur hatisk och diskriminerande polisen kan vara och hur pengar kan slita sönder de hårdaste vänskapsbanden.

6. Big Eyes

Foto: The Weinstein Company

Den ensamstående mamman Margaret Keane (Amy Adams) försöker starta ett nytt liv som konstnär i 50-talets San Fransisco. Som kvinna är detta en stor utmaning men lyckan tycks vara säkrad när amatörmålaren Walter Keane (Christoph Waltz) korsar hennes väg och erbjuder henne sin trygga famn.

Tillsammans försöker de slå igenom men när den stora chansen dyker upp förändras allt. Folk är nämligen mer intresserade av Margarets tavlor än av Walters och utan hennes vetskap så börjar han ta åt sig äran för hennes konstverk.

5. Wild

Reese Witherspoon vandrar i ett öppet landskap i Wild.

De flesta av oss har en brytpunkt då vi måste ändra vårt levnadssätt för att återigen kunna bli hel. Efter flera år av vårdslöst och destruktivt beteende når Cheryl (Reese Witherspoon) sin. Hon inser då att hon måste byta riktning i livet. För att finna sig själv och börja om på nytt bestämmer hon sig för att ensam vandra längs den 160 mils långa Pacific Crest Trail i Kalifornien.

Under sin pilgrimsfärd får Cheryl bevisa för sig själv att hon har den mentalitet som krävs för att kunna nå sina livsmål.

4. The Imitation Game

Kodknäckning. Kryptering. Visst ligger det något kittlande över dessa ord? Denna verklighetsbaserade spionthriller handlar om engelsmannen Alan Turings (Benedict Cumberbatch) kamp om att lösa Nazitysklands komplexa kodmaskin ”Enigma”.

Privat var Turing en enstörning, ett beteende som utvecklades efter hårda år på ungdomsskolan. Dessutom levde han med en stor hemlighet som kunde kasta honom i fängelse…

3. American Sniper

Före detta rodeoryttaren Chris Kyle går med i armén och visar sig vara en skicklig soldat. Han åker iväg till Irak med SEAL-teamet där han blir arméns främsta genom tiderna. När Kyle tränar med armén växer patrioten inom honom och ilskan mot terrorister exploderar. S

trax innan kriget träffar han Taya (Sienna Miller) och de bildar familj. Allt verkar vara frid och fröjd tills den 11:e september 2001 när Kyle från live-TV bevittnar terrordådet på World Trade Center. Han blir därmed fast besluten att skydda sitt land.

2. The Theory of Everything

Eddie Redmayne i The Theory of Everything
Tips på bra romantisk film: The Theory of Everything

När den kände astrofysikern Stephen Hawking (Eddie Redmayne) drabbas av svår muskelsjukdom väntar en tuff kamp för honom och hustrun Jane (Felicity Jones).

The Theory of Everything visar på många sätt vem Stephen Hawking är. Han är inte bara en briljant forskare inom fysik utan också en varm och skör pappa, trollbunden av sin familjs starka kärlek till honom. Eddie Redmayne Oscarsbelönades för sitt fantastiska porträtt av Hawking.

1. Love & MercyPaul Dano som Brian Wilson i Love & Mercy

I Love & Mercy är det popgeniet Brian Wilson som står i centrum. Parallellt får vi se hur Beach Boys-frontmannen, under 60-talet, går från att skriva regelrätt surfpop till den komplexa popsymfonin Pet Sounds med att han 20 år senare, gravt medicinerad och diagnostiserad paranoid-schizofren, förälskar sig i bilförsäljaren Melinda Ledbetter (Elizabeth Banks). Under 60-talet gestaltas han av Paul Dano och under 80-talet av John Cusack.

Love & Mercy är också med på vår lista över de bästa filmerna från 2015. Där hittar du flera bra filmtips, 2015 var trots allt ett riktigt bra filmår.

About Eric Diedrichs 735 Articles
Ansvarig utgivare, chefredaktör och medgrundare av FIlmtopp.se. Oavsett om du håller med om vad jag skriver eller inte, kommentera gärna. Det finns alltid nya infallsvinklar att diskutera film med.