9 roliga fakta om Mad Men (2007-2015)

Dramaserien Mad Men (2007-2015) har nått sitt slut och under sin sista emmygala kammade seriens stjärna Jon Hamm hem priset som bästa manliga skådespelare i en dramaserie. Utöver årets pris har serien tidigare vunnit flertal priser, bland annat hela fyra golden globes.

Jon Hamm (Mad Men)

Filmtopp.se vill passa på att minnas affärsmannen Don Draper och hans kollegor med 9 roliga fakta om Mad Men: 

9. USA:s president Barack Obama är ett stort fan av Mad Men. Han skrev ett brev till seriens skapare, Matthew Weiner, där han förklarar hur mycket han tycker om det. En stolt Weiner har idag brevet inramat vid sitt kontor.

8. Seriens birollsstjärna John Slattery gjorde en audition för rollen som huvudpersonen Don Draper men fick istället rollen som Roger Sterling.

7. Manus lämnar aldrig utrymme för improvisation på inspelningsplatsen. Varje möjlig ändring diskuteras först noggrant med Weiner.

6. 23:e mars 2015 erkände John Hamm att han, precis som sin karaktär Draper, hade utvecklat ett alkoholberoende och att han nyligen genomgått en 30 dagar lång rehabilitering.

5. Weiner skrev pilotavsnittet redan år 1999 samtidigt som han jobbade på sitcom-serien Becker (1998-2004). År 2002 skickade han manuset till David Chase som skapade The Sopranos för att ta en titt på det. Senare kom det fram att HBO hade velat producera serien ifall Chase hoppat på tåget som medskapare.

4. Termen ”Mad Men” kommer ifrån Madison Ave, en plats i New York där den amerikanska industrins centrum ligger.

Foto: Weiner Bros.

3. Skådespelerskan Talia Balsam är gift med John Slattery men i serien spelar hon Mona Sterling, John Slatterys karaktär Roger Sterlings ex-fru.

2. Innan seriens första avsnitt hade premiär blev Weiner orolig när han fick höra att författaren Richard Yates berättelse Revolutionary Road skulle bli film. Serien och berättelsen har nämligen flera lika element och Weiner trodde att han skulle bli anklagad för ”plagiat”. Men när Sam Mendes Revolutionary Road (2008) kom var Mad Men redan inne på sin andra säsong och folk anklagade istället Mendes för att hans film var för lik Weiners serie.

1. Enligt Hamm strävar seriens skapare ständigt efter att göra scenografin historiskt korrekt. De insisterar till och med på att vädret ska stämma överens.

About Axel Diedrichs 714 Articles
Redaktionschef och medgrundare av Filmtopp.se. Aspirerande manusförfattare och cineast.